Péče o těloZdravé tipy

Očkování, které vám může zachránit život. Rakovinou děložního čípku ročně onemocní přes půl milionu žen

Rakovina je obrovský strašák nás všech. Ať už ji znáte z vašeho nejbližšího okolí, nebo o ní jen slýcháte či čtete, určitě je to něco, co byste nepřáli ani nepříteli. Bohužel může dostihnout doslova každého bez ohledu na věk nebo životní styl a bránit se proti ní příliš nedá. Nebo snad ano? V posledních letech se nabízí očkování proti rakovině děložního čípku. Má to smysl, nebo je to nebezpečné?

Očkování je obecně velmi diskutované téma. Má vyhraněné odpůrce i zastánce. Očkování proti rakovině děložního čípku je však ojedinělé. Vakcína má totiž jasné výsledky – u dívek i chlapců mezi 13. a 14. rokem má více než devadesátiprocentní úspěšnost. Očkovat se mohou ale i starší muži a ženy, takže tato volba se vás může týkat, i když už máte pubertální léta dávno za sebou.

Rakovina děložního čípku

Rakovinu děložního čípku způsobuje jeden z takzvaných lidských papilomavirů (HPV). Ty se běžně mezi lidmi vyskytují a většina z nich nezpůsobuje vážné zdravotní potíže. Několik desítek z nich jsou genitální a mohou způsobovat změny v buňkách výstelky děložního čípku. Jestliže se jejich vývoj včas nezastaví, mohou se vyvinout až v rakovinné onemocnění, které se jako každé jiné obtížně léčí.

Vakcína jako řešení?

Dva z těchto vysoce rizikových typů způsobují přibližně 70 procent všech případů karcinomu děložního hrdla celosvětově. Tento virus je pohlavně přenosný, a proto se primárně očkují mladiství ještě před zahájením sexuálního života. V té době má očkování maximální účinnost. K přenosu infekce dochází převážně přímým stykem při úzkém kontaktu, dotykem kůže, sliznic, může k němu dojít tedy i při nepenetrativním styku. Nejen pohlavní styk, ale i jiné, zejména u mladých lidí běžné sexuální aktivity (petting a necking) jsou z pohledu přenosu sexuálně přenosných nemocí rizikové. Oproti všeobecnému přesvědčení je možné očkovat jak dívky, tak i chlapce.

To ale neznamená, že by očkování po zahájení sexuálního života nemělo smysl. Naopak, i tehdy je dobré se chránit, jen musíte počítat s tím, že si vakcínu zaplatíte z vlastních prostředků. Přínos vakcinace není ovlivněn věkem. Zvlášť pokud nemáte stálého sexuálního partnera, je riziko nákazy relativně vysoké. Podle odborníků je účinnost vakcíny po započetí sexuálního života stále více než 50 procent, a to rozhodně není málo.

Pánové, buďte zodpovědní

Vakcínu by neměli zatracovat ani pánové. Očkovaný muž především významně snižuje riziko, že bude přenašečem HPV infekce pro svou partnerku. I bez toho má ale vakcinace pro muže smysl. Muž sám u sebe také sníží riziko mnoha nepříjemných i nebezpečných onemocnění, která lidské papilomaviry způsobují, jako například genitální bradavice, či v horších případech nádory penisu, konečníku, ale také třeba rakovinu hrtanu. Pokud už tedy nechcete na očkování v rámci ohledu k vašim sexuálním partnerkám, možná vás přesvědčí další benefity spojené přímo s vaším zdravím.

Existuje nějaké riziko?

Očkování je do značné míry kontroverzní. Řada lidí poukazuje na vedlejší účinky i na to, že riziko nemoci se dá výrazně snížit používáním vhodné ochrany nebo zodpovědným sexuálním životem. Faktem ale je, že celosvětově bylo naočkováno přes 72 milionů osob. Bylo nahlášeno asi 150 případů nežádoucích účinků jako pocity na omdlení, motání hlavy, bolest hlavy, bolest na hrudi či slabost. Některé zdroje uvádějí také horečky a riziko vzniku neurologických potíží. Riziko tedy existuje, stejně jako i u jiného očkování, ale fakta hovoří o tom, že nežádoucí účinky jsou skutečně okrajovou záležitostí.

Prevence udělá hodně

Na celém světě je nádor děložního čípku diagnostikován u více než půl milionu žen, přes 270 000 žen ročně na toto onemocnění umírá. Do 50. roku života se HPV objeví až u 8 z 10 žen. To ještě neznamená, že všechny onemocní rakovinou, ale riziko se tím výrazně zvyšuje. Jsou to tedy poměrně vysoká čísla, která je radno brát zcela vážně.

Problémem však je, že  nemoc je dlouho zcela bezpříznaková. Výraznější symptomy přichází až v pokročilejším stadiu, a může mezi nimi být například vodnatý až krvavý poševní výtok, krvácení po pohlavním styku, bolesti v podbřišku, krev v moči nebo i pálivá, řezavá bolest při močení. Nemoc se ale dá včas odhalit díky pravidelným gynekologickým prohlídkám, kde se provádí stěr a je možné nemoc včas odhalit. Proto nepodceňujte pravidelné návštěvy u svého ženského lékaře, alespoň jedenkrát ročně. Preventivní kontroly vám mohou zachránit život.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button