Jídlo a stravováníZdravé tipy

Imunita začíná u střevní mikroflóry. Jak ji posílit?

To, že se dnes každý bojí o zdraví svoje i svých nejbližších, je zcela přirozené. Riziko nákazy novým typem koronaviru je skutečně reálné a málokdo by si dnes troufnul rozporovat jeho závažnost. Naštěstí je nošení roušek již povinnou záležitostí pro všechny a většina lidí také výrazně zvýšila své hygienické návyky, takže se dá doufat v lepší vývoj situace. Stále je však na místě myslet na posílení své obranyschopnosti. Právě imunitní systém nás může před nákazou ochránit, anebo alespoň zajistit, aby byl průběh nemoci co možná nejsnazší.

Jak se dá nejúčinněji posílit právě imunitní systém? Samozřejmostí jsou běžné věci jako je příjem dostatku vitamínů, zdravý životní styl a pravidelný pohyb, ale k tomu všemu přidejte ještě i péči o vaši střevní mikroflóru. Právě ta hraje v systému obrany organismu klíčovou roli. Jak ji ale posílit nyní, když cesta do lékárny může být hazard se zdravím? Nemusíte se spoléhat na kupované přípravky, protože si stejně účinné můžete obstaráte i sami. A to z běžně dostupných surovin.

Imunitu dnes všichni řeší zejména v souvislosti s koronavirem, ale pravdou je, že bychom o ni měli důkladně pečovat celoročně. Zvlášť po zimě je naše obranyschopnost dost vyčerpaná. Je to důsledek menšího přísunu slunečného záření, střídání chladu a tepla, prodělaných infekcích a celkově větší zátěže organismu.

Chlebová očista

Imunita úzce souvisí se stavem vašich střev a střevní mikroflóry. Klíčové tedy je střeva pročistit a podpořit růst užitečných bakterií. Jako prevence virových infekcí je velmi účinný tzv. chlebový nápoj. Jak si jej obstarat? Stačí namočit žitný chléb včetně kůrky a nechat ho nejméně čtyři, ale klidně i dvanáct hodin stát. Vzniklou tekutinu poté sceďte a pijte po malých doušcích. Je to skvělý zdroj laktobacilů a vitaminů skupiny B. Takto zcela přirozeně podpoříte správné fungování vaší střevní mikroflóry.

Živý jogurt

Asi víte, že právě konzumace jogurtů střevům svědčí. Nejde však o jakýkoliv jogurt, musí být tzv. živý. To znamená, že obsahuje živé kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. Proto si vždy zkontrolujte obal produktu, který kupujete, a ujistěte se, že tyto kultury obsahuje. Na obalech toto bývá vždy uvedeno, takže pokud o laktobacilech není nikde zmínky, raději sáhněte po něčem jiném. Jogurty jsou ideální cestou jak zdravě svačit a zároveň pomáhat své imunitě.

Kvašená zelenina

Možná už jste slyšeli, že dopřávat si kvašené potraviny je velmi dobré pro vaše zdraví. Ano, je to pravda, je to především skvělý způsob, jak mimořádně posílit vaši imunitu. Lékaři považují kvašenou zeleninu na superpotravinu, která by měla být běžnou součástí našeho jídelníčku. Je také skvělým zdrojem probiotik a prebiotik. Sáček kysaného zelí nebo sklenice kvašené zeleniny byste měli mít tedy stále po ruce a hojně ujídat. Jistě, možná to není zrovna dobrota, ale vaše zdraví to velmi ocení. Kysané potraviny aktivují funkci střev a vylučování toxických látek. Dobře také odvodňují a pomáhají z těla rychle odstraňovat nahromaděné toxiny. Vyrobte si třeba velmi oblíbené kimči.

Budete potřebovat:

  • 1 hlávka čínského zelí
  • 5 lžic soli
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku korejského chilli
  • 3 jarní cibulky
  • 1 bílá ředkev

Jak na to? Zelí nakrájejte na asi 4 cm silné kousky. Ve velké míse jej pak smíchejte se solí a nechte několik hodin odpočinout. Díky tomu zkřehne a nasaje chuť soli. Zelí během této doby asi třikrát pořádně propláchněte. Cílem je dosáhnout toho, aby zelí samo o sobě nebylo až příliš slané, protože i marináda je poměrně slaná a nadbytek soli by nebyl zrovna ideální. Zelí pořádně vyždímejte, aby obsahovalo jen minimum vody.

Mezitím deset minut za občasného míchání vařte rýžovou mouku s hrnkem vody. Cílem má být hustá kaše, do které na závěr vmícháte trochu chilli dle chuti. Obě omáčky poté rozmixujte se zázvorem a česnekem tak, aby vznikla hladká pasta a ve velké míse smíchejte s rýžovou kaší, vyždímaným zelím, oloupanou a na nudličky pokrájenou ředkví a nasekanou jarní cibulkou.

Celou směs dejte do uzavíratelné nádoby a nechte při pokojové teplotě jeden až dva dny prokvasit. Poté směs přemístěte do chladu, abyste proces kvašení zastavili. V chladu pak dokáže v dobrém stavu vydržet zhruba měsíc. Kimči můžete konzumovat prakticky denně. Je prokázáno, že tato směs podporuje imunitu a zejména v zimních měsících je zcela nenahraditelnou prevencí. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, je teď ideální příležitost.

Kyselý med

Jakmile dostanete vaše střeva s pomocí výše zmíněných potravin do kondice, je dobré najít si způsob, jak mikroflóru trvale udržovat. Pomůže například to, když každé ráno nastartujete správné zažívání. A to jde velice dobře třeba s pomocí tzv. kyselého medu.

Co to je, ptáte se? Jde o nápoj, který pomůže snížit pH v těle, tedy zabraňuje překyselení. Tím pak podpoří nejen vaše zdraví, ale i vaši náladu. Jak si takový nápoj připravit? Je to snadné – postačí vám med, ocet (nejlépe jablečný) a voda. Do hrnku vody přidejte 3 lžičky medu a k tomu malou lžičku octa. Vše dobře promíchejte, aby se obě suroviny dokonale spojily. Nápoj byste měli užívat pravidelně, ideálně ráno. Nejen že si tím pomůžete od překyseleného žaludku, ale časem vás budou i méně bolet svaly a klouby. Zmírní se i případná bolest v krku a můžete počítat i s tím, že vám tento lék pomůže odstranit i různé záněty z těla.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button