Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Nespavost – špetka muškátového oříšku umí proti ní pomoci

Nespavost. Pro někoho věc, která se ho netýká, někdo se s ní čas od času potýká, vlivem nějakých problémů a někdo jí trpí poměrně často. Když se nespavost stane chronickou, má vliv nejen na spánek a energii, ale také na další procesy v lidském těle a vůbec na zdraví. proti nespavosti umí pomoci nejen klasické léky, které vám předepíše lékař, ale také přírodní postupy. Například takový muškátový oříšek.

Nespavost jako problém

Stane se to snad každému z nás, že někdy leží v posteli, obrací se ze strany na stranu a prostě nemůže vůbec usnout. Kouká na hodiny, v duchu počítá, kolik hodin ještě bude spát, když usne právě teď. Ráno pak vstáváte velmi rozladění, nevyspalí a celý den vás provází únava a možná si dáte o kávu či dvě víc. Večer jdete brzy do postele a těšíte se, jak se pořádně vyspíte. Když se to stane jednou za čas, obvykle si s tím umíte hravě poradit a kromě únavy vás to výrazně neohrozí.

Když se však nespavost usídlí ve vašem životě a vy v týdnu probdíte klidně dvě nebo více nocí, pak je to problém, který je nutno začít řešit. Nemůžete přeci několikrát v týdnu trpět únavou, nevyspáním a podobně. Nedostatek spánku se pak začne podepisovat na vás a vašem zdraví. A to už jak na fyzickém či psychickém. Co se psychického zdraví týče budete neustále unavení, z čehož může vzniknout podráždění, ospalost, snížená ostražitost a to může ublížit například v práci, kdy přehlédnete chybu a podobně.

muškátový ořech

Léky nebo příroda?

Nespavost se řeší nejčastěji právě léky na spaní. Pro lidi je to nejjednodušší řešení, které začne ihned působit. Ne vždycky je to šťastné řešení, protože kromě pomoci má také spoustu nežádoucích účinků. Asi jedním z největších je to, že člověk si na léky a jejich účinek zvykne, stane se závislým a tím pádem bude léky využívat stále častěji.

Příroda naproti tomu funguje bez výrazných vedlejších účinků a díky tomu je zdraví nezávadná. V takovémto případě může začít působit po delším a pravidelném užívání. K tomu můžete začít využívat různé spánkové metody, které vás před spaním zklidní, budete odpočatí a připravení do postele. Na trhu se objevují léky, které mohou vyvolat ospalost, a ta může být po celý den, kdy budete muset v práci.

Nežádoucí účinky, které mohou léky na spaní vyvolat:

  • Mravenčení v rukou nebo nohou
  • Změny chuti k jídlu
  • Zácpa nebo průjem
  • Nechutenství
  • Problémy se zachováním rovnováhy
  • Závratě
  • Ospalost během dne
  • Sucho v ústech
  • Plynatost
  • Pálení žáhy
  • Bolesti hlavy
  • Zpomalení přemýšlení, problémy s pozorností či pamětí
  • Bolesti žaludku
  • Slabost
  • Noční můry

U lidí, kteří mají astma či jiné respirační problémy, se mohou objevovat těžké dýchací problémy. Někdo může zažít alergickou reakci, rozmazané vidění, bolest na hrudi, otoky v krku a podobně. Vždy je proto lepší sáhnout po přírodní pomoci, která není tolik riskantní.

Pozitivum pro muškátový oříšek

Když máte problémy se spánkem, pak nemusíte sahat po prášcích na spaní. Namísto toho prohledejte své kořenky a najděte muškátový oříšek. Ten má ve spíži mnoho hospodyněk a dávají jej do pečení a dalších pokrmů. Má však také další možnosti využití, může pomoci k lepšímu spánku. Pomáhá proti nespavosti a celkově zlepšuje kvalitu spánku. Jak využívat muškátový oříšek?

Co budete potřebovat:

  • 1/8 až ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • Trocha medu

Jak postupovat:

Smíchejte muškátový oříšek s trochou medu a vytvořte jednoduchou pastu, kterou konzumujte přímo ze lžičky, zapijte trochou vody, pokud potřebujete. Tato jednoduchá směs pomůže zmírnit nespavost a další problémy, které se mohou objevit.

Účinky muškátového oříšku

Muškátový oříšek může mít halucinační účinky, když se konzumuje ve velkých dávkách, proto se raději ujistěte, že tuto dávku nepřekročíte. Tuto směs konzumujte jednou denně nanejvýš. Jestliže v současné době užíváte nějaké léky, pak je určitě lepší se poradit se svým ošetřujícím lékařem, zda je konzumace muškátového oříšku vhodná.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button