Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Domácí zázvorový olej může nahradit pilulky proti bolesti, sirup na kašel a další

Extrakt z čerstvého zázvoru, zázvorový esenciální olej je dobře známý díky svým silně protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Zázvorový olej je zkrátka skvělou volbou, má příjemně štiplavou vůni, žlutou barvu. Je skvělý také pro různé diety a hubnutí. Chcete se dozvědět víc? Čtěte, co všechno olej přináší, jaké má výhody!

Používání zázvorového oleje

Zázvorový olej může při lokální aplikaci zmírnit bolesti a podpořit normální krevní oběh. Díky svým uklidňujícím a hřejivým vlastnostem můžete zázvorový olej využít také k léčbě zažívacích potíží. Ve skutečnosti jde o jedno z nejoblíbenějších využití zázvorového oleje, zmírní mnoho zažívacích problémů jako poruchy trávení, plynatost, průjem, nevolnost.

Složení zázvorového oleje

V kořenu zázvoru se nachází 115 různých chemických složek. Ty přinášejí léčebné přínosy, které pocházejí z gingerolů, olejové pryskyřice z kořene. Ta působí jako vysoce účinný antioxidant a protizánětlivý prostředek. Zázvorový esenciální olej je také tvořen sesquiterpenesy, což jsou obranné prostředky, které mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Bioaktivní látky v zázvorovém esenciálním oleji, zejména gingerolu, byly důkladně vyhodnoceny klinicky a výzkum naznačuje, že zázvor by měl být používán pravidelně – má schopnost vyléčit celou řadu onemocnění a nemocí.

Přínosy zázvorového oleje

Zdravotní přínosy ze zázvorového oleje je možno připisovat zažívacím, expektoračním, antiseptickým, analgetickým, protizánětlivým, stimulačním vlastnostem. Pomáhá zmírnit mnohé zdravotní problémy a neduhy. Co například?

Žaludeční a střevní potíže

Zázvorový esenciální olej je jedním z nejlepších přírodních léků na koliky, poruchy trávení, průjem, křeče, plynatost či bolest žaludku. Zázvorový olej je také účinný jako přírodní lék k léčbě zvracení. Navíc se doporučuje lidem, kteří chtějí přibrat, jelikož může podpořit větší chuť k jídlu.

Otrava jídlem

Zázvor je látkou antiseptickou a působí také proti nadýmání. Může se využívat k léčbě otravy potravinami. Dále se také používá k léčbě střevních infekcí a bakteriálních dysenterii.

Malárie a žlutá horečka

Podle studie může zázvorový olej pomoci proti Anopheles culicifacies komáry, kteří mohou být hlavní příčinou malárie v tropických zemích.

Respirační problémy

Zázvorový kořen a zázvorový olej jsou skvělými léky na odkašlávání, bývají účinné při léčbě různých respiračních problémů, jako je chřipka, kašel, dušnost, astma, bronchitida. Zázvor je velmi účinný při odstraňování hlenu z krku a plic. Často se přidává do čaje v Indii. Zdravé přínosy medu a zázvoru při léčbě právě respiračních problémů jsou velmi dobře známy.

Zmírňuje bolest

Zázvorový olej má analgetické účinky a snižuje bolest, která je způsobena svalovými bolestmi, artritidou, revmatickými onemocněními, bolestmi hlavy a migrénami. Pravidelné používání zázvoru vede ke snížení prostaglandinů, což jsou sloučeniny spojené s bolestí. Zázvor pomáhá při úlevě od bolesti.

Srdeční onemocnění

Zázvorový esenciální olej má schopnost snížit hladinu cholesterolu a srážení krve, což může pomoci léčit onemocnění srdce, kde se krevní cévy mohou zablokovat a vést k infarktu nebo mrtvici.

Boj s rakovinnými buňkami

Zázvorový olej má také schopnost zničit buňky rakoviny vaječníků a to rychleji a bezpečněji, ve srovnání s chemoterapeutickými léky, které jsou často takovýmto pacientům podávány. Může také snížit množství zánětu tlustého střeva a střev, čímž se sníží riziko rakoviny tlustého střeva.

Jak vyrobit zázvorový olej?

Ingredience:

  • 1 šálek čerstvého organického zázvoru
  • 1 ½ šálků za studena lisovaného olivového oleje
  • Struhadlo
  • Mísa

Postup:

Opláchněte šálek čerstvého zázvoru, včetně slupky a nechejte uschnout po dobu několika hodin. Dejte olivový olej do trouby, nakrájejte zázvor a poté nastrouhejte. Přidejte k olivovému oleji, dobře promíchejte a takovouto směs vložte do trouby, kde při nízké teplotě nechejte po dobu dvou hodin. Směs přepasírujte přes nebělenou látku. Odstraníte od oleje zbytky zázvoru. Poté vytlačte z plátna zbývající olej a zázvorový olej přelijte do lahví. Zázvorový olej uložte na chladném a suchém místě, můžete jej využívat až šest měsíců.

Jak používat zázvorový olej?

  • Naneste 2 – 3 kapky do difuzéru a vdechujte, zvýšíte tak svou energii, oživíte mysl, duši a tělo
  • Smíchejte 2 – 3 kapky v unci oleje a použijte tento olej na masáž. Zmírní artritidu, revmatismus, bolesti zad, bolesti svalů, zlomeniny, revitalizuje vaše libido a stimuluje váš oběhový systém
  • Jedna kapka zázvorového oleje v šálku vody či čaje pomáhá léčit zvracení
  • Kapka zázvorového oleje, který budete na břiše jemně masírovat, může zmírnit plynatost či průjem
  • Jedna až dvě kapky zázvorového esenciálního oleje na srdce dvakrát denně pomáhá zlepšit krevní oběh a zdraví srdce
  • Přidejte do horké lázně nebo aplikujte několik kapek na horkou nebo studenou kompresní tkaninu a umístěte na bolestivou oblast
  • Popíjením zázvorového čaje nebo zeleného čaje s jednou kapkou zázvorového oleje může zmírnit respirační onemocnění, popíjejte tento čaj dvakrát denně

Je zázvorový olej bezpečný?

Obecně je zázvorový olej bezpečný pro použití, pokud se nepoužívá ve velmi silných koncentracích. Lidem, kteří mají citlivou pokožku, se doporučuje provést kožní test předtím, než se rozhodnou použít zázvorový olej. Předejdete tak možné alergické reakci. Ujistěte se také, že zázvorový olej není použit na pokožku, která bude do 24 hodin po aplikaci vystavená slunci. Zázvorový olej může být fytotoxický.

Těhotné či kojící ženy by se měly při použití zázvorového esenciálního oleje vždy poradit s lékařem. Těhotné ženy by neměly využívat víc než jeden gram denně. Děti nad dva roky mohou užívat zázvor k léčbě nevolnosti, žaludečních křečí a bolesti hlavy. Nejprve však informujte svého lékaře a domluvte se s ním.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button