Spolupráce

Malý prostor není překážkou: 7 rad, jak si vytvořit kuchyň snů i v malém bytě

Přemýšlíte o stavbě či rekonstrukci kuchyně, ale nemáte pro to dostatek prostoru? Nezoufejte, i malé kuchyně nabízí spoustu možností, jak z nich můžete vytvořit útulnou a praktickou místnost. Jaké to jsou? Přinášíme sedm rad, které vám prozradí, jak můžete z malé místnosti vytvořit kuchyň vašich snů.

1. Volte multifunkční nábytek a spotřebiče

Multifunkční nábytek vám umožní využít dostupný prostor na maximum, díky čemuž vám v kuchyni nebude nic scházet. V první řadě místo obyčejného jídelního stolu zvolte rozkládací stůl nebo barový pult. K tomu pak stačí přidat VidaXL kuchyňské a jídelní židle, barové stoličky nebo skládací varianty, které nebudou zabírat tolik prostoru.

Podobně postupujte i u spotřebičů, u nichž je lepší spoléhat na univerzálnost. Skvělou volbou je například kombinovaná lednička s mrazákem, díky které nemusíte investovat do dvou samostatných spotřebičů. Narazit můžete i na vestavné multifunkční trouby, s nimiž snadno nahradíte i běžnou mikrovlnku.

2. Myslete na úložný prostor

V malé kuchyni je důležité využít všechny volné plochy, včetně stěn a stropu. Ideální je tedy investovat do vestavěných skříní, které zakryjí celé stěny a poskytnou vám tak maximální možný úložný prostor. Jednoduše tak budete mít vše potřebné neustále po ruce a zbytečně vám nic nebude zabírat místo na pracovní ploše.

3. Zkuste spojit více místností do jedné

Jedním ze způsobů, jak bojovat s nedostatkem prostoru, je spojení více místností do jedné. Místo toho, abyste měli samostatnou kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, můžete všechny tři místnosti spojit do jednoho velkého otevřeného prostoru. Uspořádání bude mnohem efektivnější a navíc vám umožní trávit více času s rodinou nebo přáteli.

Místo ušetříte také tím, že pro jeden kus nábytku najdete různé možnosti využití. Do obývacího pokoje si můžete například pořídit hezký konferenční stolek, který budete využívat i k běžnému stolování.

4. Vsaďte na jednoduché dekorace a prvky

Malá kuchyně bude působit více útulně bez kýčovitých dekorací. Místo nich si můžete pořídit raději police nebo skříňky, které vám umožní uspořádat si věci tak, abyste měli dostatek úložného prostoru. Pokud i přesto toužíte po bytových doplňcích, volte spíše jednoduché a minimalistické prvky. Skvělou volbou jsou kovové doplňky na zeď, které někdy dokážou prostor i opticky zvětšit.

5. Použijte jasné barvy a odstíny

Kromě doplňků a otevřených prostor vám se zútulněním kuchyně pomohou i jasné barvy a odstíny. Působí totiž moderně a minimalisticky, díky čemuž s nimi dosáhnete jedinečného designu téměř v každém interiéru. Nejlepší je zvolit bílou barvu, která se skvěle kombinuje se světlými odstíny dřeva nebo méně tradičním betonem.

6. Experimentujte s osvětlením

Osvětlení je důležitým prvkem každé kuchyně, jelikož ji dokáže zesvětlit, a tím pádem i opticky zvětšit. Do menších kuchyní však není vhodné instalovat velké lustry či výrazná svítidla. Naopak jsou lepší volbou bodová světla, svítidla zabudovaná do podhledů nebo LED pásky. Nebojte se experimentovat a případně kombinovat více druhů osvětlení najednou.

7. Využijte kuchyňský ostrůvek

Pokud jsou stěny kuchyně krátké a nemůžete si na ně dovolit instalovat dlouhou kuchyňskou linku, můžete část přesunout doprostřed místnosti. V takovém případě mluvíme o takzvaném kuchyňském ostrůvku, jež může sloužit jako úložný prostor a pracovní plocha a stejně tak do něj lze nainstalovat varnou desku spolu s troubou. Jen dejte pozor na to, abyste okolo ostrůvku měli dostatek místa na pohodlné a bezpečné procházení.

Zdroj náhledového obrázku: Unsplash

Podobné články

Back to top button