Jídlo a stravováníNemoci a komplikaceZdravé tipy

Mají muži PMS? I u nich mohou hormony způsobovat potíže

Asi každá žena zná nepříjemné projevy PMS, včetně náladovosti či podrážděnosti. Mnohokrát si z žen muži v tomto ohledu dělají legraci a vysmívají se mnohdy absurdnímu chování, které je však dáno přílivem hormonů. Mohou i muži trpět obdobou něčeho, co u žen způsobuje PMS? Mohou je jejich hormony ovlivňovat podobně, jako ty ženské způsobují starosti něžnému pohlaví?

Máloco je proměnlivější než ženské pohlavní hormony – změny v jejich působení se odehrávají doslova denně, ale zejména měsíční cyklus je předvídatelným hormonálním koktejlem, se kterým se ženy musí každý měsíc potýkat. V tomto období jsou hladiny luteinizačního hormonu, folikulostimalačního hormonu, estrogenu a progesteronu doslova jako na horské dráze – a to se samozřejmě projeví na tom, jak se ženy cítí a co prožívají.

A co muži?

Říká se, že mužský hormonální systém se vyznačuje poměrně značnou stabilitou, a proto muže na denní bázi nijak zvlášť neovlivňuje. To je sice z velké části pravda, ale ne úplně. Samozřejmě by nás měl zajímat zejména testosteron, jehož hladina se u mužů proměňuje zejména v rámci denního cyklu. Platí totiž, že jeho koncentrace je nejvyšší okolo 8. ranní hodiny a k 20. hodině večerní zpravidla klesá na tu nejnižší úroveň.

Některé studie však také naznačují, že k významným změnám v hladině testosteronu dochází také v průběhu roku. Ukázalo se, že během teplých letních měsíců byly hladiny hormonu testosteronu celkově nejnižší, nejvyšší pak byly naopak na podzim a v zimě. K potvrzení tohoto závěru však bude nutné provést další výzkumy.

Syndrom podrážděného muže

O tomto syndromu se poprvé začalo hovořit ve spojitosti s berany. Známý je pod anglickým názvem jakotzv. irritable male syndrome (IMS), a i přes poměrně nelichotivý český překlad, jde o poměrně známý jev, který se skutečně může objevovat i u mužů ve vašem okolí. Byť byl jednoznačně potvrzen jen u zvířat, je pravděpodobné, že i muži jim mohou trpět.

Jaké jsou příznaky IMS?

Projevy IMS mohou poněkud připomínat klasické projevy premenstruačního syndromu u žen. Jelikož ale není úzce propojen s pohlavními hormony, nemusí se objevovat pravidelně a samozřejmě u některých mužů se nemusí objevit vůbec. Těžko se v něm také hledá nějaký vzorec, nebo přímá příčina tohoto syndromu.

Mezi známé projevy patří:

  • únava
  • nízké libido
  • podrážděnost, výbušnost
  • přecitlivělost
  • zvýšená míra úzkosti, v krajních případech až projevy deprese
  • duševní nerovnováha

Již na první pohled je patrné, že se jedná o poměrně nespecifické příznaky a jejich projevy mohou být spojeny i s celou řadou dalších potíží nebo nemocí. Stejně jako IMS mohou poukazovat také na patologicky sníženou hladinu testosteronu nebo duševní onemocnění. Jestliže se tedy tyto projevy onemocnění u muže z vašeho okolí objevují častěji, je rozhodně na místě zvážit návštěvu lékaře a zaměřit se na možnou příčinu problémů.

 Co může být příčinnou IMS?

Předpokládá se, že IMS je spojeno právě s fluktuující hladinou testosteronu, jehož koncentraci ale ovlivňují nejen běžné fyziologické procesy, ale také další faktory našeho životného stylu a životního prostředí. K nim patří:

  • věk
  • stres
  • nadváha a obezita
  • nedostatek spánku
  • nízký příjem energie, poruchy příjmu potravy

Proto je zásadní se při řešení těchto potíží nemyslet jen na hladinu testosteronu, ale zaměřit se na komplexní řešení životního stylu a nastavení správných a zdravých návyků.

Jak si pomoci?

IMS není uznávanou diagnózou, kterou by vám lékař mohl potvrdit a nasadit nějakou léčbu. Nicméně i přesto je nutné zvážit návštěvu lékaře, a to zejména proto, aby mohly být vyloučeny případné fyziologické či duševní poruchy.

Nejdůležitějšími faktory, na které se zaměřit jsou pak zejména:

  • optimální množství vyvážené stravy
  • normální tělesná hmotnost
  • pravidelný pohyb
  • kvalitní spánek
  • stress management

Díky tomu se vám může podařit srovnat hladiny testosteronu a eliminovat tyto nepříjemné projevy. V každém případě nejde o žádnou tragédii. Náladovost nebo podrážděnost nemusí být vlastní jen ženám. Je dobré se s takovými pocity naučit pracovat a v rámci blízkých vztahů o těchto tématech komunikovat.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/mens-health/irritable-male-syndrome
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-frustrace-papir-rozzlobeny-7534757/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button