Jídlo a stravováníKrásaPéče o tělo

Ne každé ovoce se hodí při dietě. Zjistěte, které můžete jíst bez obav

Pokud chcete nějaké to kilo shodit, určitě už máte stravovací plán a tušíte, co, kdy a v jakém množství máte ideálně jíst. Někdy ale vzniká řada nejasností ohledně konzumace ovoce. Většina dietních návodů totiž říká, že ovoce se může jíst jen některé a také pouze v dopoledních hodinách. Jak ale zjistit, které je to pravé ovoce, po kterém nepřijde vaše úsilí zase vniveč? My vám dnes poradíme, jak na to. Zjistíte, které ovoce si můžete bez obav dopřát a dodat svému tělu dostatek vitamínů a minerálů bez rizika velkého kalorického příjmu.

Jahody

Jahody jsou skutečně dovolené? Většinu lidí to překvapí, protože se jim zdá, že jahody jsou velmi sladké ovoce, které tedy zákonitě musí být dost kalorické. Ve skutečnosti však tak mnoho sacharidů neobsahují, ale naopak vám dodají pořádnou dávku antioxidantů, které vám pomáhají v boji proti volným radikálům. Mají také mnoho vitamínu C, který vás ochrání před únavou a nemocemi a zlepší i texturu vaší pleti.

Vodní meloun

Asi nikoho nepřekvapí, že vodní meloun se skládá převážně z vody. Proto je také tak osvěžující a v létě se po něm můžete doslova utlouct. Je zcela bez cholesterolu i tuku, takže ideální pro dietáře. Dostatek tekutin vám pomůže navodit pocti sytosti a správná hydratace prospěje i činnosti metabolismu a vyprazdňování. Obsahuje také vitamín A a další minerály.

Broskve

Toto šťavnaté ovoce překvapivě neobsahuje mnoho sacharidů Jen asi 9 gramů na 100 gramů dužiny. Je tedy ideální svačinkou pro každého, kdo bojuje s váhou. Obsahuje také hodně vlákniny, vitamínu C a udržuje vaše srdce zdravé. Také vám pomůže v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky nebo metabolického syndromu. Dopřát si můžete i broskvový džus, ale pozor, aby v něm nebyl přidaný cukr. Vždy pečlivě čtěte složení na krabici.

Ananas

Toto sladké ovoce údajně obsahuje speciální enzymy, které podporují spalování tuků. Měl by tedy umět podpořit činnost metabolismu a vy se nemusíte bát, že přiberete. Ananasy přesto obsahují poměrně dost sacharidů, tak to s jejich konzumací nepřehánějte. Dopřejte si jej jen jednou za čas a kupujte akorát zralé ovoce. Jakmile je ananas trochu přezrálý, obsahuje opravdu pořádnou dávku cukru.

Grep

Grep (stejně jako jiné citrusy) je vynikající volbou k doplnění vitamínů a minerálů. Podporuje imunitní systém a podobně jako ananas pomáhá se spalováním tuků. Řada lidí ho nemá rádo kvůli lehce nahořklé chuti, ale nabízí tolik zdravotních benefitů, že se vyplatí nad tím zapřemýšlet.

Co naopak nejíst?

Ovoce je nejlepší v syrovém stavu. Proto rovnou zapomeňte na sušené ovoce, kompoty, džemy nebo přesnídávky. Ty jsou vždy plné cukru a vašemu hubnutí mohou zasadit smrtící ránu. Například sušené ovoce běžně obsahuje až 100 kJ na 100 gramů, což odpovídá 50 – 70 gramům jednoduchého cukru.

Pokud se stále bojíte, že vám konzumace ovoce zvýší hladinu cukru v krvi a vy budete mít brzy opět hlad, zkuste čerstvé ovoce zkombinovat s jogurtem či tvarohem. Protože obsahují tuk a bílkoviny, zasytí vás taková svačinka na delší dobu a snížíte i glykemický index ovoce.

Stále však platí pravidlo, že ovoce je nejlepší konzumovat v dopoledních hodinách. Odpoledne jen za předpokladu, že vás čeká fyzická aktivita. Jinak hrozí, že se přebytečná energie uloží v podobě tukových polštářků a to přeci nechceme.

Na ovoce byste však neměli zanevřít. Obsahuje vitamíny, minerály a látky, které jinde nezískáte. Je-li ovoce součástí vyvážené stravy, která je doplněna dostatkem pohybu, pak není důvod bát se, že z něj ztloustnete. A to samozřejmě platí i u jakýchkoliv jiných potravin. Všeho moc škodí, ale s mírou se může jíst prakticky všechno, i čokoláda nebo sladké sušenky. Najít míru však může být pro mnoho lidí takový problém, že raději volí cestu úplně abstinence.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button