NávodOstatní

Nevyhazujte použité čajové sáčky! Jsou důležitější, než si myslíte.

Pro mnoho lidí jsou čajové sáčky jednorázovou záležitostí. Jeden sáček se rovná jednomu hrnku čaje. Poté jde čajový pytlík do koše, že?

No… ne zcela. Přestože se vám možná nezamlouvá myšlenka použití stejného sáčku na louhování více jak jednoho hrnku čaje, existuje ještě mnohem více využití, pro tyto malé pytlíky vlhkého čaje, a zde je několik z nich:

1. Ochuťte těstoviny nebo rýži

Jakmile si uvaříte váš šálek čaje, můžete znovu využít čajový sáček na dodání nové chuti pokrmům. Pověste vylouhované pytlíky do hrnce s vodou, kterou přivádíte k varu, poté pytlíky odstraňte a přidejte přílohu své volby, ať už těstoviny, rýži, nebo jiné obiloviny. Potřebujete nějakou chutnou inspiraci, abyste věděli, jakým směrem se vydat? Vyzkoušejte jasmínový nebo heřmánkový čaj s rýží, zelený čaj s těstovinami, Chai nebo skořicový kořeněný čaj s vločkovou kaší.

2. Vyživte svou zahrádku

Znovu vylouhujte již použité čajové sáčky v kbelíku plném vody a použijte vzniklý slabý čaj na zalití vašich rostlin a na jejich ochranu proti houbovým infekcím. Alternativně můžete otevřít použité pytlíky a posypat vlhké lístky okolo základny vašich rostlin pro pohnojení zeminy a odehnání škůdců jako jsou myši. Již použité čajové sáčky můžete také přidat na kompost, abyste mu dodali živiny. Jen nezapomeňte odstranit kovovou svorku, pokud máte zrovna takový druh čajových sáčků.

3. Neutralizujte domovní zápachy

Použité sáčky jsou také skvělé na odstranění přetrvávajících zápachů z vaší domácnosti. Smíchejte vysušené listy z použitých čajových sáčků s kočkolitem v kočičích záchodcích. Uchovávejte pytlíky v lednici, aby neztratili svou svěží vůni. Hoďte několik použitých pytlíků na dno svého odpadkového koše, abyste neutralizovali zápach předtím, než pronikne do celé vaší kuchyně. Toto je jen pár příkladů, možností je nespočet a ve fantazii se meze nekladou.

4. Odstraňte mastnotu ze špinavého nádobí

Namočte vaše špinavé nádobí do teplé vody s pár použitými čajovými sáčky, abyste se zbavili mastnoty bez nutnosti použít drsné chemikálie. Čaj také pomůže uvolnit všechny zatuhlé zbytky jídla a ušetří vám nekonečné drhnutí.

5. Antioxidační koupel

Protože čajové lístky obsahují antioxidanty, koupel v teplé vodě prodchnuté již vylouhovanými čajovými sáčky, je skvělá pro vaši pokožku. Buďto navěste sáčky na kohoutek a nechte je nasáknout skrze tekoucí vodu při plnění vany, nebo je přidejte přímo do koupele, pro dosažení vyživující čajové lázně. Jako bonus navíc můžete použít vonné čaje jako například jasmínový, pro aromaterapeutický prožitek, nebo heřmánkový čaj pro uvolnění celého těla a relaxaci.

6. Vytáhněte infekce

Aplikujte teplý a vlhký vylouhovaný čajový pytlík na kůži postiženou ječným zrnem, puchýřky, boláky, plantárními bradavicemi, nebo jinými podobnými infekcemi, abyste vytáhli infekci, redukovali bolest, a pomohli uspíšit hojící proces.

7. Odstrašte škůdce v domácnosti

Myši nemají zcela v oblibě vůni čaje. Vsuňte použité čajové sáčky do kredencí, spižíren, a jiných míst, kudy může škodná proniknout do vaší domácnosti, aby se dvakrát rozmysleli, zda proniknout na zakázané území. Pro ještě větší ochranu zkuste nasáknout sáčky mátovým esenciálním olejem. Nejen že to ještě více odradí nechtěné hlodavce, ale také to udrží pryč jiné živočichy jako jsou pavouci nebo mravenci. Zbavíte se škůdců a váš domov bude krásně vonět, dvě mouchy jednou ranou!

8. Namočte svá chodidla

Přidejte pytlíky do teplé lázně pro vaše chodidla, abyste neutralizovali veškerý zápach, zjemnili zrohovatělou kůži, a vyživili vaši pokožku.

9. Zklidněte podrážděnou kůži

Chladné vlhké čajové sáčky jsou skvělý způsob, jak přírodně zklidnit kožní podráždění. Umístěte je na opuchlé, unavené oči, abyste ulevili od dráždění. Vmasírujte do popálenin od sluníčka, pro snížení zánětlivosti. Přiložte na modřiny na úlevu od bolesti a urychlení hojícího procesu. Jemně protřete bodnutí a kousance, abyste z nich vytáhli toxiny a snížili bolest a otok.

10. Eliminujte zápach z úst

Použijte dvakrát vylouhovaný čaj na výrobu zcela přírodní ústní vody na potlačení zápachu z úst. Jednoduše uvařte jemný čaj s použitím již použitých čajových sáčků. (Přestože tento tip funguje s mnohými druhy čajů, nejlepší je použít mátové nebo zelené čaje, které mají tendenci fungovat nejlépe.)

11. Domácí čistič na sklo

Znovu vylouhujte použité čajové pytlíky a nastříkejte tento slabý čaj na okna, zrcadla, a jiné skleněné plochy, abyste uvolnili špínu, sediment, otisky prstů, a jiné nečistoty. Po tomto procesu ještě otřete čistou utěrkou bez žmolků, abyste maximální minimalizovali šmouhy a prachové částice.

12. Obarvěte papír a látku

Použijte jemný čaj z podruhé vylouhovaných sáčků, abyste dosáhli starodávného efektu na jinak bílém nudném papíře, nebo abyste obarvili bílé látky oblečení například na kostýmy, nebo jen tak.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button