CvičeníZdravé tipy

5 důvodů, proč je dobré se před cvičením rozehřát

Před každým cvičením je dobré dát si takzvaný strečink. Je to takové protažení celého těla, zahřátí organismu a vlastně tím tělu vysíláte signál, že se bude dít nějaké to cvičení. Stačí jen pár minut před cvičením a uvidíte, že se vám bude cvičit mnohem lépe.

Buďte fit!

Možná si říkáte, že to pro vás není nic důležitého a rovnou skočíte na posilování nebo cvičení s plnou parou. Vždyť začít pozvolna není nic pro vás. Mýlíte se, vaše tělo potřebuje pozvolný nástup. Obětujte pár minut na začátku cvičení, vyplatí se vám to. Vaše zdraví a zvlášť tělo vám za to poděkuje. Co všechno může takové krátké zahřátí před cvičením udělat s vaším tělem? A proč je vlastně dobré?

Roztažení krevních cév

Může to být jemné cvičení, pomalý jogging, skákání, rychlá chůze. To všechno pomáhá zvyšovat průměr vašich krevních cév. Budete-li pravidelně myslet na zahřátí před cvičením, vaše oběhová soustava bude připravena pro náhlý nárůst krve. Vaše srdce poté nebude muset pracovat tak tvrdě, aby pumpovalo krev přes celé tělo. Díky tomu budete mít lepší krevní oběh, lepší výkon. Rovněž to přináší menší stres vašemu srdci.

Zvyšuje se teplota těla

Zahřívání těla před cvičením pomáhá zvyšovat teplotu vašemu těla. Ne nadarmo se to jmenuje zahřívání. Díky tomu budou vaše svaly volnější a pružnější, což brání zranění. Díky tomu se svaly budou pohybovat co možná nejlépe, zvýší se rychlost a výkon. Zvýšení teploty těla pomáhá nervům přenášet signály efektivněji, což vede k lepší koordinaci a svalové kontrakci.

Lepší chlazení těla

Ohřev těla má také jeden překvapivý efekt. Tělo se díky tomu bude lépe ochlazovat, když cvičíte. Proč? Když se tělo zahřeje, začínáte se potit. A jak známo, když se pot začne vypařovat z těla, začne se přirozeně ochlazovat. Jakmile začnete víc a víc pít, tělo se bude lépe chladit.

Produkce hormonů

Během zahřívání vaše tělo uvolňuje hormony, z nichž mnohé se používají k přeměně uhlohydrátů a tuků na energii, která popohání tělo. Zahřívání způsobí, že vaše tělo začne uvolňovat tyto hormony, což vám pomůže efektivněji přeměnit tělo na stroj na spalování kalorií. Znamená to, že váš trénink bude účinnější při všem, co budete pro své tělo dělat. Budete se zároveň cítit méně unavení, zvyšuje se výdrž, protože vaše tělo nebude muset pracovat tak tvrdě.

Duševní pomoc

Pomalé nastartování těla vám může pomoci také psychicky. Připravíte se na všechny výzvy, které aktuálně máte před sebou. Během toho můžete vyčistit svou mysl od všech starostí a problémů, budete se soustředit pouze na to, abyste získali co nejvíc z vašeho cvičení. Zaměřte se na zahřívání, ale také na samotné cvičení. Užijte si jej, soustřeďte se na správné provádění jednotlivých cviků. Tělo se vám odmění a budete se cítit mnohem lépe!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button