CvičeníNávodZdravé tipy

Proti stresu cvičením. Zdravý pohyb vám uleví od napětí

Stres je dnes strašákem číslo jedna. Nejen že jej všichni dobře známe a vůbec jej nemáme rádi, ale také nám způsobuje závažné zdravotní komplikace. Stres je skutečně významným činitelem, který ovlivňuje naše celkové pohodlí a zdraví. Pokud si projdete jakékoliv doporučení, abyste se vyhnuli vážným chorobám, vždy bude mezi prvními „problémy“ právě stres.

Jak se zbavit stresu?

Odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá, to asi také tušíte. Kdyby to šlo lehce, pak budeme stres zvládat s přehledem všichni. Vědci ale v poslední době přišli se zajímavou teorií, že stres se dá velice dobře regulovat právě fyzikou aktivitou. Zatímco dříve se kladl důraz na relaxační techniky, dnes vědci tvrdí, že cvičení je ještě mnohem důležitější.

Vztah mezi cvičením s stresem:

  • Cvičení pomáhá zmírnit působení stresových hormonů a vyplavit endorfiny, které zajišťují pocit pohody a klidu.
  • Zlepšuje rozložení energie v rámci celého dne. Pokud si ráno zacvičíte, je paradoxně méně pravděpodobné, že byste odpoledne byli unavení.
  • Pomůže vám to rozptýlit mysl a bojovat s negativními myšlenkami a pocity.
  • Společné cvičení a cíle zvyšuje pocit sounáležitosti, podporuje vztahy a dobrý pocit.
  • Zajistí vám to správnou regulaci hmotnosti.
  • Podporuje zdravé sebevědomí a důvěru v sebe sama.

Samé skvělé benefity, nemyslíte? Tak s chutí do cvičení. tyto druhy aktivit patří mezi nejlepší a nejzdravější.

Jóga

Pokud by nebyla na prvním místě jóga, tak už nevíme, co jiného. Jóga totiž kombinuje nejen cvičení těla, ale také relax mysli. Pomáhá posílit a protáhnout tělo, zlepšuje ohebnost, pružnost i držení těla. Zabraňuje problémům s klouby, svaly a zády. Je vhodná i pro začátečníky, ale vždy s dohledem certifikovaného instruktora,. který zajistí, abyste si při provádění cviků neublížili. V rámci jógy je také důležité dýchání. Naučíte-li se správnou techniku, budete ji umět použít i při vypjatých stresových situacích, kde vám pomůže se uvolnit.

Pilates

Pilates je oblíbeným cvičením na protažení a procvičení celého těla. Je vhodné i pro ty, kteří bojují s nadváhou a jinou formu aktivity by těžko zvládali. Zahrnuje různé cviky na protažení i posílení. Velice správná je technika, a proto byste minimálně ze začátku měli absolvovat několik lekcí pod vedením instruktora a až poté cvičit doma. Díky pilates ucítíte i svaly, o kterých jste nevěděli, že je máte. Pokud vám budou cviky připadat snadné, pravděpodobně je neděláte správně. Zapojujete asi svaly, které zapojit nemáte. Proto pilates nezavrhujte a raději se ujistěte, že víte, jak přesně pohyb provádět.

Aerobik

Hodiny aerobiku v posledních letech vytlačila zumba nebo jiné tanečnější formy cvičení, ale starý dobrý aerobik je stále jedna z nejlepších možností, jak se hýbat a také se zbavit stresu. Aerobik je druh aerobního cvičení, což znamená, že podstatou cvičení je to, že se zadýcháte a vaše tepová frekvence se bude pohybovat ve vyšších úrovních. Není tedy vhodný pro ty, kteří mají potíže vůbec vyjít schody. V takovém případě začněte raději s procházkami nebo pilates či jógou.

Při vyšších tepových frekvencích se uvolňuje větší množství endorfinů, a proto se po cvičení budete vlastně cítit dobře a šťastně. Cvičení skutečně pomáhá k tomu, abyste se cítili lépe. Na lekcích se také můžete s někým seznámit a domluvit se na jiných společných aktivitách. Parťák vás bude nejen motivovat, ale třeba také získáte nového kamaráda.

Cvičení vám skutečně pomůže odbourat stres. Je jen ne vás najít pohyb, který vás bude bavit a naplňovat. Možností je celá řada, ale doporučujeme zapojit se nejprve do nějaké skupinové aktivity, abyste měli motivaci a také lepší pocit sama ze sebe.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button