NávodPéče o tělo

Jak moderní technologie narušují váš spánek? Takto tomu můžete zabránit

Všichni víme, jak je spánek důležitý. Víme to, ale přesto se tím v našich běžných životech neřídíme. Často větší pozornost věnujeme stravě nebo třeba pohybu, ale zapomínáme na odpočinek a na dostatečný a kvalitní spánek. Přitom právě ten může udělat daleko více. Nenarušuje nám jej ale jen naše vlastní neschopnost najít si na něj dostatek času – potíže dělají i nové technologie, které způsobují, že procesy v našem těle nefungují optimálně.

Pokud se zdravě stravujete, máte dostatečný pohyb, ale přesto je váš spánek nekvalitní a vůbec vám nedodává energii, pak je na vině možná nedostatek melatoninu. Právě na jeho působení v těle má zcela zásadní vliv používání moderních technologií a uspěchaného stylu života.

Jak zdravěji spát?

Melatonin je hormon, který je odpovědný za kvalitu našeho spánku. Možná také znáte ten pocit, že jakmile se setmí, máte dojem, že je každá aktivita těžší a vy jste pořád unavení. Důvodem je právě působení melatoninu. Melatonin je hormon, který produkuje organismus především v temnu a kdykoliv dochází ke snížené intenzitě světelného záření. Působení melatoninu vede k útlumu a celkovému snížení tělesné teploty. Právě díky tomu dokážeme večer snadno usnout a udržet spánek po celou noc. To však pouze za předpokladu, že je tvorba melatoninu ideální a funguje ve správném množství i čase.

Jak melatonin vzniká?

Tvorba melatoninu vychází z l-tryptofanu. To je druh aminokyseliny, která je zastoupená především v živočišných zdrojích, jako je mléko či maso. Z toho se následně dále vytváří serotonin a z něj pak i melatonin. Nedostatek serotoninu je často spojován s nepříjemnými následky, jako jsou deprese nebo špatná nálada. Potíže s produkcí melatoninu zase vedou k poruchám spánku.

Co ovlivňuje tvorbu melatoninu?

Zjistilo se, že do značné míry ji ovlivňuje právě modré světlo ze zařízení, které běžně používáme. Jde zejména o mobil, tablet, notebook nebo i televizní obrazovku. Tyto přístroje jsou tedy nepřítelem spánku číslo jedna a měli bychom si na ně dávat pořádný pozor.

Přirozené rytmy těla strádají

Dnes se jde opravdu jen stěží vyhnout nepřirozenému světelnému znečištění či večerní práci na notebooku. Přesto se ale můžeme pokusit dodržovat biologické rytmy těla alespoň tak, jak to jde.

Zkuste tyto tipy, které podpoří přirozené cirkadiánní rytmy a tvorbu melatoninu, který vám zaručí poklidný spánek.

  • Hned po ránu zkuste vyjít na denní světlo alespoň na 10–20 minut. Dáte tak tělu najevo, že noc právě skončila a začíná den. Ideální doba pro takové ranní probuzení je doba od 6 do 8 hodin ráno. Zkuste si proto naplánovat ranní procházku namísto cesty do práce autem nebo hromadnou dopravou.
  • Během dne se snažte trávit co možná nejvíce času na přirozeném světle. Zkuste si i během polední pauzy udělat krátkou procházku venku nebo si jídlo sníst na zahrádce restaurace nebo na terase.
  • Večer se snažte co možná nejvíce vyhýbat intenzivnímu modrému světlu a elektronickým obrazovkám. Pomůže například i to, pokud si na obrazovkách nastavíte noční režim. Světlo tak nebude tolik agresivní, a vaše produkce melatoninu bude stabilnější.
  • V noci během spánku usilujte o to, abyste měli co možná největší tmu. Zakryjte všechna světýlka, zatáhněte žaluzie a použijte i závěsy.

Je také potřeba připomenout, že produkce melatoninu se přirozeně snižuje i stárnutím. Je však možné jej v případě potřeby doplňovat suplementy a tím nedostatek trošku snížit.

ZDROJ: https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-blue-light

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele cottonbro ze služby Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button