Péče o těloPřírodní léčba

10 nejlepších potravin, které pomohou se zadržováním vody

Zadržování vody a hromadění přebytečné tekutiny v těle je problémem, který může trápit mnoho lidí. Vlivem toho se zvětšují ruce, nohy a kotníky. Tento stav vyvolává otoky, které jsou nepříjemné a mnohdy také bolestivé. Musíte se s tímto problémem potýkat a řešit, jak zadržování vody zastavit.

Hromadění vody v lidském těle

Proč se voda v těle hromadí? Obvykle nejsou tyto příčiny nijak závažné, ovšem pozor, může se stát, že otoky končetin upozorňují na vážnější nemoci, například na srdeční selhání nebo nemoci ledvin. Přebytečná tekutina ve vašem těle může způsobovat nadváhu, takže když se jí zbavíte, budete vypadat lépe a štíhleji.

Nejčastější příčiny otoků:

  • Vysoký krevní tlak
  • Nízký krevní tlak
  • Velmi dlouhé sezení (sedavý způsob života)
  • Dlouhé stání
  • Hormonální nerovnováha
  • Vysoký příjem sodíku
  • Některé léky na předpis
  • Infekce krevních cév
  • Těhotenství

Zadržování vody nemusí být až tak velkým problémem, stačí jen konzumovat potraviny, které jsou bohaté na draslík a mají diuretické vlastnosti. Přinášíme vám velmi účinné potraviny, které jsou vhodné pro boj se zadržováním vody v těle. Jaké to jsou?

Pampeliška

Studie z roku 2009, která byla publikována v časopise Alternative and Complementary Medicine ukázala, že pampeliška má diuretický účinek. To dělá z pampelišky skvělý prostředek pro odstranění přebytečné vody z vašeho těla. Také draslík pomáhá snížit hladinu sodíku v těle. Kromě toho je pampeliška bohatá také na hořčík což je dobré pro zmírnění premenstruačního nadýmání. Vařte jednu čajovou lžičku pampelišky v horké vodě asi deset minut. Sceďte a pijte tento čaj třikrát denně. Pampelišku můžete konzumovat také jako doplněk stravy (500mg jednou až třikrát denně).

Petržel

Petrželový čaj je dalším prostředkem, který může pomoci při léčbě zadržování vody. Výzkumy, které probíhaly na zvířatech, prokázaly, že má petržel diuretické vlastnosti, častěji budete chodit močit. I když je nutno provést další a další výzkumy, mnoho lidí si stále myslí, že právě petržel významně pomáhá při edému.

Chřest

Je jednou z nejpopulárnějších přírodních diuretik, které se využívá již stovky let. Pomáhá zachovávat retenci vody v souvislosti s revmatismem a menstruačním cyklem díky asparaginu, tedy aminokyselině, kterou najdete v chřestu. Jakmile jej budete konzumovat, pomáhá v těle rozkládat sloučeniny síry. Tyto sloučeniny také způsobují časté močení a pomáhají očistit tělo od toxinů.

Kmín

Kmín se obvykle využívá při léčbě zažívacích potíží a otoků. Může pomoci zvýšit močení, podle studií, které probíhaly na potkanech. Kmín můžete použít jako koření pro vaše jídlo nebo si připravit čaj z kmínu.

Přeslička

Přesličku je možno konzumovat jako doplněk stravy nebo jí můžete užívat ve formě čaje. Studie ukázala, že tyto doplňky mohou poskytovat takřka stejné účinky jako běžná komerční diuretika. Je dobré vědět, že dlouhodobé využívání těchto doplňků může způsobit některé nežádoucí účinky. Také lidé s cukrovkou nebo ti, kteří trpí nemocemi ledvin, by neměli konzumovat přesličku.

Černý a zelený čaj

Černý a zelený čaj má velmi vynikající diuretické vlastnosti. Ujistěte se však, že při konzumaci do něj nedáte med, mléko, cukr ani další přísady. Bílý cukr a mléčné výrobky mohou edémy ještě zhoršovat. Jsou účinné při léčbě otoků, pokud nejsou denně konzumování.

Okurka

Okurka obsahuje spoustu vody, takže její konzumace vás bude nutit častěji chodit na toaletu. Navíc je okurka plná síry a křemíku. Ty mohou zlepšit funkci ledvin a eliminovat tak přebytečnou kyselinu močovou. Okurky jsou vynikajícím zdrojem draslíku, který odstraňuje přebytečnou vodu z těla. Při jejím použití mohou okurky snižovat příznaky edému, tedy otok. Velmi dobře funguje plátek okurky také na oteklé oči.

Bambusové výhonky

Bambusové výhonky jsou snadno dostupné a velmi všestranné. Můžete je přidat do jídla, čímž se zlepší jeho chuť. Kromě toho je vědecky prokázáno, že jsou bambusové výhonky bohaté také na draslík, což znamená, že mohou snížit hladinu sodíku a zvyšuje se tak produkce moči.

Celer

Má dostatečné množství vlákniny a draslíku, má vysoký obsah vody. Díky této velmi dobré rovnováze sodíku a draslíku je celer příznivé přírodní diuretikum. Může účinně léčit problémy se zavodňováním.

Banány

Banány jsou perfektním zdrojem draslíku, minerálu, který zvyšuje produkci moči a snižuje hladinu sodíku. Navíc jsou banány bohaté na vitamín B6, který je znám svou schopností snížit otok související s premenstruačním syndromem.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button