Jídlo a stravováníPéče o tělo

Píchá vás pod pravým žebrem? Může to být i žlučníkový záchvat

Vánoce, to jsou nejen svátky pohody, klidu a setkání s rodinou a přáteli, ale také dny obžerství, nadbytku jídla i alkoholu a dost možná i zažívacích obtíží. Pokud to skončí tak, že se možná pár dní budete cítit trochu těžce a třeba si naměříte na váze o nějaké to kilo navíc, ještě si vlastně můžete gratulovat. Jenže ne vždy to končí jen takhle. Mnoha lidem se po vánočních svátcích přitíží natolik, že je potřeba jejich stav urgentně řešit. Přitom stačí trocha střídmosti a rozumu a problémům se dá vyhnout. Pokud už ale na vás přijdou bolesti v pravém podžebří, raději zpozorněte – jednat by se mohlo i o žlučníkový záchvat.

Žlučníkové kameny patří mezi nejčastější nemoci lidí ve středním věku. O co vlastně jde? Žlučník je asi 10centimetrový orgán umístěný v oblasti pod játry, tedy přibližně někde pod žebry na pravé straně. Hromadí se v něm žluč, která napomáhá trávení, odvádí škodlivé látky z těla a umožňuje vstřebávání vitaminů A, D, E a K. Jenže nezřídka se stává (a vlivem současné životního stylu čím dál častěji), že žluč nemá optimální složení (například vlivem příliš tučného jídelníčku) a ve žlučníku se začnou tvořit usazeniny. Z nich pak vznikají kameny. Častěji trápí ženy, protože svou úlohu tu hraje i ženský hormon estrogen, výjimkou nejsou ani při obezitě a nadváze a u lidí, jejichž jídelníček je příliš bohatý právě na tuky. A právě tyto kameny mohou po velmi vydatném jídle spustit žlučníkovou koliku neboli záchvat.

Jak poznat, že je to vážné

Žlučníkový záchvat provází časté a bolestivé říhání, i několik hodin po jídle pocit nafouklého břicha a postižený cítí bolest v pravém podžebří, která vystřeluje až pod pravou lopatku, a někdy i do okolí srdce. Někdy si jej tedy lidé mohou splést i s příznaky infarktu, ale plné břicho a nevolnost by vám měla napovědět, že příčina potíží bude spíše u žlučníku. Žlučníkové záchvaty vznikají hlavně po požití jídel bohatých na tuky nebo po luštěninách. Někdy (méně často) k nim ale může dojít i nezávisle na příjmu potravy, například ve spánku.

Co teď?

Když vás žlučníkový záchvat postihne, dopřejte si klid v takové poloze, ve které je bolest snesitelnější. Obvykle pomáhá, když se natáhnete, nebo si sednete do polo sedu, kdy břicho není příliš stlačené. Nepříjemné bolestivé projevy tlumte teplými obklady, které přikládejte na místo, kde se nachází žlučník, tedy na oblast pravého podžebří. Pokud obklady nepomáhají, nebojte se sáhnou i po prášku proti bolesti. Rozhodně nic nejezte a až záchvat za pár hodin pomine, nasaďte si na dva dny dietu – vyhněte se tučnému i těžkému jídlu a pijte bylinkový čaj. Je-li ale bolest nesnesitelná a nic podobného se vám předtím nestalo, je jistě lepší navštívit lékaře a nechat se odborně vyšetřit. Bolest může mít i jiné příčiny, které prostě sami neodhalíte. Běžný záchvat, který zvládnete bez odborné pomoci, zase berte jako varovný signál. Objednejte se ke svému obvodnímu lékaři, který zjistí, v jakém stavu je váš žlučník a žlučové cesty, a navrhne další postup.

A dál?

Někdy lékař navrhne operaci, při které jsou odstraněny již existující kameny. V každém případě je ale doporučena změna životního stylu a stravování. Žlučníková dieta vylučuje tučné potraviny, jako jsou například mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a tučná masa, dále také česnek, alkohol, perlivé nápoje, zrnkovou kávu a luštěniny.

Naopak doporučují se třeba ryby, králičí, krůtí a kuřecí maso, nízkotučné mléčné výrobky, banány, mrkev, šunka a v malém množství máslo. Podpořit rekonvalescenci mohou i bylinky. Dopřejte si speciální žlučníkové čaje, které většinou obsahují mátu, smetánku lékařskou, řepík, měsíček lékařský a další rostlinky.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button