Péče o těloPřírodní léčba

Řešení na nadměrné pocení

Upozornění: než zkusíte jedno z těchto domácích řešení, doporučujeme, abyste jako první navštívili vašeho doktora, abyste se ujistili, že vaše nadměrné pocení není symptom nějaké nemoci

Akné, lupy, obezita; o těchto trapných problémech se mluví často, ale o jednom problému tohoto druhu se mluví jen velice zřídka, a to je nadměrné pocení. Přitom velká část populace trpí tímto problémem a mnoho dotazníků zjistilo, že tento problém je mnohem trapnější než obezita, akné nebo lupy.

Hyperhidróza, jak je tento problém odborně nazýván, působí nadměrné a vytvalé pocení v podpaží, dlaních, chodidlech nebo v tříslech. Pocení je důležité, aby se tělo zchladilo a předešlo přehřátí, přesto však lidé s tímto problémem se potí, i když tělo nepotřebuje zchladit. Mnoho lidí s touto poruchou se nadměrně potí na jedné až dvou částech těla. Nejčastěji z dlaní, chodidel, podpaží, aebo hlavy, zatímco zbytek těla zůstává suchý.

Nejen, že je velice trapné, když nadměrný pot z podpaží promáčí vaše oblečení a působí viditelné velké fleky, ale všechen ten nadměrný pot může zasahovat do vašich denních aktivit. Pokud se vám potí dlaně, může být složité psát na počítači nebo otevírat kulaté kliky – a tím, že je kůže tak často mokrá, poskytuje příhodné podmínky pro vznik různých kožních infekcí.

Pokud pociťujete některé z následujících symptomů, je pravděpodobné, že trpíte hyperhidrózou:

  • Mokré a vlhké dlaně a chodidla;
  • Viditelný pot, který promáčí vaše oblečení;
  • Diskolorace postižené oblasti;
  • Macerace kůže;
  • Častý zápach nohou;
  • Praskání a šupinatění kůže

Existují lékařské zásahy a dostupná léčiva na vyléčení této kondice – někteří poskytovatelé zdravotní péče doporučují léčiva na úzkost nebo depresi, když je hyperhidróza způsobená stresem. Botox je další z častých léčebných metod. Píchá se do podpaží, dlaní, chodidel a v některých případech do třísel. Existuje dokonce operace na odstranění potních žláz. Všechna tato řešení však mají riziko vážných vedlejších efektů – proč to tedy riskovat, když existuje nesčetně domácích prostředků, které můžete vyzkoušet jako první?

Vyhněte se chemicky zpracovaných jídlům

Skoro každý zdravotní problém je způsoben nesprávným stravováním. Rčení „Jste to, co jíte“ je velice pravdivé. Pokud vaše strava spočívá na zpracovaných potravinách, všechny ty chemické toxiny a složky, jež výrobci přidávají do jídel, aby je udělali chutnější a trvanlivější, spustí více pocení. Pokud trpíte nadváhou, tyto složky přispějí tomuto stavu. To zahrnuje všechny ty zmražené, zabalené, předvařené, smažené jídlo, hotovky a fast food – rozhodně se podobným jídlům vyhněte. Raději se zaměřte na zdravé přírodní potraviny pocházející z půdy.

To znamená: velké množství ovoce, jako jsou broskve, pomeranče, třešně, jablka, švestky, melouny a stejně tak mnoho druhů zeleniny. Vajíčka z podestýlky, kuřecí z organického chovu, ryby ulovené z divočiny a semínka, které jsou důležitým zdrojem proteinů.

Černý čaj

Černý čaj obsahuje kyselinu taninovou, která má antiperspirační i svírací vlastnosti, jež mohou pomoci řídit nadměrné pocení. Svírací vlastnosti pomáhají zamezit potním žlázám, které řídí pocení, proud potu ze svrchní části pokožky. Mohou být použity i jiné druhy čaje, nicméně černý čaj má největší obsah kyseliny taninové, a je tím pádem nejvíce efektivní.

Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská se prokázala jako velice účinný lék na nadměrné pocení díky svým antiperspiračním vlastnostem. Můžete ji konzumovat formou čaje nebo pilulek. Šalvěj má antibakteriální a protiplísňové účinky, které pomáhají proti bakterií v postižených místech, které mohou způsobovat nadměrný pot. Šalvěj stejně jako černý čaj obsahuje kyseliny taninovou, takže uzavírá potní žlázy a snižuje proud potu.

Jsou tři způsoby, jak šalvěj využít na váš problém:

  1. Přiveďte k varu lžíci sušených šalvějových listů v jednom až dvou hrncích vody. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji použijte na důkladné vyčištění chodidel, dlaní, podpaží a každého jiného postiženého místa, které je promočené potem. Opakujte dvakrát denně pro nejlepší výsledek
  2. Můžete také pít šalvějový čaj, abyste využili jeho účinků. Nejlepší je však nejen pít čaj, ale zkombinovat tento postup i s první metodou. Uvařte šalvějový čaj tak, že necháte louhovat jednu až dvě čajové lžičky sušené bylinky v hrníčku horké vody pět až sedm minut. Čaj vypijte každý večer před spaním
  3. Především pro pocení nohou můžete naplnit lavor horkou vodou, přidat 2 lžičky sušené šalvěje a ponořte nohy do vody, o příjemné teplotě, na nejméně dvacet minut alespoň jednou denně.

Aloe vera šťáva nebo gel

Aloe vera poskytuje zklidňující, chladící efekt na kůži a také pomáhá regulovat nadměrné pocení způsobené teplem. Může také pomoci na problémy, jako je spálení od sluníčka, stařecké skvrny, jemné vrásky a růžovku. Jednoduše namočte čistý kus látky do aloe vera šťávy nebo gelu a potřete postižené místo nebo rozpusťte 100% aloe vera gel ve vodě a aplikujte.

Vilín

Vilín obsahuje několik prospěšných složek, včetně taninu, katechinu, kyseliny galové a flavonoidu, stejně jako éterické oleje jako karvacrol, hexanol a eugenol, saponin a cholin. Všechny tyto složky dohromady působí jako účinný bojovník proti pocení tím, že zmenší kožní póry. Je zejména účinný při pocení na obličeji, což může být jeden z důvodů, že je častou ingrediencí v přípravcích po holení.

Aplikujte vatovým tamponem v tenké vrstvě na obličej. Buďte opatrní, ať ho opravdu nepoužijete moc, protože vysušuje pokožku.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button