Přírodní léčbaZdravé tipy

12 překvapivých přínosů hrušek pro zdraví

Hrušky jsou cenné ovoce, které bylo široce používáno po celém světě a vychutnávalo se pro svou lahodnou chuť od starověku. Zdravotní přínosy hrušek zahrnují jejich schopnost pomáhat při hubnutí, zlepšovat trávení a zdraví srdce, regulovat hladiny tekutin v těle a snižovat krevní tlak. Také zvyšují kognitivní schopnost, zabraňují rakovině a podporují hojení ran a opravu tkání. Hrušky pomáhají posilovat imunitní systém a snižovat zánět. Zvyšují metabolismus, zlepšují oběh, chrání před osteoporózou a pomáhají pokožce, očím a péči o vlasy.

Hrušky pocházejí z Číny, z Evropy, severní Afriky a Asie a existují důkazy, že jsou konzumovány již od pravěku. Hrušky jsou součástí tisíce let mnoha diet a nacházejí se v keltské literatuře, římské historii a čínské tradici. Mohou růst snadno v místech s mírným, chladným klimatem, které je velmi univerzální a snadno se kultivují.

Nutriční hodnota hrušek

Vedle jejich dostupnosti a chuti jsou hrušky také oceňovány za své léčebné výhody tisíce let. Moderní věda nám nyní říká, že obsah minerálů, vitamínů a organických sloučenin hruškových druhů je důvodem pro jejich obrovský zdravotní potenciál. Některé z těchto aktivních a účinných složek jsou draslík, vitamin C, vitamín K, fenolické sloučeniny, folát, dietní vláknina, měď, mangan, hořčík a vitamíny B-komplexu.

Zdravé přínosy hrušek

Kromě toho, že je to chutný doplněk stravy, hrušky jsou také nabité mnoha živinami, které poskytují léčebné výhody. Podívejme se na výhody podrobněji;

1. Zlepšete trávení

Zatímco jedna porce hrušek poskytuje 18% denních požadavků na příjem vlákniny, mohou být velmi silným prostředkem pro zlepšení trávicího zdraví. Většina vlákniny v hruškách je nerozpustný polysacharid (NSP), což znamená, že působí jako plnivo ve střevech. Tato vláknina hromadí potraviny a přidává jim objem, takže je snazší pro potraviny procházet střevem. Dále stimuluje sekreci žaludečních a trávicích šťáv. To také reguluje pohyby střev a snižuje pravděpodobnost zácpy, stejně jako průjem a volná stolice. Také zrnitá povaha hruškových vláken pomáhá vázat na činitele způsobující rakovinu a volné radikály v tlustém střevě a chrání orgán před škodlivými účinky.

2. Zhubněte

Jedna ze stížností, které mají někteří lidé o různých plodech, je obsah kalorií, který pochází převážně z přírodních cukrů. Hrušky ovšem obsahují nejnižší množství kalorií; průměrná hruška má jen něco málo přes 100 kalorií, což je 5% denní kalorické dávky zdravé výživy. Nicméně výživové doplňky, které vám dodávají, jsou obrovské a vláknina vás naplní. Lidé, kteří se snaží zhubnout, se často obracejí na hrušky. Jedná se o potraviny s vysokou výživou, které mají malý vliv na přírůstek hmotnosti a obezitu.

3. Antioxidační aktivita

Stejně jako mnoho jiných druhů ovoce, hrušky jsou bohatstvím antioxidantů, které bojují proti různým onemocněním a stavům v těle. Antioxidanty pracují na eliminaci volných radikálů, které se v těle hromadí po buněčném metabolismu. Tyto volné radikály mutují zdravou buněčnou DNA do rakovinných buněk a mohou způsobit řadu dalších ničivých stavů. Proto antioxidační složky vitaminu C, vitaminu A a flavonoidních sloučenin, jako je beta-karoten, lutein a zeaxantin, které se všechny objevují v hruškách, mohou pomoci tělu zbavit se těchto nebezpečných látek.

4. Zabraňte rakovině

Antioxidanty jsou primárně chváleny za jejich antikarcinogenní aktivity a hrušky byly spojeny s prevencí řady různých typů rakoviny, včetně čípku, konečníku, prsu, prostaty a rakoviny plic.

5. Zvyšte imunitu

Hrušky jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, které jsou pro imunitní systém prospěšné, protože stimulují produkci bílých krvinek. Bylo také známo, že posilují imunitní systém, který pomáhá eliminovat stavy, jako je běžná chřipka, a jiná mírná onemocnění.

6. Zlepšete zdraví srdce

Hrušky jsou nádherným zdrojem draslíku, což znamená, že mohou mít významný vliv na zdraví srdce, protože draslík je dobře známým vazodilatantem. To znamená, že snižuje krevní tlak, což snižuje zátěž celého kardiovaskulárního systému a ztěžuje vznik a poškození sraženin. Dále zvyšuje průtok krve do všech částí těla, což okysličuje orgány a podporuje jejich účinnou funkci. Snížení krevního tlaku je také spojeno s nižší pravděpodobností kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza, infarkty a mrtvice. Nakonec draslík funguje jako regulátor tekutin v těle, což znamená, že udržuje tělo hydratované a zajišťuje rovnováhu základních tekutin v buňkách a orgánech. Bez draslíku by se mnohé z našich základních funkcí zpomalily nebo zcela zastavily.

7. Urychlete léčení

Vitamin C je také nezbytnou součástí syntézy nové tkáně v různých orgánech a buněčných strukturách těla. To udržuje metabolismus těla v hladkém chodu a zajišťuje, že všechny funkce fungují správně. Navíc je hojení ran zrychleno vysokými hladinami kyseliny askorbové, které poskytují hrušky. Pomáhá také opravovat poškozené krevních cév, což snižuje zátěž kardiovaskulárního systému a zabraňuje vývoji určitých onemocnění srdce.

8. Zlepšete oběh

U pacientů trpících anémií nebo jinými minerálními nedostatky mohou být hrušky velmi užitečné kvůli vysokému obsahu mědi a železa v nich. Měď usnadňuje a zlepšuje příjem minerálů do systému a zvýšené hladiny železa znamenají zvýšení syntézy červených krvinek. Železo je důležitou součástí hemoglobinu a anémie je důsledek nedostatku železa. Můžete zabránit únavě, kognitivní poruše, svalové slabosti a poruše orgánových systémů tím, že konzumujete potraviny s vysokým obsahem železa a mědi, oba se nacházejí ve významných množstvích v hruškách.

9. Zabraňte vrozeným vadám

Foláty jsou další cennou výživovou složkou hrušek. Kyselina listová byla pozitivně korelována s redukcí defektů neurální trubice u novorozenců. Takže jíst ovoce bohaté na listovou zeleninu, jako je hruška, může chránit zdraví a štěstí dítěte, což je hlavní důvod, proč jsou těhotné ženy povzbuzovány sledovat hladinu kyseliny listové.

10. Snižte zánět

Antioxidační a flavonoidní složky hrušek mohou také vyvolat protizánětlivé účinky v těle, což snižuje bolest spojenou se zánětem. To zahrnuje snížení symptomů artritidy, revmatických stavů, dny a podobných stavů.

11. Zlepšete zdraví kostí

Vysoký obsah minerálů v hruškách jako je hořčík, mangan, fosfor, vápník a měď. Pomáhají snížit kostní minerální ztráty a oslabující stavy, jako je osteoporóza a celková slabost těla kvůli nedostatečné podpoře kostí.

12. Péče o pokožku a vlasy

Jeden z nejvšestrannějších vitamínů v lidském těle je vitamín A. Hrušky mají vysoký obsah vitamínu A a jeho dalších složek, jako je lutein a zeaxantin. Tím, že působí jako antioxidanty, a také tím, že se účastní řady enzymatických reakcí a funkcí orgánů, mohou hrušky snížit účinky stárnutí na kůži, jako jsou vrásky a stařecké skvrny. Tyto mohutné plody mohou rovněž snížit vypadávání vlasů, degeneraci makuly, kataraktu a různé další stavy spojené s procesem stárnutí.

Upozornění: Neexistují žádné známé interakce nebo zdravotní rizika s hruškami, ačkoli jsou vždy probíhající studie. Někteří lidé však trpí alergickými reakcemi založenými na určitých druzích ovoce. Sledujte chování a reakci vašeho těla, pokud normálně nejíte hrušky, a jezte pouze odpovídající množství, ne více než jednu hrušku za den.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button