Jídlo a stravováníPřírodní léčba

13 koření, které snižují riziko rakoviny a skoro každé máte doma

Zdá se, že rakovina postihuje téměř každého člověka, ať už jste diagnostikováni sám, nebo je diagnostikována nejbližší osobě. Ve skutečnosti se odhaduje, že 1 z každé 3 lidí se stane obětí rakoviny v určitém okamžiku svého života. Vzhledem k tomu, že se jedná o takovou převládající hrozbu, může se zdát, že existuje málo nebo nic, co bychom mohli udělat pro boj s rakovinou nebo její prevenci. Nicméně vzrušující nový výzkum ukazuje, že některé koření jsou velmi, velmi účinné při snižování rizika vzniku rakoviny.

Koření pro prevenci rakoviny

Níže naleznete seznam nejsilnějších koření, pokud jde o prevenci rakoviny.

1. Nové koření

Také známý jako „jamajský pepř“, „kurundu“, nové koření má silné antimikrobiální, antioxidační, analgetické, protizánětlivé, protirakovinné a protinádorové schopnosti. Je také bohaté na flavonoidy, fenolové kyseliny a katechiny. Jedna studie (Kluth a kol., 2007) ukázala, že extrakt z kořenů byl schopen aktivovat určité detoxikační enzymy v buňkách karcinomu.

2. Bazalka

Zatímco existuje řada druhů bazalky, z nichž mnohé jsou dobré pro vaše zdraví, je to sladká bazalka, která se jeví jako nejúčinnější v boji proti rakovině. Studie z roku 2004 (Dasgupta, Rao a Yadava) ukázala, že spotřeba bazalky snížila jak velikost nádoru, tak počet nádorů u myší.

3. Kmín

Studie, které provedly Kapoor a kol. V roce 2010, ukázaly antioxidační sílu kmínového oleje a Schwaireb v roce 1993 použil myši k prokázání, že kmínový olej může snížit kožní nádory. Předpokládá se také, že schopnost kmínu modifikovat bioaktivaci karcinogenu přispívá k jeho schopnosti předcházet rakovině a bojovat proti ní.

4. Kajenský pepř

Časný výzkum provedený na zvířatech naznačil, že kapsaicin nalezený v kajenském pepři může skutečně zabíjet rakovinové buňky. V jedné studii provedené na buňkách rakoviny prostaty bylo zjištěno, že kapsaicin indukuje buněčnou sebevraždu v těchto rakovinových buňkách. Tato vzrušující studie byla vydána ve studii Cancer Research ve svém vydání z 15. března 2006.

5. Ceylonová skořice

Předpokládá se, že ½ lžičky ceylonové (pravé) skořice konzumované každý den může stačit na to, aby se rakovina ustálila. Skořice je účinná při potlačování rakoviny, protože brání a snižuje růst nádorů. Její potenciální účinnost při léčbě rakoviny slinivky, jak to naznačují studie, které vypracovaly Farinha a Gascoyne v roce 2005, a Eslick v roce 2006, je zvláště vzrušující.

6. Kmín

Tam je složka v kmínu nazvaném tymoquinone, který je schopen inhibovat růst buněk rakoviny prostaty. Výzkum (Gali-Muhtasib, Roessner a Schneider-Stick, 2006) také naznačuje, že tymochinon je schopen zabránit růstu nádorů kolorekta střeva, prsu, vaječníků a slinivky.

7. Kopr

Protože kopr podporuje detoxikaci v těle, pomáhá také eliminovat volné radikály a karcinogeny z těla, čímž zabraňuje rakovině (podle Zheng, Kenney a Lam 1992).

8. Česnek

Není zřejmé, proč, ale věří se, že česnek může zabránit rakovině prsu, tlustého střeva, kůže, jícnu a plic. Jedna teorie spočívá v tom, že účinnost česneku vyplývá z jeho schopnosti rozbít allicin, který je nezbytný pro inhibici nádoru, podle Sakamoto, Lawson a Milner, 1997.

9. Zázvor

Studie ukázaly, že spotřeba zázvoru u zvířat snižuje rakovinné léze v těle. To je podpořeno studií dokončenou v roce 2006 Ihlaseh et al. Ačkoli Pan et al., 2008 varuje, že mechanismus v zázvoru, který způsobuje tyto výsledky, je nejasný a je třeba provést další výzkum, předpokládá se, že zázvor skutečně má určitou úroveň protinádorových vlastností.

10. Oregano

Díky bohatosti fenolových kyselin a flavonoidů je oregano neuvěřitelným zdrojem antioxidační aktivity. Fytochemický quercetin nalezený v oreganu je schopný inhibovat růst maligních buněk v těle. V současné době se oregano zkoumá pro jeho slibné účinky v boji proti rakovině prostaty.

11. Rozmarýn

Rozmarýn je dobře známý pro své bioaktivní sloučeniny a těžkou antioxidační aktivitu. Existuje rostoucí důkaz, který naznačuje, že rozmarýn může být zvláště účinný při prevenci a léčbě chemicky indukovaných rakovin. Výzkum provedený firmou Yesil-Celiktas a kol. V roce 2010 naznačil, že rozmarýnový extrakt může inhibovat růst a šíření různých rakovinných buněk, jako jsou plicní, prostata a játra.

12. Šafrán

Existuje karotenoid nazývaný „crocetin“, který se nachází v šafránu, o němž se věří, že skutečně zastaví a zvrátit růst nádorů. Nejméně dvě studie, Abdullaev v roce 2003, a Das, Chakrabarty a Das v roce 2004, podpořily teorii, že šafrán brání karcinogenezi. A také věří, že konzumovat šafrán bude nejen vymýcení rakovinových nádorů, ale také prodlouží život toho jedince.

13. Kurkuma

Curcumin se také vyskytuje v kurkumě a je silnou protizánětlivou složkou. Nový výzkum, který se provádí na univerzitě Ludwig-Maximilians v Mnichově, podporuje přesvědčení, že kurkumin může rovněž potlačovat metastázy. Již dávno bylo uznáno, že kurkumin zabraňuje růstu rakovinových buněk a ve skutečnosti iniciuje buněčnou sebevraždu v těchto buňkách. Kromě toho doktor James A. Duke dokázal, že kurkuma je silným přírodním nástrojem při boji proti různým chronickým chorobám kromě rakoviny.

Vědci mají velmi naději, že bude provedeno více studií a dokážou zřejmou souvislost mezi konzumací kurkumy a snížením počtu rakovin. Kurkuma je velmi bezpečná a snadno se dá začlenit do vaší stravy, a může být něco, o čem máte přemýšlet vy, kteří máte zvýšené riziko rakoviny.

Závěr

Příroda nám poskytla řadu mnoha bezpečných léků a tento seznam účinných koření proti rakovině je toho důkazem. Ještě lépe, už nemusíte trpět rakovinou, abyste získali přínos těchto bylin a koření. Začlenění některých (nebo všech) z nich do stravy pravidelně, může velmi významně snížit vaše šance, že se někdy stanete oběťmi rakoviny.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button