Nemoci a komplikacePéče o tělo

Vasektomie: Je to snadná antikoncepce nebo rizikový zákrok?

Vasektomie je operace, která je bezpečnou a účinnou formou trvalé antikoncepce. Volí ji muži, kteří již typicky nechtějí mít další děti, nebo z různých zdravotních a dalších důvodů ani žádné děti nechtějí. Jde o relativně snadný zákrok, který je ale zároveň ve většině případů trvalý – proto je třeba jej řádně zvážit a nebrat toto rozhodnutí na lehkou váhu.

Co je vasektomie?

Vasektomie je chirurgický zákrok, který zastaví odchod spermií z vašeho těla a zajistí trvalou kontrolu porodnosti (antikoncepci). Zákrok uzavírá konce chámovodů, což jsou trubice přenášející spermie. Vasektomie je bezpečná a účinná prevence otěhotnění, nechrání však před onemocněním.

Je vasektomie 100% účinná?

Jediným způsobem, jak zabránit otěhotnění, je vyhnout se pohlavnímu styku. Míra selhání vasektomie je však velmi nízká. Ve vzácných případech po vasektomii – zhruba 1 z 10 000 případů – je možné, že spermie překročí oddělené konce chámovodů. Vasektomie je však již mnoho let bezpečnou a úspěšnou metodou kontroly početí.

Po vasektomii se běžně kontrolují vzorky spermatu, aby se potvrdil úspěšný zákrok. Pokud budou vzorky spermatu i nadále obsahovat spermie, je možné, že budete muset podstoupit další vasektomii.

K tomu však dochází přibližně jen jednou z 10 000 případů, což je mnohem méně než u jiných forem antikoncepce. Například kondomy selhávají přibližně v 1 % případů, tedy v 1 ze 100 případů použití.

Co se děje před vasektomií?

Před provedením vasektomie je potřeba pečlivě posoudit vaši situaci, a to nejen z pohledu aktuálního, ale je nutné uvažovat i o budoucnosti.

Před vasektomií byste si měli o zákroku vážně promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče. Měli byste si být jisti, že nechcete mít žádné děti nebo více dětí. Vasektomii byste měli považovat za trvalou formu antikoncepce. I když existuje postup, jak vasektomii zvrátit, není vždy úspěšný.

Než se pro vasektomii napevno rozhodnete, ujistěte se, že všem těmto věcem rozumíte a že jste se svým rozhodnutím srozuměn. Je důležité, abyste si vyřešili všechny otázky nebo obavy ještě předtím, než podniknete nějaké kroky. Nezapomeňte, že vasektomie je volitelný zákrok. Nepřistupujte k němu, dokud si nejste jisti, že je to pro vás správná volba.

Jak probíhá zákrok vasektomie?

Existují dva typy vasektomie. Jedním z nich je vasektomie z řezu a druhým je vasektomie bez skalpelu. Obě se provádějí v ordinacích lékařů nebo v ambulantních chirurgických centrech. Při obou se používá místní anestezie, která znecitliví váš šourek. Anestezie se podává injekčně.

Oba typy vasektomie rozdělují a uzavírají konce chámovodů (trubice, kterými se přenášejí spermie), čímž zabraňují průniku spermií. Tím se zabrání tomu, aby se spermie smísily se spermatem a uvolnily se při ejakulaci muže během orgasmu. Chirurg vám v kůži udělá otvor a uchopí chámovody. Poté chámovod rozdělí a podváže, zastřihne nebo kauterizuje. Kauterizace uzavře řezy elektrickým proudem.

Při vasektomii se vyskytuje jen málo nepříjemných pocitů. Váš šourek bude znecitlivělý, ale někteří muži pociťují mírné „škubání“ nebo pocit tahu. Váš chirurg rozhodne, zda budete potřebovat stehy, podle toho, jak zákrok běžně provádí.

Co se stane po vasektomii?

Bolest/brnění

Po zákroku budete mít pravděpodobně mírné nepříjemné pocity, modřiny a otok. Na nepříjemné pocity můžete každé čtyři hodiny užívat vhodné léky na bolest. Na šourek je možné přikládat ledové obklady nebo sáček se zmraženou zeleninou. Opakované používání ledových obkladů po dobu prvních 36 hodin pomáhá udržet otok na nízké úrovni. Vždy se ujistěte, že jste ledový sáček zabalili do ručníku nebo mezi něj a kůži něco vložili.

Koupání

Den po vasektomii se můžete začít sprchovat. Několik týdnů se vyhýbejte koupání nebo plavání.

Oddělování kůže

Někdy se vám může kůže oddělit kvůli tkáňovému moku, vytékající krvi nebo tělním tekutinám. Pokud k tomu dojde, můžete použít sterilní gázu a prsty, abyste okraje přitiskli k sobě. Tím kůži spojíte a umožníte její zahojení. Jizvy jsou minimální, obvykle nejsou vůbec viditelné.

Co se stane se spermatem po vasektomii?

Po vasektomii vaše varlata pokračují v tvorbě spermií. Když spermatické buňky odumřou, rozpadnou se a jsou vstřebány vaším tělem. Stejným způsobem vaše tělo nakládá s jinými typy buněk, které odumírají a jsou každý den nahrazovány.

Jaká jsou rizika vasektomie?

Mohou se vyskytnout komplikace, jako je zánět (otok), krvácení nebo infekce, ale jsou poměrně vzácné a nejsou závažné. Mezi menší rizika patří např:

Spermatický granulom

V důsledku úniku spermií z přerušeného chámovodu se vám může vytvořit tvrdá, někdy bolestivá bulka o velikosti hrášku. Bulka není nebezpečná a téměř vždy ji vaše tělo vstřebá. Mírné léky proti bolesti (např. paracetamol) mohou pomoci zmírnit příznaky.

Ucpání (v šourku)

Můžete mít pocit tlaku způsobeného spermatem ve varlatech, nadvarlatech a dolní části chámovodů. Tento nepříjemný pocit se může vyskytovat po dobu dvou až 12 týdnů po vasektomii. Stejně jako granulom ucpání obvykle časem samo odezní.

Jaké jsou výhody vasektomie?

Vasektomie nabízí jako metoda kontroly porodnosti mnoho výhod. Hlavní výhodou je účinnost. Vasektomie je více než 99,99 % účinná v prevenci těhotenství. Stejně jako podvázání vejcovodů je vasektomie jednorázový zákrok, který poskytuje trvalou antikoncepci. Ve srovnání s podvázáním vejcovodů je vasektomie ale obvykle významně jednodušším zákrokem a je typicky i účinnější, levnější a má méně komplikací.

Má vasektomie nějaké vedlejší účinky?

Odpověď na tuto otázku je v podstatě záporná. Vasektomie nemá vliv na produkci nebo uvolňování testosteronu.

Vasektomie nemá negativní vliv ani na sexualitu. Vaše erekce a vyvrcholení budou stejné. Množství ejakulátu ani chuť se nezmění. Jediným rozdílem je, že vaše sperma již nebude obsahovat spermie. Lidé, kteří zákrok podstoupili, často zjišťují, že sex s partnerkou je spontánnější a příjemnější, protože se již nemusí obávat těhotenství nebo přerušování sexuální aktivity kvůli ochraně před otěhotněním.

Existují dlouhodobá zdravotní rizika v důsledku vasektomie?

Dlouhodobými zdravotními účinky vasektomie se zabývalo mnoho studií. Důkazy naznačují, že neexistují žádná významná rizika. Provedení vasektomie nezpůsobí, že byste měli větší pravděpodobnost vzniku rakoviny, srdečních onemocnění nebo jiných zdravotních problémů než někdo, kdo vasektomii neprodělal.

Je možné po vasektomii ihned přestat používat jiné antikoncepční metody?

Ne. Spermie mohou zůstat v chámovodech ještě několik týdnů nebo dokonce měsíců po vasektomii. Dva až tři měsíce po zákroku vám bude proveden test spermatu, který vám více napoví o tom, zda je již bezpečné mít nechráněný sex bez rizika početí.

Mohu vasektomii později zvrátit?

Zvrácení vasektomie je sice možností, pokud se rozhodnete, že chcete další dítě, ale může být také nákladné a obvykle není hrazeno pojišťovnou. Před vasektomií můžete zvážit uložení spermatu ve spermabance. Většina žádostí o reverzi přichází od lidí v novějších vztazích, kteří chtějí děti se svými novými partnery.

Vasektomii byste měli považovat za trvalý prostředek antikoncepce. Pokud jste ženatý nebo máte vážný vztah, měli byste si o vasektomii promluvit se svým partnerem.

ZDROJ: https://www.webmd.com/sex/birth-control/vasectomy-overview
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: RF._.studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-muz-lide-zena-3825586/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button