DetoxikaceJídlo a stravování

Ovoce nemusí být vždy zdravé. Zjistěte, kdy vám může uškodit

Ovoce je zdravé a prospěšné, a proto jej můžeme jíst v jakémkoliv množství. Možná si také pamatujete, že do vás rodiče cpali jablka nebo pomeranče od rána do večera prostě proto, že mají vitamíny, a jsou tedy zdravé. To je sice zčásti pravda, ale rozhodně by to nemělo vést k závěru, že je možné ovoce konzumovat nezřízeně a dle libosti kdykoliv se nám zamane. Jakým dalším mýtům o ovoci nebo zelenině ještě věříte?

Ovoce je zdravé, takže se může konzumovat prakticky neomezeně

Ovoce samozřejmě obsahuje vysoké množství prospěšných látek – vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Je však třeba si stejně dobře uvědomovat i to, že ovoce je zdrojem sacharidů, konkrétně cukru. Nejde o cukr přidaný, ale pořád je to ten samý cukr, kterému bychom se jinde chtěli vyhnout jako čert kříži. Proč nám v ovoci najednou nevadí? Pokud si během dne dopřejete 5 kusů ovoce, rázem přijmete i více než 500 kcal. Jeden banán obsahuje klidně 20 g cukru, což je už docela velké množství. Za rozumné množství lze tedy považovat jeden až dva kusy ovoce.

Ovoce je možné jíst jen dopoledne

Jedná se o velmi oblíbený mýtus různých výživových šarlatánů a dietářů. My však již dobře víme, že naše tělo nemá žádné vnitřní hodiny a je mu docela jedno, kdy si ovoce dáme. Je samozřejmě pravdou, že pro efektivní využití cukru může být lepší dopřát si ovoce k dopolední svačině, ale pokud budete mít stále kalorický nadbytek, je úplně nepodstatné, zda ovoce sníte v osm ráno nebo v osm večer – přibírat budete pořád stejně.

Cukr z ovoce se ukládá jako tuk

Nic takového rozhodně neplatí. Pro přibírání je nutné mít nadbytek energie, který tělo nedokáže využít. Přibíráte tedy, když dlouhodobě jíte více, než vaše tělo dokáže využít. O fruktóze v ovoci se někdy říká, že se snáze mění v tuk, a kvůli tomu také dochází ke ztučnění jater. Pokud ale budete jíst ovoce v rozumném množství několika kusů denně, ničeho podobného se rozhodně bát nemusíte. Abyste přibrali 1 kg čistého tuku, je nutné mít přebytek energie asi 7700 kcal. To běžnou konzumací ovoce nikdy nezvládnete.

Ovoce a zelenina jsou pouze zdravé

Není pravda, že je ovoce a zelenina pouze zdravé. Může obsahovat také látky, které mají negativní účinek na naše tělo. Mezi ně patří například stereoidní glykoalkaloidy (solanin v bramborách) nebo sloučeniny, které na sebe vážou minerální látky (kyselina šťavelová ve špenátu). Nemusíme se těchto látek bát, pokud ovoce a zeleninu konzumujete v rozumném a přiměřeném množství. Je ale dobré vědět, že nadměrná konzumace čehokoliv je škodlivá a může vést k potížím.

Bez ovoce a zeleniny nebudete zdraví

Zdraví nezískáte jen tím, že do sebe budete od rána do večera cpát spoustu zeleniny a ovoce. Je důležité zajímat se především o to, zda dlouhodobě jíte adekvátní množství energie a příjímáte dostatek všech makro a mikroživin. Je tedy nutné mít pestrý jídelníček, ve kterém kromě ovoce a zeleniny nesmí chybět ani obiloviny, maso, vejce, mléčné výrobky a další.

Smoothies jsou nejzdravější svačinou

Fresh džusy nebo smoothies jsou v dnešní době nesmírně populární. Vypadají velmi lákavě a zdravě, ale realita je přeci jen trochu jiná. Je potřeba si uvědomit, že na jeden džus nebo smoothie padne skutečně velké množství ovoce – takové, které byste nikdy v surové formě nesnědli. Může z toho snadno vzniknout koktejl s velkým množstvím energie a se spoustou cukru. Myslete také na to, že odšťavněním a rozmixováním ovoce se vám podaří naprosto zásadně znehodnotit vlákninu, která je jinak velmi užitečnou součástí ovoce. Výsledkem je tedy nejen to, že vás takový nápoj nezasytí, ale také do sebe dostanete spoustu zbytečné energie z cukru.

Ovocné detoxy

Pravidelně každé jaro se na internetu začnou objevovat návody na detoxy. Je to však nesmysl – naše tělo se detoxikuje samo prakticky pořád. Máme na to speciálně vyčleněné orgány. Peníze za zbytečně detoxy investujte do kvalitních potravin, ze kterých si sestavíte vyvážený jídelníček.

Je pravda, že okolo konzumace ovoce a zeleniny panuje celá řada mýtů, které ale mohou vážně poškozovat naše zdraví a povědomí o správném životním stylu. Ovoce tedy rozhodně je zdravé, ale musí se dodržovat vše, co bylo výše řečeno – jinak se z dobrého sluhy stane zlý pán. Jeden nebo dva kusy denně jsou tak akorát.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/is-fruit-good-or-bad-for-your-health

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button