Spolupráce

Vyhrajte v boji nad jarní alergií

S příchodem jarních měsíců, které většina z nás toužebně očekává, přichází také období, kterého se někteří oprávněně obávají. Domů si nakupují zásobu kapesníků a léků na alergii. Ano, řeč je o pylové sezoně.

Co je to alergie?

Alergie je nepřiměřená odpověď našeho imunitního systému na běžné látky z Vašeho okolí. Tyto látky by Vám neměly vadit, opak je bohužel pravdou. U citlivých osob totiž jarní pylové alergeny mohou způsobit alergickou reakci, která může vyústit i v životu nebezpečný stav.

Každý alergik ví, co mu vadí a snaží se tomu vyhnout všemi možnými způsoby. Pylová sezóna trvá až deset měsíců v roce a dělíme ji na 3 fáze.

  1. Časné jarní období, kdy je největším problémem pyl dřevin.
  2. Druhá polovina jara až první polovina léta, kdy převažuje pyl travin a obilovin.
  3. Vrcholné léto a začínající podzim – alergiky ohrožuje zejména pyl bylin a spory plísní.

Aktuální pylovou situaci můžeme sledovat díky Pylové informační službě. Orientovat se alergici mohou také díky Pylovému kalendáři. Údaje v něm je ale třeba brát s rezervou, mohou být ovlivněny řadou faktorů – např. aktuální počasí.

Jarní alergie

Mezi nejčastější druh alergie patří právě časné jarní alergie, se kterými se můžeme setkat již na přelomu února a března. Počátek jarní pylové sezóny je do značné míry ovlivněn počasím a krutostí zimy.

Nejčastějším projevem alergie je vodnatá rýma, kýchání, ucpaný nos, bolest hlavy a tlak za očima či jejich pálení a svědění. Často lze tyto příznaky zaměnit za nachlazení.

Jak s alergií bojovat?

Základem jsou střeva

Velká část našeho imunitního systému je uložena právě v našich střevech. Nemáme-li zdravou střevní mikroflóru, nemůžeme očekávat, že se náš organismus ubrání atakům virů, bacilů ani pylů.

Zajděte si k lékaři

Pokud se chcete alergické reakci svého organismu vyhnout, zajděte si k lékaři a nechte se vyšetřit alergologem. Dozvíte se, jaký alergen ohrožuje právě Vás a dostanete také prostředky, které Vám v případě potřeby uleví. V žádném případě alergii nepodceňujte a řiďte se radami svého alergologa.

Zjišťujte, plánujte, přemýšlejte

Asi nikdo z nás si nedovede představit, že by po dobu, kdy ho trápí alergie nevycházel domu a byl za zavřenými dveřmi a okny. A ani to nejde.

Zamyslete se tedy nad tím, zda se nemůžete cestou do práce, školy, za zábavou vyhnout místu, kde se právě ten Váš alergen nachází. Hlídejte si také čas, kdy tím místem budete procházet. Největší koncentrace pylů bývá ráno a odpoledne.

Zdravý životní styl a pohyb

Jezte zdravě, dopřejte si dostatek spánku, zařaďte do svého denního režimu pravidelný pohyb. Dodejte svému organismu dostatek potřebných vitamínů, které posilují imunitní systém a tím mohou omezit výskyt alergické reakce.

Dbejte na čistotu

Když přijdete domů, ihned se převlékněte do domácího oděvu. Po cestě se na Vás pyl usadil a bude Vás dráždit i doma.

Pozor je třeba dát také na čisté ložní prádlo a pohovky, ve kterých se drží roztoči. I ti Vás mohou ohrožovat.

Zamyslete se, kdy a kam pojedete

Než se vydáte někam na výlet, přemýšlejte, zda tam na Vás nemůže číhat nebezpečí zvané pylový alergen. Ideální je, odjet na dovolenou v době, kdy vrcholí pylová sezona a vyrazit si někam dál, kde je množství pylů v ovzduší znatelně menší.

Nikdy jsem alergii neměl/a, ale najednou se zdá, že ano

Ano, je to možné. K rozvoji alergie může dojít třeba i v dospělém věku. Na jejím vzniku se totiž podílejí nejen geny, ale také aktuální stav našeho organismu. Oslabená imunita, špatná strava, prodělaná léčba, stres, … To vše může vyvést Váš imunitní systém z rovnováhy a vést k rozvoji alergie či jiného imunitního onemocnění.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button