Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Nemůžete odolat slaným pochutinám? Vaše tělo možná potřebuje něco úplně jiného

Většinou se říká, že někoho „honí mlsná“, ale co když vy to máte vlastně naopak? Čokoláda ani sušenky vás nelákají, zato o chipsech, slaných arašídech nebo popcornu byste se mohli utlouct? Zdá se, že vám vaše tělo snaží naznačit, že touží po soli. Jenže vy dobře víte, že sůl vlastně není příliš zdravá, tak jak je možné, že si ji tělo tolik žádá? Platí totiž, že do určité míry je nezbytná, nicméně neutuchající touha po slaném spíše znační určité zdravotní neduhy. Které to jsou a co můžete udělat, aby vás tyto chutě tolik netrápily?

Kolik soli je tak akorát?

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom denně neměli sníst více než 5 g soli, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Takového množství je však až překvapivě snadné dosáhnout. Ve skutečnosti se daleko častěji stává, že doporučenou denní dávku překročíme, a to někdy i vícenásobně. I v běžném jídle už totiž najdeme spoustu soli. Například ve 100 g šunky je až 1, 9 g soli, v krajíci chleba 1 g soli a 100 g balkánského sýru obsahuje dokonce 3, 2 g soli. 

Výzkumy ukazují, že spotřeba soli je v České republice velmi vysoká. Udává se, že lidé mohou za den sníst dokonce až 15 g soli, což je třikrát více než bychom měli. Určitě i vy ve svém okolí znáte někoho, kdo solí prakticky vždy, aniž by jídlo dopředu ochutnal.

Jaké jsou následky nadužívání soli?

Pokud dlouhodobě máme zvýšený příjem soli, dochází ke zvýšení krevního tlaku, což zvyšuje nároky na naše srdce. Sůl také zadržuje vodu v těle, čímž se zvyšuje objem tekutiny v organismu, a to postihuje negativním způsobem zejména ledviny. Proč vám tedy slaná jídla tolik chutnají a co to může říkat o vašem zdravotním stavu?

Dehydratace

Pokud se nedokážete zbavit chuti na slané, může se jednat o následek nedostatku tekutin. Deficit tekutin pak podněcuje hormonální systémy, které vás pudí k tomu dopřát si něco slaného. Tomu se jednoduše vyhnete tím, že pitný režim zintenzivníte a naučíte se pít v pravidelných intervalech a v dostatečném množství. Denně byste měli vypít asi 35–45 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti.

Těhotenství

V těhotenství se mění celá řada věcí a řada žen toto období popisuje jako pořádný kolotoč. Velmi časté jsou právě změny v jídelních preferencích, nechutenství nebo prazvláštní chutě na konkrétní potraviny či poněkud nezvyklé kombinace. Objevit se mohou i chutě na slané, zejména pak v pozdějších fázích těhotenství. Není třeba si slané zcela odpírat, ale pamatujte, že nejprve je vhodné se ubezpečit, že příjem soli nepřeháníte.

Premenstruační syndrom

Premenstruační syndrom neboli PMS trápí téměř každou ženu aspoň občas. Mezi nejčastější projevy patří bolest hlavy, křeče v podbřišku, změny nálad nebo chutě na slaná a sladká jídla. Na vině jsou samozřejmě staré dobré hormonální změny, ke kterým v tomto období těsně před menstruací dochází.

Nadbytek stresu

Je přirozené, že stres a emoční vypětí mohou mít zcela zásadní vliv na vaše stravovací návyky. Pokud jste zvyklí jíst slané potraviny a jídlu dodávat chuť velkým množstvím soli, pak vás to v obdobích stresu nebo napětí bude k těmto jídlům táhnout ještě více. Zkuste se tomuto zlozvyku vyhnout. Ve skutečnosti si nijak nepomáháte, jen svůj organismus ještě více zatěžujete.

Nuda

Není neobvyklé, že nuda se řeší jídlem. Podobně jako jezení během stresových situací, jedná se jen o další projev tzv. emočního jezení. Je to naučená odpověď organismu na nepříjemné nebo nechtěné pocity. Výhodnou strategií je zaměřit se na zvládnutí emocí jiným způsobem – ideální je pohyb nebo setkání s přáteli či rodinou. 

Nerovnováha elektrolytů

Pokud ve vašem organismu dojde k porušení rovnováhy elektrolytů, může to vést k tomu, že tělo neumí správně nakládat s vodou, což opět zvyšuje chutě na slaná jídla. Elektrolyty jsou součástí krve, moči nebo tkání. Hrají v našem organismu poměrně důležitou roli, zejména pak udržují velmi těsné rozmezí pH nebo zajišťují přesun živin do buněk. Jejich hodnoty mohou být ovlivněny mnoha faktory – dysbalanci může zapříčinit třeba nemoc, časté močení a nadměrné pocení. Například po opravdu náročném tréninku může být doplnění elektrolytů, hlavně sodíku ku prospěchu.

Tyto důvody jsou typické a nejčastější, ale neznamená to, že se týkají i vás. Je totiž pravdou, že chutě na slané mohou být projevem také vážnějších nemocí, jako je například Addisonova choroba, kdy pohlavní žlázy neprodukují dostatek hormonů. Pokud tedy máte o svém zdraví pochyby, vždy je vhodní situaci konzultovat s lékařem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/craving-salt

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button