KrásaPéče o tělo

Nesmutněte před zrcadlem. Odhalit příčinu padání vlasů nemusí být těžké

Vlasy jsou skutečnou korunou krásy. Potkáte-li ženu, která má husté, zdravé a lesklé vlasy, ihned upoutají vaši pozornost a odvedou ji daleko pryč od jakýchkoliv jiných nedostatků. Jenže takto nádhernou hřívu má jen málo žen. Všechny ostatní bojují spíše s opačným problémem. Někdy jsou vlasy jen jemné nebo moc rovné či příliš vlnité, hrubé nebo suché. Ale to je přeci jen ještě drobnost oproti tomu, když vám vlasy padají a každým dnem ztrácíte drahocenný porost hlavy.

Pro ženy může být toto obdobní velmi traumatizující. Přijde-li vám váš culík poslední dobou protivně tenoučký, po mytí hlavy už nelze přehlížet odpad plný vlasů a na hlavě začínáte pozorovat nebezpečné lysiny, určitě vám to není – a nemělo by být – lhostejné. Ale co když se vám nedaří odhalit příčinu vašich problémů? Neděste se, za padání vlasů mohou často celkem banální a dobře řešitelné problémy.

Hormony se zbláznily

Na kvalitě vlasů se podílí celá řada faktorů, mimo jiné hormonální procesy v těle. Ty často hrají daleko větší roli než si připouštíme a už i malá nerovnováha může spustit masivní padání vlasů. Pokud pozorujete změny v kvalitě své kštice, možná se nacházíte v období hormonální nerovnováhy. Mohou to zaznamenat dívky v pubertě, ženy v přechodu a těhotné. Pokud čekáte miminko, zkuste se více zaměřit na stravu, prospěje nejen vašim vlasům, ale i rostoucímu plodu a vašemu organismu. Pokud vám hormony kolísají kvůli menopauze a zaznamenaly jste i další problémy, konzultujte je s lékařem. Hormonální problémy se často řeší obtížně, ale je to něco, do čeho se rozhodně vyplatí investovat. Pomoci vám mohou doplňky stravy, hormonální substituce i alternativnějších řešení, jako je třeba cvičení hormonální jógy.

Onemocnění štítné žlázy

Může se ale stát, že padání vlasů signalizuje i vážnější zdravotní potíže. Typickým problémem bývá třeba špatná funkce štítné žlázy. Nechat si udělat krevní testy nebo jít na ultrazvuk rozhodně není bezdůvodné. Problémy se štítnou žlázou má čím dál více žen a padajícím vlasům možná ještě poděkujete, že vás na zdravotní problém upozornily včas. Dle diagnostiky vám lékař doporučí vhodnou léčbu. Ta bude zahrnovat nejen medikamenty, ale i změnu životního stylu a jídelníčku.

Chybí vám živiny

Kvalitu a zdraví vlasů ovlivňuje to, co jíte. V dnešní době je to navíc možná daleko více to, co nejíte, a měli byste. Řeč je samozřejmě o zdrojích vitamínů a minerálů, které jsou pro vlasy nezbytné. Zkuste zvýšit konzumaci vitaminu C, zinku a železa a myslete na dostatek bílkovin, luštěnin a na omega 3 a 6 mastné kyseliny. Vlasy mohou často vypadávat i kvůli nadměrnému užívání vitaminu A či selenu.

Problém je jinde

Zdravé vlasy mohou růst jedině ze zdravé pokožky. Možná se zbytečně zaměřujete na kvalitu vašich vlasů, ale uniká vám, že pokožka hlavy má potíže. Detailně ji prozkoumejte. Je neobvykle suchá, místy šupinatá nebo plná lupů, červená a podrážděná? Upravte jídelníček a zkuste si poličku v koupelně rozšířit o zklidňující tonikum či sérum na citlivou vlasovou pokožku. Ulevit od zarudnutí a svědění dokáže i oplach jablečným octem nebo kávou, případně lokálně nanést arganový olej.

Špatná péče

Každou kosmetiku je nutné z vlasové pokožky co nejlépe odstranit. Pokud to neděláte, svým vlasům velmi škodíte a ony se vám nepěkně odmění. Šampon i kondicionér nezapomeňte důkladně a dokonale opláchnout. Doba, kterou strávíte oplachováním přípravků, by měla být oproti mytí dvojnásobně dlouhá. Používejte spíše chladnější vodu a na závěr vlasy spláchněte ideálně úplně studenou vodou, která pokožku hlavy řádně prokrví. Důvod může být i ve vlasové kosmetice, pokud jste v nedávné době změnili používanou značku. Pozor si dejte zejména na vlasové přípravky s obsahem sulfátů a silikonů, které vlasy zatěžují a ucpávají vlasové folikuly.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button