Spolupráce

Jak ušetřit a topit ekologičtěji? V dnešní době už existuje spousta možností

Většina domácností se zděsí, když jim přijde po zimě účet za protopenou energii. Právě dodávání tepelné energie patří v domácnostem k nejnákladnějším položkám rozpočtu. Proč to tak je? Na vině je často nekvalitně postavené bydlení, které nemá ideální izolaci, a spousta tepla uniká ven, ale také nevhodně zvolený způsob vytápění, který je nejen neekonomický, ale také neekologický. Řešení nabízí například tepelné čerpadlo. Vyplatí se i vám?

Jak funguje tepelné čerpadlo?

Odebírá teplo zvenčí – typicky ze vzduchu, země anebo vody a předává ho do domu. Jde o velmi komfortní, úsporný a ekologický způsob vytápění. Vyhnete se použití jakýchkoliv pevných paliv, jejichž spalování vždy znečišťuje životní prostředí a velmi efektivně využíváte zdroje, které jsou zdarma a jsou zcela obnovitelné.

Proč se vyplatí?

Existuje hned několik výhod, pro které se vyplatí tepelná čerpadla pořídit. K nim patří:

  • levnější provoz
  • malé nároky na prostor
  • využití obnovitelných zdrojů energie
  • snadná obsluha, nenáročná údržba

Existují nějaká negativa?

Někteří uživatelé uvádí jako hlavní problém hluk, který je největší zejména u populárních tepelných čerpadel typu vzduch-voda. I ten se však dá minimalizovat, pokud provedete některá nezbytná opatření. Jinak lze najít záporů jen minimum, v podstatě snad jen vyšší vstupná investici, která se však dříve či později mnohonásobně vrátí.

Kdy se vám tepelné čerpadlo vyplatí?

Tepelná čerpadla se skvěle hodí zejména do novostaveb nebo do starších, zrekonstruovaných domů. Své místo mají také v pasivních domech. Pokud se jedná o starší dům bez izolace, pak je nutné jej nejdříve kvalitně zateplit, než se pustíte do pořizování tepelného čerpadla.

Ideální teplota v místnosti

Důležité je také uvědomit si, že v našich domácnostech se často topí až příliš, a i to může stát za vysokým účtem za energie. Ideální teplota v místnosti se samozřejmě liší s ohledem na druh místnosti a denní dobu.

Přes den se ideální a zdravá domácí teplota pohybuje mezi 19 °C a 23 °C v závislosti na individuálním pocitu. V noci by měla teplota v pokojích klesnout. V ložnici by neměla přesáhnout 20 °C, ale odborníci radí, že ke zdravému a klidnému spánku jsou daleko lepší teploty mezi 16 °C a 18 °C.

Pokud budete dodržovat tato doporučení, můžete za topnou sezónu ušetřit poměrně pěkné peníze. Klíčem je netopit „pánu bohu do oken“ a raději se přiobléci, pokud je vám chladno, než otáčet kohoutkem topení na maximum.

Ekologické topení

Stále více lidí se při výběru vhodného topení ohlíží i na to, jaký má zvolený způsob vytápění vliv na přírodu. Myslet na ekologii se rozhodně vyplatí. Tepelné čerpadlo patří k jednomu ze způsobů, ale není jediný. Někdy stačí třeba i jen to, pokud odebíráte elektrickou energii od dodavatele, který využívá větrné elektrárny nebo jiné udržitelné zdroje energie.

Větrné elektrárny jsou udržitelný zdroj elektrické energie. Zdroj: pixabay.com

Zajímavou možností jsou i kondenzační plynové kotle, u kterých je efektivita ohřevu mnohem vyšší. Všechny nově vyrobené kotle se už vyrábí s touto technologií, která je konstruována s ohledem na maximální využití veškeré energie a ekologický provoz.

Mohou být tuhá paliva ekologická?

Možná vám to přijde nemožné, ale i topení tuhými palivy může být v souladu s ekologickým přístupem. Na trhu totiž narazíte na kotle na tuhá paliva, které splňují i velmi přísné emisní normy. Ekologicky a úsporně lze vytápět peletami nebo jiným přírodními palivy. Musíte si pak pořídit vhodný kotel, který je pro spalování palet konstruovaný. Jak sami vidíte, možností, jak ušetřit a zároveň topit v souladu s požadavkem na ochranu přírody a udržitelnost, je celá řada. Před definitivním výběrem konzultujte své možnosti s odborníkem, který se v problematice orientuje a může vám skutečně dobře poradit.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Štítky

Podobné články

Back to top button