Přírodní léčbaZdravé tipy

5 esenciálních olejů, které umí pomoci porazit alergie!

Rostoucí výskyt alergických onemocnění a poruch v posledních padesáti letech svědčí o tom, že lidé jsou víc a víc nemocní. Sezónní alergie se objevují ve chvíli, když se imunitní systém těla stane citlivým a nadměrně reaguje na něco, co se v životním prostředí objeví.

Alergie ve světě

Dnes je asi čtyřicet až šedesát miliónů Američanů má problém se sezónními alergiemi, například alergická rýma. Počet těchto lidí neustále roste a to zejména u dětí. Když se tyto příznaky včas neléčí, alergie může ucpat nos, můžete začít víc a víc kýchat, svědí vás tělo, bolí hlava, zhoršují se vůně a pachy a slzí vám oči. Alergie může být u některých jedinců až život ohrožující, což vede ke vzniku zánětu a dušnosti.

Když trpíte alergií, často je vám doporučováno, abyste se vyhnuli tomu, co je spouští. Nicméně to ne vždycky je možné, protože když se mění roční období, lidská imunita a systém je narušen. Naštěstí některé silné esenciální oleje slouží jako přirozený a bezpečný způsob léčby příznaků alergií a posilování imunitního systému.

Esenciální oleje a alergie

Alergická reakce začíná v imunitním systému. Alergeny jsou látky, které atakují imunitní systém. Takže si myslí, že alergeny jsou vlastně nepřátelé. Imunitní systém pak nadměrně reaguje na alergen a snaží se vyprodukovat protilátky. Tyto protilátky uvolňují histamin, což způsobuje alergickou reakci.

Nejčastější příčiny alergické reakce:

  • Latex
  • Jednotlivé léky
  • Určitý druh jídla
  • Pyl
  • Prach
  • Plísně
  • Bodnutí hmyzu

Tyto alergeny mohou vyvolat různé příznaky v nose, krku, plicích, uších, dutinách, žaludku nebo na pokožce. Jedna z hlavních příčin nárůstu alergií souvisí se zánětem. Když je v těle vysoký zánět, alergeny vyvolávají zvýšenou reakci. To znamená, že když je imunitní systém těla přepracován, alergen pošle do těla nadměrnou reakci.

Jedním z nejlepších přínosů esenciálních olejů je jejich schopnost bojovat proti zánětu a posílení imunitního systému. Esenciální oleje pro alergie mohou pomoci detoxikovat tělo a bojovat s dalšími infekcemi, bakteriemi, parazity, mikroorganismy a škodlivými látkami. Napomáhají snižovat citlivost těla na vnější zdroje a snižují nadměrnou reakci imunitního systému. Některé výjimečné esenciální oleje dokonce pomáhají ulevit od respiračních stavů. Jaké esenciální oleje mohou potlačit alergie?

Olej z máty peprné

Olej z máty peprné je expektorant, který může poskytnout okamžitou úlevu těm, kteří se potýkají s kongescí tím, že pomáhají při odstraňování hlenu. Pro ty, kteří se potýkají s alergiemi, astmatem nebo bronchitidou, umí esenciální olej minimalizovat zánět a zároveň podporuje pocit lepšího a snadného dýchání. Podle studií z roku 2010 je olej z máty peprné relaxační, umí potlačit kontrakce, které způsobují kašel.

Jak začít používat?

Rozptylte pět kapek esenciálního oleje ve svém doma a ošetřete tak dutiny. Chcete-li snížit zánět, pak užívejte jednu až dvě kapky oleje z máty peprné jednou denně. Můžete jej přidávat do sklenice vody nebo šálku čaje.

Olej z bazalky

Olej z bazalky snižuje zánětlivou reakci alergenů. Tento olej pomáhá vašemu tělu reagovat na problémy tím, že se rozlévá v krvi a směřuje do mozku, srdce a svalů. Bazalkový olej také pomáhá detoxikovat tělo od bakterií a virů, zároveň bojuje proti zánětu, bolesti a únavě. Studie dokazují, že olej z bazalky vykazuje antimikrobiální aktivitu a může zabíjet bakterie, kvasinky a plísně, které mohou vést k astmatu a poškození dýchání.

Jak začít používat?

Chcete-li bojovat proti zánětu a regulovat přehnanou reakci imunitního systému, vezměte jednu kapku oleje z bazalky a dejte do sklenice vody nebo šálku čaje. Můžete také dvě až tři kapky oleje smíchat se stejným dílem kokosového oleje a aplikujte na hrudník.

Eukalyptový olej

Eukalyptový olej pomáhá otevírat plíce, čímž se zlepšuje krevní oběh a snižují se alergické příznaky. Studie ukázaly, že vytváří pocit chladu v nosu, který napomáhá zlepšovat proudění vzduchu. Je také analgetický, protizánětlivý a působí jako expektorans. Napomáhá tělo očišťovat od toxinů a škodlivých mikroorganismů, které působí jako alergeny.

Jak začít používat?

K léčbě problémů, které jsou spojení s dýcháním a alergiemi využijte eukalyptový olej. Rozptylte pět kapek tohoto oleje v místnosti nebo jej aplikujte na hrudník. Chcete-li zmírnit ucpání nosu, poté využijte inhalaci. Smíchejte misku horké vody a jednu až dvě kapky eukalyptového esenciálního oleje. Poté položte přes hlavu ručník a vdechujte po dobu pět až deseti minut.

Citronový olej

Citronový olej podporuje odvodnění lymfatického systému a pomáhá při překonávání respiračních stavů. Studie, které byly prováděny, dále ukazují, že citronový olej může pomoci zabránit růstu bakterií a zvyšuje se také imunitní systém. Stimuluje v těle játra a vyplavuje toxiny, které mohou vést k zánětu a nadměrně reaktivnímu imunitnímu systému.

Jak začít používat?

Citronový olej vezměte a přidejte jej do vašeho pracího prášku. Promíchejte a vyperte oblečení. Můžete také smíchat citronový olej s vodou, vložit do rozprašovače a postříkat směsí lehátka, prostěradla, matrace, záclony nebo například koberce.

Tea tree olej

Tento velmi silný olej může ničit patogeny ve vzduchu, které způsobují nepříjemné a problematické alergie. Navíc také umí zabíjet plísně, bakterie a houby. Jde o antiseptický prostředek, který má také protizánětlivé vlastnosti. Studie z roku 2000 provedená v Německu zjistila, že olej z čajovníku vykazuje antimikrobiální účinnost proti širokému spektru bakterií, kvasinek a plísní. Tyto mikroby vedou k zánětu.

Jak začít používat?

Použijte olej z tea tree na kožní vyrážky nebo jako čisticí prostředek pro domácnost. Tea tree olej můžete přidat dvě až tři kapky na bavlněný tamponek a jemně jej aplikovat na místo, kde se objevují vyrážky nebo problémy. Jestliže je vaše pleť velmi citlivá, poté nepoužívejte čistý tea tree olej, ale smíchejte jej s dalším nosným olejem jako kokosový nebo jojobový olej.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button