Jídlo a stravováníPřírodní léčba

Nepamatujete si ani nákupní seznam? Podpořte svou paměť účinnými bylinkami

Paměť je potřeba trénovat, jen tak bude fungovat spolehlivě, a i ve vyšším věku vám nebude činit potíže. Proto je klíčové mozek zatěžovat, nutit jej učit se nové věci a pokoušet se ho zapřáhnout, aby nezlenivěl. Pomoci k prvotřídní paměti vám mohou také byliny na paměť, které navíc nabízí řešení vašich potíží přírodní cestou. Chcete vědět, jaké bylinky vám mohou pomoci nastartovat váš mozek? Zkuste si z nich udělat čaj nebo pravidelně užívejte bylinnou tinkturu a jistě uvidíte brzy výsledek.

Nezáleží na věku

Byliny na paměť by určitě neměly chybět lidem vyššího věku, ale ne výhradně jim. Paměť totiž dokáže stávkovat i bez ohledu na stáří. Chcete vědět, jaké bylinky dokážou váš mozek pořádně nakopnout? Zkuste tyto nejzajímavější s osvědčenou a vědecky podloženou účinností.

Máta peprná

Máta peprná je známá možná více svými účinky na žaludeční potíže, ale patří k léčivkám, které dovedou ještě mnohem více. Přínosná je pro lidi všech věkových kategorií. Velmi dobře chutná jako ranní šálek pro efektivní nakopnutí do nového dne. Zcela přirozeně totiž dovede zlepšovat naši bdělost. Kromě toho ale také pozvedá náladu a zostřuje naše poznávací schopnosti. Dokáže podpořit dlouhodobou a pracovní paměť. Pozitivně ovlivňuje rychlost pozornosti a oproti jiným bylinkám nemá prakticky žádné kontraindikace.

Ginkgo biloba

Tahle bylinka je pro náš mozek skutečným požehnáním. Ginkgo biloba nebo také jinan dvoulaločný patří k těm vůbec nejstarším stromům na Zemi. Vyskytuje se zde totiž již přes 150 milionů let a on sám roste klidně i 4000 let. Právem je tedy označován za živou fosilii. Již jeho dlouhověkost napovídá, že jde o velmi odolný strom, který pochází původně z východní Asie.

Odborníky je doporučován především pro lidi s demencí a s Alzheimerem. Je totiž potvrzené, že už po 6 týdnech pravidelného užívání dokáže zlepšit paměť, ale i kognitivní funkce. Je to především díky tomu, že ginkgo prospívá správnému prokrvení mozku. Pro ideální výsledky se hodí užívat jej minimálně několik měsíců. Opatrně by s ním ale měli zacházet lidé, kteří užívají léky proti bolesti, antirevmatika a léky proti srážlivosti krve – v takovém případě jeho použití raději konzultujte s lékařem.

Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská se pyšní baktericidními a fungicidními účinky, ale také je díky polyfenolovým kyselinám i skvělým modulátorem mozkových funkcí. Dokáže posílit a podpořit paměť, učení i koncentraci. Lidé, kteří šalvěj pravidelně užívají, se subjektivně cítí bdělejší, šťastnější a klidnější. Opatrně postupujte ale s dávkováním, hrozí, že vyšší dávky a dlouhodobé užívání mohou vyvolat nevolnost, zvracení, křeče, nebo dokonce poškození ledvin. Určitě ji proto nekombinujte s léky na uklidnění nebo s jinými bylinami, které mají primárně sedativní účinek.

Kurkuma

Toto koření zná asi každý z kuchyně, kde se hojně využívá k dochucování. Toto indické koření je dobře známé již 2000 let. Kromě toho má ale i řadu blahodárných účinků – například pozitivně působí na klouby, kosti i chrupavky a podporuje tvorbu žluči i zdravé trávení. Nesmíme ale zapomenout i na její skvělé účinky na paměť a zdraví mozku. Dovede také výrazně zlepšovat hladiny mozkového neutrofického faktoru, což znamená především to, že chrání před demencí nebo depresemi. Určitě by se ale neměla užívat dlouhodobě a také by se jí měli vyhnout ti, kdo berou léky na ředění krve.

Bazalka neboli Tulsi

Známe ji zejména z italské kuchyně, ale původem pochází z Indie. Pod označením Tulsi se proto skrývá bazalka indická, která je mnohými považována za velmi prospěšnou rostlinu, která dovede v mnohém nahradit klasickou medicínu. Je považována z velmi silný antioxidant, jenž snižuje hladinu kortizolu, čímž pozitivně ovlivňuje neurochemii mozku. Proto by pravidelná konzumace bazalky měla mít pozitivní vliv na nervový systém, paměť i nervové napětí.

Ženšen

Jelikož existuje vícero druhů ženšenu, je třeba pozorně vybírat, co kupujete. Nejvíce léčivých látek má korejský ženšen, který poznáte podle toho, že je červený. Obsahuje například protizánětlivé chemikálie zvané ginsenosidy, díky čemuž dovede oddálit nástup únavy, zvyšuje rychlostní a psychofyzické reakce, pomáhá také s koncentrací a zahání únavu. Ženšen by neměly užívat děti, těhotné, lidé s cukrovkou a antikoagulancii.

ZDROJ: https://www.verywellmind.com/best-herbs-and-spices-for-brain-health-4047818

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: emre keshavarz: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-stul-mlady-hra-7207270/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button