Zdravé tipy

Proč byste nikdy neměli znovu vařit převařenou vodu?

Znáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte znovu. Nebo vodu uvaříte, pak na to zapomenete a voda následně vychladne. Proto jen zapnete plamen a vodu začnete vařit znovu. A právě to je chyba, protože se mohou stát různé nebezpečné situace, které nám a našemu tělu vůbec neprospívají.

pot-883036_960_720

Mění se složení vody

Složení vody se mění, když se voda vaří. Jde o dobrou věc, z vody tak mizí těkavé látky a různé plyny. Z těchto důvodů je určitě dobré, když pijete převařenou vodu. Je nutno říci, že se nic nestane, když převaříte dokonale destilovanou deionizovanou vodu. Přírodní voda však má v sobě rozpuštěné minerály a plyny. Jestliže tedy vodu vaříte příliš dlouho nebo jí vaříte znovu, pak se chemické sloučeniny ve vodě mění a to špatným způsobem.

Nebezpečné látky se tak ve vodě hromadí. Když tedy vodu znovu převaříte, sloučeniny se akumulují a zvyšuje se tak riziko, že budete ve vodě konzumovat některou z nebezpečných chemických látek. Tyto škodlivé látky obsahují například arsen, fluoridy, dusičnany a podobně. Jsou-li nahromaděné, pak mohou působit škodlivě dokonce i zdravé minerály. Při konzumaci velkého množství soli a vápníku může v lidském těle docházet k ledvinovým či žlučovým kamenům. Jaké následky to tedy pro lidské tělo může mít?

Škodlivé účinky znovu převařené vody

  • Jsou-li dusičnany vystavené vysoké teplotě, jako je tomu u vroucí vody, pak se stávají vysoce toxickými. A vysoké teploty mohou dusičnany převést na nitrosaminy, tedy na karcinogenní látky. Dusičnany se spojují s onemocněním jako například leukémie, onemocnění konečníku, močového měchýře, žaludku, slinivky břišní, vaječníků, tlustého střeva, jícnu či rakoviny štítné žlázy
  • Vědci prokázali, že fluorid může být nebezpečný. I tak však například americká vláda trvá stále na tom, aby byl fluorid ve zdroji vody. Podle informací z Harvardské univerzity má fluorid ve vodním zdroji škodlivé účinky. Ty působí na neurologický a kognitivní vývoj u dětí
  • Akumulace arzénu po mnoho a mnoho let může mít za následek intoxikaci arzénem. To pak lidskému tělu působí řadu zdravotních problémů. Například kardiovaskulární onemocnění, neplodnost, vývojové poruchy, neurologické problémy, nejrůznější druhy rakoviny a podobně. Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že pitná voda představuje pro lidské zdraví tu největší hrozbu, jelikož v ní najdete arsen, byť v nepatrném množství, který na lidské tělo působí velmi škodlivě

Naše rada tedy zní, pro přípravu horkých nápojů se snažte používat vždy novou vodu, nikdy nevařte vodu, kterou už jste jednou vařili.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button