Zdravé tipy

Proč byste nikdy neměli znovu vařit převařenou vodu?

Znáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte znovu. Nebo vodu uvaříte, pak na to zapomenete a voda následně vychladne. Proto jen zapnete plamen a vodu začnete vařit znovu. A právě to je chyba, protože se mohou stát různé nebezpečné situace, které nám a našemu tělu vůbec neprospívají.

pot-883036_960_720

Mění se složení vody

Složení vody se mění, když se voda vaří. Jde o dobrou věc, z vody tak mizí těkavé látky a různé plyny. Z těchto důvodů je určitě dobré, když pijete převařenou vodu. Je nutno říci, že se nic nestane, když převaříte dokonale destilovanou deionizovanou vodu. Přírodní voda však má v sobě rozpuštěné minerály a plyny. Jestliže tedy vodu vaříte příliš dlouho nebo jí vaříte znovu, pak se chemické sloučeniny ve vodě mění a to špatným způsobem.

Nebezpečné látky se tak ve vodě hromadí. Když tedy vodu znovu převaříte, sloučeniny se akumulují a zvyšuje se tak riziko, že budete ve vodě konzumovat některou z nebezpečných chemických látek. Tyto škodlivé látky obsahují například arsen, fluoridy, dusičnany a podobně. Jsou-li nahromaděné, pak mohou působit škodlivě dokonce i zdravé minerály. Při konzumaci velkého množství soli a vápníku může v lidském těle docházet k ledvinovým či žlučovým kamenům. Jaké následky to tedy pro lidské tělo může mít?

Škodlivé účinky znovu převařené vody

  • Jsou-li dusičnany vystavené vysoké teplotě, jako je tomu u vroucí vody, pak se stávají vysoce toxickými. A vysoké teploty mohou dusičnany převést na nitrosaminy, tedy na karcinogenní látky. Dusičnany se spojují s onemocněním jako například leukémie, onemocnění konečníku, močového měchýře, žaludku, slinivky břišní, vaječníků, tlustého střeva, jícnu či rakoviny štítné žlázy
  • Vědci prokázali, že fluorid může být nebezpečný. I tak však například americká vláda trvá stále na tom, aby byl fluorid ve zdroji vody. Podle informací z Harvardské univerzity má fluorid ve vodním zdroji škodlivé účinky. Ty působí na neurologický a kognitivní vývoj u dětí
  • Akumulace arzénu po mnoho a mnoho let může mít za následek intoxikaci arzénem. To pak lidskému tělu působí řadu zdravotních problémů. Například kardiovaskulární onemocnění, neplodnost, vývojové poruchy, neurologické problémy, nejrůznější druhy rakoviny a podobně. Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že pitná voda představuje pro lidské zdraví tu největší hrozbu, jelikož v ní najdete arsen, byť v nepatrném množství, který na lidské tělo působí velmi škodlivě

Naše rada tedy zní, pro přípravu horkých nápojů se snažte používat vždy novou vodu, nikdy nevařte vodu, kterou už jste jednou vařili.

10 komentářů

  • Myslím že to není pravda. To by se týkalo jakéhokoli dlouhého vaření vody a to je přitom doporučováno (například dlouhé vaření vody na čaj – má být delší než 10 min a ze zkušenosti vím, že takto dlouhé vaření udělá s vodou takřka zázrak, voda je mnohem chutnější, hladší a schopná lépe nést chuť čaje). Jakkoli je to jen doměnka, myslím, že je to přesně naopak, že několikeré převaření vodě jen prospěje.

  • Nemáte to podložené,tak nestrašte zbytočne ľudí,slovíčko „môžu“tomu nasvedčuje ,ale ani nemusia,byť zaujímavý v tejto dobe je moda ale treba byť zaujímavým pádmi a nie odpadmi!

Zanechte komentář