Spolupráce

Rodičovská dovolená vás naučí nové recepty i úsporné vaření

Vaření pro děti v sobě ukrývá mnohá rizika – nové chutě děti někdy odmítají, nezdá se jim výrazná barva nebo konzistence… Navíc při rodičovské dovolené je nutné přemýšlet nad přípravou jídla i ekonomicky. Využijte naše rady, zkraťte si dobu u sporáku a nenervujte se u krmení.

Levné, ale čerstvé a zdravé jídlo

Mnoho rodin se po narození nového člena musí vypořádat s výpadkem jednoho příjmu a pobírání nižšího rodičovského příspěvku. Proto je důležité mít při vaření na paměti nejen kvalitu potravin, ale také jejich cenu a využitelnost. Určitě se nesnažte ušetřit nakupováním nekvalitních či prošlých surovin nebo servírováním polotovarů. Ty mnohdy obsahují zbytečné konzervanty i velké množství tuku, mouky či škrobu, které neprospějí ani dětskému, ani dospělému organismu.

Ekonomický jídelníček pro rodinu

Nejprve si sestavte jídelníček na celý týden dopředu. Myslete při tom na využití všech surovin i sezónnost a ceny. V létě je například levnější ovoce, které můžete nakoupit ve větším množství a připravit si jej nakrájené do mrazáku či zavařit jako přesnídávku nebo kompot. Stejně tak můžete předem nakoupit více masa v akci a uschovat jej očištěné a nakrájené do mrazáku pro snadnější budoucí přípravu pokrmu. Využívejte celé suroviny a veškeré zbytky – kosti z masa vyvařte na silný vývar spolu se slupkami z omyté zeleniny, ze zbytků pečiva vytvořte žemlovku nebo zapečené „panini“, z pomalu procházejícího jogurtu upečte buchtu apod. Naučte se vařit z luštěnin, zařaďte do jídelníčku polévky a saláty a zkuste alespoň jeden den v týdnu vařit vegetariánské jídlo.

Tip na rychlý recept – plněné paprikové lodičky

Skvěle se ke zpracování zbytků hodí bílé papriky. Stačí si do nich připravit nádivku z nastrouhaného nebo najemno pokrájeného tvrdšího pečiva zalitého pár lžícemi mléka, jednoho vejce a zbytků upečeného masa či kvalitní šunky a sýra (případně dalších ingrediencí dle vaší chuti a lednice). Drobně pokrájenou a promíchanou směsí naplňte podélně překrojené papriky. Lodičky pak zlehka potřete olejem a pečte ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut. Ještě teplé lodičky si můžete dát k obědu s vařenými brambory. Vychladlé lodičky pak klidně nakrájejte na menší pruhy a podávejte je třeba k odpolední svačině.

Neutrácejte za energie zbytečně

Při vaření v kuchyni se snažte neplýtvat svým časem ani energiemi. Využívejte tlakový hrnec, vařte s pokličkami a pokud máte v určitém čase nižší tarif na elektřinu, vyvářejte během něj. Myslete na ekonomický postup při vaření – pokud pečete v troubě maso, po jeho vytáhnutí můžete rozehřátý spotřebič využít ještě k upečení dezertu. Stejně tak využívejte již rozehřáté plotýnky a nerozpalujte zbytečně všechny najednou. Nádobí je pak úspornější umývat v naplněné myčce než v ruce pod tekoucí vodou. Podobnými triky můžete ušetřit nemalou část poplatků za energie.

Odmítače zkuste ošálit oblíbenými potravinami

Vaření pro rodinu a zejména pro její nejmenší členy může být náročné. Dětské odmítání jídla však můžete ošálit oblíbenými potravinami (nakrájenému rajčátku či chladivé okurce málokteré dítě odolá), nazdobeným talířem s vykrájenými tvary nebo rozmixováním ovoce a zeleniny ke svačině formou smoothie. Věřte, že situace se bude postupně zlepšovat a sami uvidíte, že vaše snažení přinese své plody.

Foto: Gabriel Crismariu, Unsplash

Podobné články

Back to top button