Spolupráce

Co čekat od prvních jízd na koni? Správná technika vytvoří pevný základ pro bezpečnou jízdu

Milujete koně a chcete poznat, zda je pravda, že svět je nejkrásnější právě z koňského hřbetu? Pak není důvod, proč nezačít s ježděním. Je totiž značný rozdíl v tom, jestli na koni jezdíte, nebo se jen vozíte. K tomu, abyste uměli svého koně ovládat, je zapotřebí výcvik, který trvá klidně i několik desítek či stovek hodin. Je tedy potřeba počítat s tím, že půjde o velkou finanční i časovou investici, ale pokud po tom opravdu toužíte, uvidíte, že to, co získáte za odměnu, předčí všechny investice. Co je potřeba vědět předtím, než začnete a jaké věci pro koně budete potřebovat?

Vyberte si správnou jízdárnu

Dnes vám s výběrem hodně pomůže internet. Stačí zadat do vyhledávače slovo jízdárna a k tomu město, kde bydlíte, a ihned budete vidět, jaké máte možnosti. Než si ale někde zaplatíte jízdy, je vhodné jízdárnu navštívit, pořádně se zde porozhlédnout a pobavit se s majiteli nebo instruktory. Nebojte se požádat o zkušební trénink, abyste věděli, zda si s lektorem sednete a styl výuky vám vyhovuje. Kromě instruktorů je však důležitý tak vzhled a čistota stájí, zdravotní stav koní a celkový přístup personálu.

Co budete potřebovat?

Klíčové je mít především všechny bezpečností pomůcky. Nejdůležitější je ochranná tříbodová helma, vhodné jezdecké boty, někdy se používá i bezpečnostní vesta nebo chránič páteře. Na počátku není třeba dělat velké investice, vystačíte si se základním vybavením. Postupně se může vybavení rozrůstat podle toho, jak vás jízda chytne a jaké budou vaše možnosti. Časem si můžete pořídit i další vybavení, ale není nutné na to spěchat. Nezapomeňte myslet i na svého koně – čas od času mu kupte něco dobrého na zub jako odměnu, ale o vhodném výběru se poraďte s majiteli.

Nejprve se naučte jezdit na lonži

Klíčové je pro začátek vybrat vhodného koně. Instruktoři své svěřence dobře znají, a proto vyberou klidného a přátelského koně, který má hodně trpělivosti. Začínající jezdec je totiž pro koně spíše těžké břemeno, které jej možná občas kopne, tahá za uzdu a celkově se nedokáže pohybu zvířete dobře přizpůsobit. Ke tréninku těchto základních dovedností slouží lonž, která jezdce naučí správnému postoji. Jde o asi desetimetrový provaz, který drží instruktor v ruce a koně vede po pomyslném kruhu. Tak se nejlépe a nejrychleji učíte klíčové dovednosti, které se potom dále využívají v terénu.

Poprvé do přírody

Než vyrazíte poprvé s koněm na vycházku mimo stáje, je třeba umět správně sedět, koně zastavit a reagovat na jeho pohyby. Obvykle to bývá po šesti až deseti lekcích. Tou dobou byste také měli zvládat vyvést koně ze stáje, správně utáhnout sedlo a upravit třmeny a také zvládnout bez pomoci nasednout a sesednout. Zlepšování bude postupné a často se možná bude zdát, že vám to vůbec nejde. Nenechte se ale odradit, jízda na koni za všechno úsilí jistě stojí.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button