Spolupráce

Jak posílit svou vitalitu během dovolené

Těšíte se na dovolenou, až si pořádně odpočinete, uvolníte se a nebudete si s ničím dělat starosti? A co když pro své zdraví můžete udělat ještě o kousek víc? Zkuste některý z tipů od CK Blue Style.

Turecko

Krásné dlouhé písčité pláže, přepychové hotely a výborná kuchyně – to je Turecko! Ideální destinace pro odpočinkovou i aktivní dovolenou. Můžete si užívat pohody a klidu na pláži nebo odpočívat aktivně a vyzkoušet některý z nabízených vodních sportů jako kitesurfing nebo windsurfing. K tomu si nezapomeňte vychutnat skvělou a zdravou tureckou kuchyni plnou masa a zeleniny. Neškodí se ani jednou za čas potěšit nějakým sladkým dezertem. Samozřejmě všeho s mírou. A pokud byste si rádi dopřáli celkovou očistu těla i duše, navštivte hamam neboli turecké lázně, jež jsou vyhlášené po celém světě.

Během dovolené v Turecku určitě nevynechejte ani návštěvu bílých kaskád s jezírky a vodopády v Pamukkale, nazývaných Bavlněný hrad. Voda je zde teplá a nasycená vápníkem. Nedaleko se nacházejí ruiny pohřebiště Necropolis a antického města Hierapolis, které již ve starověku proslulo díky svým léčivým pramenům. 

Spojené arabské emiráty – Fujairah

Oblast Fujairah je známá především pro naprosto úchvatné přírodní scenérie – pláže s bělostným pískem, průzračným mořem a v pozadí vysoké hory, romantická skaliska, útesy a mnoho dalšího. Zkrátka ráj pro milovníky přírody a ty, kteří si chtějí užít chvíle klidu i zábavy obklopeni přírodními krásami. Opět si můžete užít klid a pohody na pláži u moře nebo se vypravit na zajímavou túru.

Velkým lákadlem tohoto emirátu jsou minerální a léčivé prameny. Dalším důvodem proč je tato oblast tak oblíbená, je pestrý podmořský život. Svou odpočinkovou dovolenou si určitě neváhejte zpestřit potápěním mezi pestrobarevnými mořskými korály a při troše štěstí si třeba zaplavete i s mořskou želvou.

Řecko

Už jste někdy byli na dovolené v Řecku nebo na některém z řeckých ostrovů? A znáte hojník horský? Jedná se o poměrně nenápadnou bylinu, která má však ve světě přírodního léčitelství své pevné a důležité postavení. Působí například proti zánětům, má detoxikační účinky, pomáhá hojit rány a zlepšuje imunitu. Hojník horský je oblíbený jako koření nebo čaj (tzv. horský čaj) v celém Řecku a někteří tvrdí, že jeho pravidelné užívání je příčinou řecké dlouhověkosti. Díky své podmanivé vůni a účinkům se také často používá v kosmetickém průmyslu.

Maroko

Pokud toužíte po exotice a poznávání jiných kultur, vydejte se do Maroka. I místní kuchyně je zdravá, plná vůní a chutí a může podpořit vaše zdraví. Z používaného koření s léčivými účinky lze zmínit například šafrán, tymián nebo kurkumu, ochutnat byste také měli místní med a čaj z máty, který podporuje trávení. 

Během pobytu v Maroku určitě nevynechejte ani zastávku ve výrobně arganového oleje označovaného jako marocké zlato. Patří totiž mezi nejvzácnější a nejléčebnější na světě a často se používá v kosmetice jak na tělo, tak vlasy. Svou vitalitu samozřejmě můžete podpořit nejen odpočinkem, ale také zdravým pohybem na čerstvém vzduchu. Při návštěvě Agadiru doporučujeme ranní procházku nebo běh po pobřežní promenádě či jogging na pláži nebo pěší výlet do okouzlující přírody.

Zdroj náhledových obrázků: Shutterstock, Blue Style a.s.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button