Spolupráce

Jak se správně postarat o vaše tělo? Dopřejte mu masáž

Pokud jste klikli na tento článek, pravděpodobně jste zvědaví na výhody masáže. Co se ale pod masáž přesně počítá, jaké existují různé druhy a jaké benefity z toho pro vás plynou?

Jaké jsou druhy masáží?  

Masážní terapie je systematická a strategická manipulace s měkkými tkáněmi lidského těla, aby se dosáhlo uvolněného stavu, stejně jako zmírnění bolesti, nepohodlí, úzkosti a únavy. Masáží je mnoho typů, nejčastěji se ale setkáte s těmito.

Švédská masáž

  1.  (neboli klasická) je jemnější masáž, která vám pomůže uvolnit se. Během této masáže může váš masér používat dlouhé tahy, hnětení a hlubší krouživé pohyby.
  2. Hluboká masáž
  3. zahrnuje trochu větší tlak s pomalejšími tahy, jejichž cílem je dostat se do hlubších svalových vrstev a tkání. To může být typ masáže, po které se ptáte například po zranění.
  4. Sportovní masáž
  5. je velmi podobná švédské masáži. Je vhodná pro sportovce k uvolnění namáhaných svalových skupin, a k předcházení zranění.
  6. Masáž spouštěcích bodů
  7. se zaměřuje na oblasti, kde je tlak a napětí, a pracuje na zmírnění tohoto tlaku.

Krom těchto nejčastějších, které by měl ovládat každý masér, se můžete ale setkat i thajskou masáží, masáží lávovými kameny, nebo s masážemi zaměřenými jen na konkrétní problém – tedy třeba s masáží lymfatického systému. Jedním ze základních vybavení každého maséra jsou masážní lehátka, která poskytují komfort zákazníkovi, a masérovi umožňují dobrý přístup k tělu. 

Výhody masáže

  • Úleva od stresu a relaxace

Hlavní výhodou masáže je úleva od stresu. Provedené výzkumy naznačují, že masáže mohou pomoci snížit stres a podpořit relaxaci.

  • Intimita mezi páry

Fyzický dotek dělá víc než jen dobrý pocit. Fyzický dotek může snížit krevní tlak a zvýšit hladinu hormonů, jako je oxytocin, díky čemuž se cítíme dobře. Pokud tedy chcete zkusit masáž i doma, řešením může být skládací masážní stůl, který nezabere příliš místa, ale rázem promění vaši ložnici v masážní salon. 

  • Úleva od zácpy

Pokud máte co do činění se zácpou nebo jinými zažívacími problémy, masáž žaludku vám může pomoci zmírnit některé vaše nepohodlí. Masáže břicha pomohly lidem, kteří se potýkají s pooperační zácpou, rozhýbat střeva a cítit se o něco lépe.

  • Úleva od bolesti hlavy

Bolest hlavy při soustředění způsobuje pocit, jako by vám byla kolem hlavy omotaná pevná páska. Masáž konkrétně pomáhá zmírnit svalové napětí v hlavě, krku a ramenou (což může zmírnit příznaky bolesti hlavy).

  • Nespavost (související se stresem)

Masáže pozitivně ovlivňují stres a snížená hladina stresu může pomoci podpořit spánek.

  • Bolest a namožení svalů

Když jsou vaše svaly bolavé a zanícené, masáž může pomoci prokrvit oblast a podpořit zotavení.

  • Dočasná artritida a úleva od bolesti kloubů

Artritida zahrnuje otoky a bolest kloubů. Při masáži krev proudí do vašich kloubů, což může poskytnout určitou dočasnou úlevu.

  • Krevní oběh v těhotenství

Masáž během těhotenství může zlepšit krevní oběh, nicméně o těhotenství by měl masér předem vědět. 

Jak si vybrat maséra? 

Do vybavení masážního salonu patří už zmiňovaný masážní stůl, různé masážní pomůcky, které masér používá, a také masážní olej, který je základem pro vaše pohodlí. V některých dobře vybavených masážních salonech také najdete elektrická masážní lehátka, která umožní masérovi zvednout nebo snížit lehátko tak, aby dosáhl opravdu dobře na všechna důležitá místa a tím udělal váš požitek z masáže ještě intenzivnějším. 

Nicméně vybavení není všechno. Vhodné je vybírat si podle zkušeností zákazníků, kteří navštívili salon před vámi. Přeci jen, masér bude pracovat s vaším tělem a je vhodné se před návštěvou přesvědčit, že je odborníkem a že víc, co dělá. Dejte tedy na osobní reference, případně si profil maséra nebo masérského studia prostudujte ještě před samotnou návštěvou. 

Zdroj náhledových obrázků: Whitepress

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button