OstatníZdravé tipy

Roztoči v posteli vám mohou uškodit, když spíte

Znáte to, probudíte se a ihned svou postel ustelete a chcete, aby vaše ložnice vypadala hezky, dobře a uklizeně. Podle odborníků je to však zvyk, který má své chyby.

V ložním prádle a matraci se nacházejí milióny bakterií a těm se daří díky odumřelým kožním buňkám a potu. Pro vás to může znamenat zdravotní problémy jako například astma, alergie a mnohé další.

roztoči

Prostředí pro roztoče

Necháte-li postel neustlanou, vystavujete bakterie čerstvému vzduchu a slunečnímu světlu, což je dehydratuje a ničí. Vědci poukazují na to, že i během spánku se lidé potí. Průměrná výše potu, kterou během jedné noci vyrobíme je až jeden litr tekutin. A pot je ideální pro roztoče, těm se díky němu velmi dobře daří.

Alergie, astma a další

Počet roztočů, kteří mají trvalé bydliště ve vaší posteli, se odhaduje zhruba na milion a půl. Jejich samotná existence problém nezpůsobuje, ale to, co za sebou zanechávají. Exkrementy jsou nebezpečné a způsobují astma a mnoho dalších nepříjemných nemocí.

Pravidelná hygiena

Carolyn Forte, ředitelka laboratoře Good Housekeeping Institute vysvětluje, že nechat své ložní prádlo nějakou dobu neustlané a ideálně na sluníčku je to nejlepší rozhodnutí – povlečení má čas vyschnout a díky tomu se tak nebudou roztoči množit a vy nemusíte řešit problémy s astmatem a alergiemi.

Důležitou součástí je také pravidelně, každé dva týdny, měnit prostěradlo i povlaky na polštáře a přikrývky. Jedině tak zajistíte, že se roztoči nebudou množit a vy budete klidně spát.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button