OstatníPéče o těloPřírodní léčba

Jak odstranit ztvrdlou kůži na nohou pomocí domácích prostředků?

Ztvrdlá kůže je velmi nepříjemná, může být také často bolestivá. Objevuje-li se v oblasti rukou a nohou, pak řešíte jak se jí zbavit. Ztvrdlá kůže bývá zesílená, nažloutlé barvy a je výsledkem opakovaného tření nebo tlaku. Tělo ji vyvíjí jako přirozenou obranu, snaží se chránit kožní tkáně.

Nepříjemná ztvrdlá kůže

Ztvrdlá kůže neboli také mozoly se mohou objevovat často vlivem tlaku při chůzi, při běhu, nošení bot, které nejsou pohodlné či špatné držení těla. Mohou vést také k suchým nohám či prasklinám. Většinou se tvoří ve spodní části nohou. Mohou se však objevit také v oblasti rukou, kolenou či jiných částech těla. Ztvrdlá kůže se nejčastěji vyvíjí na horní nebo spodní části nohou.

Domácí ošetření mozolů

Na trhu je k dispozici několik různých léků, které vám pomohou zbavit se mozolů. Nejde však o přírodní prostředky, mohou mít například také nežádoucí účinky, což není dobré. Neexistuje nic lepšího, než mozoly léčit přírodní cestou. My vám přinášíme tipy, jak odstranit mozoly a to s přírodními domácími léky.

Epsom sůl a pemza

Namočte nohy a ruce do teplé lázně s Epsom soli. Pomáhá změkčit pokožku a to zejména kvůli přítomnosti hořčíku a síranu. Díky svým protizánětlivým účinkům pomáhá Epsom sůl také při léčbě infekci chodidel, které mohou vyvolávat zápach z nohou. Změklou kůži osušte a odstraňte odumřelou pokožku za pomoci pemzy.

Co budete potřebovat?

  • 3 až 4 lžíce Epsom soli
  • 1 litr horké vody
  • Lavor pro nohy
  • Pemza

Postup:

Vezměte horkou vodu a přidejte jí do lavoru. Přisypte Epsom sůl a míchejte do úplného rozpuštění. Namočte do této lázně nohy na třicet minut. Jestliže vodní lázeň bude chladnout, můžete přidat teplejší vodu. Vytáhněte nohy z vody a ošetřete oblast pemzou. Nohy znovu opláchněte a osušte pomocí čistého ručníku.

Jestliže se mozoly právě začaly vyvíjet, měly byste pocítit úlevu již po první lázni. Postup je možno opakovat dvakrát až třikrát za týden.

Jablečný ocet jako lék

Jablečný ocet je velmi známý při léčbě zdravotních problémů a umí také pomoci v odstraňování mozolů. Kyselost jablečného octa rozloží ztvrdlou kůži. Jak se mozolů zbavit za pomoci jablečného octa?

Ingredience:

  • Jablečný ocet
  • Pemza
  • Gáza
  • Obvaz

Postup:

Namočte gázu do jablečného octa a přiložte na postiženou oblast. Aby gáza nepadala, zajistěte jí pomocí obvazu. Nechejte působit přes noc. Druhý den ráno použijte pemzu, abyste pohodlně odstranili odumřelou pokožku. Tento postup opakujte každý den, dokud mozol nezmizí. Léčba by však neměla trvat déle, než týden.

Banánová slupka

Namísto toho, abyste oloupali banán a poté slupku vyhodili, můžete jí použít v odstranění mozolů. Slupka je bohatá na draslík, kyselinu salicylovou a lutein. Společně pomáhají účinně odstranit ztvrdlou pokožku a zabránit tak dalším kožním problémům. Vezměte banánovou slupku, přiložte jí vnitřkem na mozol, zajistěte s pomocí obinadla a nechejte přes noc působit. Můžete nechat působit také během dne a několikrát ji vyměnit. Opakujte po dobu jednoho týdne, dokud mozol nebude odstraněn.

Jedlá soda

Jedlá soda je silným domácím prostředkem k odstranění mozolů. Má mírné abrazivní vlastnosti. Přidejte do jedlé sody citronovou šťávu a olivový olej. Díky tomu bude odstranění mozolů hračka. Jak si tento recept vytvořit?

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky olivového oleje

Postup:

Smíchejte olivový olej a citronovou šťávu. Přidejte jedlou sodu do směsi a všechny ingredience promíchejte. Aplikujte na bavlněnou gázu a naneste na postižené místo. Opakujte jednou denně, dokud mozol nezmizí.

Ricinový olej

Ricinový olej pomáhá hydratovat suchou a nerovnou pokožku, která je často příčinou ztvrdlé kůže. Pravidelná aplikace tohoto oleje pomůže změkčit ztvrdlou pokožku a po několika dnech se úplně odstraní. V ricinovém oleji namočte bavlněnou gázu a nanášejte na postiženou oblast. Zajistěte obinadlem a nechejte působit přes noc. Opakujte tento postup každý den, dokud mozoly nebudou odstraněny. Léčba může trvat týdne, podle závažnosti vašeho zdravotního stavu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button