Péče o těloPřírodní léčba

Tento čaj pomůže zažívacím potížím, vyčistí kůži a mírní stres

Tento oblíbený bylinný přípravek disponuje listy máty peprné a našel se již v egyptských pyramidách z roku 1000 př. n. l. Moderní vědecké výzkumy potvrdily, že tato pozoruhodná rostlina má víc než tucet léčivých vlastností. Alternativní lékaři již dávno vyprávějí o přínosech čaje z máty peprné. Jde o přirozený způsob uvolnění nervového systému a může pomoci lidem mít klidnější spánek, zejména díky tomu, že je bez kofeinu.

Chutná i pomáhá

Mezi další výhody čaje z máty peprné patří uvolnění zažívání, pomáhá také nadýmání, křečím nebo plynatosti. Skvěle umí pomoci v řadě problémů a co víc, mátu peprnou si můžete dokonce i samy doma pěstovat. Přinášíme sedm nejlepších přínosů pro lidi a lidské zdraví.

Uvolňuje stres

Občas se u každého z nás objeví stres a úzkost a v tomto ohledu je máta peprná skvělým pomocníkem. Jde o přírodní sedativum a antispasmodickou povahu, peprmint totiž velmi dobře zmírňuje psychický stres. Tento protizánětlivý lék může pomoci snížit krevní tlak a tělesnou teplotu, může vám pomoci v uklidnění a uvolnění.

Podporuje lepší spánek

Šálek teplého čaje z máty peprné před spaním může, díky mentolu v listech, pomoci zlepšit spánek. Umožní navodit pocit relaxace svalů v těle. To může dokonce přispět k živnějším snům.

Zlepšuje se koncentrace

Studie v mezinárodním časopise Journal of Neuroscience zjistila, že čaj z máty peprné může zvýšit zaměření a koncentraci. Navíc, studie na univerzitě v Cincinnati zjistila, že vůně máty je ještě důležitější, než běžná spotřeba čaje. V místnosti difuzovaná máta peprná pomáhá posílit bdělost a koncentraci. Vůně mentolu stimuluje hipokampus, což je pamětní centrum v mozku.

Pomáhá zmírnit bolesti hlavy a migrény

Bolesti hlavy a migrény pocházejí ze stresu, napjatých svalů a krevních cév, které se příliš ztužují. Při bolesti hlavy a při migréně nedochází v těchto omezených cévách ke snadnému proudění krve, což způsobuje bolest. Listy máty peprné jsou známé tím, že pomáhají svalům relaxovat. Tudíž pitím tohoto čaje budete pomáhat mírnit bolest. Umožňuje dál také krvi, aby mohla správně proudit. Pro lepší účinky kombinujte pití čaje s aromaterapií pomocí difuzéru.

Čistí kůži

Trpíte-li hormonálními kožními problémy jako například akné, pak vám může pomoci přírodní roztok z mátového čaje. Mátový čaj nabízí mírné zvýšení hladiny estrogenu, což může pomoci zmírnit tyto hormonální problémy a pomoci při odstraňování akné. Chcete-li opravdu získat všechny výhody, zkuste přidávat čaj z máty do vaší koupele. To pomůže uklidnit popáleniny a vyrážky, stejně jako jiné kožní záněty.

Bojuje proti kašlání a ucpávání

Když se máta peprná přidává do horké vody, pomáhá uvolňovat hustý hlen, který se objevuje v plicích, když je člověk nemocný. Pomáhá také odstraňovat kašel. Jde o skvělou pomůcku proti bolesti a svědění v krku, pomáhá také na suchý kašel.

Minimalizuje trávicí problémy

Mátový čaj je používán po tisíce let k vyřešení různých trávicích a gastrointestinálních stavů. Čaj z máty peprné je považován za lék proti nadýmání. Čaj také pomáhá stimulovat tok žluče, aby se zvýšila účinnost trávení a podpořil se zdravý pohyb střev. Je možno jej považovat také za analgetikum, snižuje bolesti, které souvisí s nadýmáním, trávením a křečemi. Má na střeva uklidňující účinky a pomáhá trávicímu traktu. Může pomoci také proti průjmům, zácpě, syndromu dráždivého tračníku.

Jak si tento recept připravit:

  • 1 lžíce sušených listů máty peprné
  • 1 šálek vroucí vody

Postup:

Nalijte jeden šálek vroucí vody k sušeným listům máty peprné. Nechejte louhovat deset minut. Potřebujete-li, můžete osladit pomocí javorového sirupu nebo organického medu. Po jídle doporučujeme tento čaj popíjet a to až tři šálky denně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button