Ostatní

Co vše může vodní meloun pomoci léčit?

Meloun se nejvíc spojuje s létem, jde tak o letní ovoce, které mnoho lidí miluje. Není se čemu divit, jde o plody, které jsou skvělé a sladké chuti. Kdo by neznal léto a s ním i misku tohoto sladkého ovoce? Kromě skvělé chuti však má meloun také řadu zdravotních přínosů. Tudíž je to nejen vhodný způsob, jak se osvěžit během horka, zasytit, ale také způsob, jak svému tělu poskytnout zdravotní výhody.

Meloun jako lék

Meloun obsahuje vysoké množství beta-karotenu, vitamínů B, vitamínu C a nezbytných minerálů jako například vápník, draslík, mangan, fosfor, jód, hořčík. Obsahuje také aminokyselinu, která se nazývá L-citrulin. Tato aminokyselina snižuje čas potřebný k regeneraci svalů a to po tvrdém tréninku. Znamená to, že díky konzumaci melounu je možno dosáhnout lepších výsledků.

Skupina odborníků na University of Cartagena ve Španělsku odhalila, že nejlepším řešením pro citlivé svaly a svalovou bolest je čerstvý meloun nebo čerstvá melounová šťáva. L-citrulin urychluje vylučování přebytečné kyseliny mléčné ze svalů. Cítíte bolest svalů a svědění po intenzivním cvičení? Pak za to může kyselina mléčná.

L-citrulin je obsažený také v jiném ovoci, ovšem v melounu je v nejvyšších hodnotách. Ve skutečnosti má 120 g melounu víc než 150 mg L-citrulinu. Kromě toho obsahuje také meloun spoustu vitamínů, magnézium a další minerály. Pomáhá zlepšovat kardiovaskulární systém, podporuje ledviny a umí regulovat vysoký krevní tlak. Co všechno může pomoci meloun v lidském těle ovlivnit?

Čistí ledviny

Meloun má diuretický vlastnosti, což může pomáhat vyplavovat z těla přebytečnou tekutinu. Můžete díky melounu také vyčistit ledviny. Vyzkoušejte jednodenní půst s tím, že budete-li mít hlad, dáte si vždy pláten melounu. Můžete z něj získat také šťávu, kterou je možno pít jako osvěžující nápoj.

Ledvinové kameny

Meloun může pomoci také ošetřit ledvinové kameny, stačí jen rozemlít 4 polévkové lžíce čerstvých melounových semen. Poté je dejte do dvou litrů vody a vařte zhruba patnáct minut. Tento čaj doporučujeme pít dvakrát denně a to minimálně třikrát v týdnu.

Čistí játra

Vypijete-li čtyři sklenice melounové šťávy denně, pak můžete vyčistit amoniak, který se může v játrech objevovat. Zbavíte se tak škodlivých látek a to skrz moč.

Čistí střeva

Problémy s tlustým střevem, které mohou lidi postihnout je dehydratace. Větší množství tekutiny je klíčem k čistšímu tlustému střevu a lepšímu trávení. Poskytuje lepší trávení pokrmů a poskytuje správnou hydrataci, aby je lépe rozložila. Voda, ovocné šťávy, jahody a zelenina s vysokým obsahem vody, jako například meloun mohou pomoci.

Zácpa

Trpíte také zácpou a chcete s ní zatočit? Pak doporučujeme konzumovat meloun. Má vysoký obsah vody a vlákniny, pomůže obnovit vaše zdraví střev a také tlustého střeva. Za krátkou dobu tak začne vaše tlusté střevo likvidovat odpad. Pozor však, nedoporučujeme to s konzumací melounu přehánět, abyste si naopak nepřivodili průjem.

Kožní pupíky

Meloun je možno používat také k čištění pokožky, můžete pomoci odstranit bakterie či jiné kožní problémy. Třete postiženou oblast několik minut a následně pleť omyjte čistou vodou.

Kožní plísně

Vodní melouny jsou také velmi účinné proti kožním plísním. Kvůli jejich antivirovým a antibakteriálním vlastnostem. Opakujte stejný postup jako u kožních pupínků, potírejte kouskem melounu infikované místo a uvidíte, co vše se změní.

Zadržování vody

Otoky či zadržování vody jsou hlavní příčinou otoků nohou a rukou. Chcete-li ošetřit a zabránit otokům, poté doporučujeme konzumovat tři šálky šťávy z vodního melounu každý den, dokud se stav nezlepší. Meloun, díky svým diuretickým vlastnostem pomůže zabránit zadržování vody v těle.

Dna

Meloun je zvláště alkalické ovoce, které má vysoký obsah vody. A právě to je důležitý faktor při rozpouštění močových kamenů v močovém měchýři. Právě ty způsobují bolestivou dnu.

Diabetes

Přestože má meloun nízkou hladinu cukru a přírodního cukru, má také vysoký obsah živin, nízký počet kalorií. Díky tomu se z něj stává dobré jídlo pro všechny a to i pro ty, kteří mají vysokou hladinu cukru v krvi.

Pálení žáhy

Pro usnadnění a prevenci pálení žáhy doporučujeme meloun. Konzumujte 4 – 6 kousků pomalu a to několikrát denně. Kolik melounu byste měli konzumovat, záleží na tom, jak moc vás pálí žáha.

Vysoký krevní tlak

Výzkum na univerzitě na Floridě ukázal, že meloun snižuje vysoký krevní tlak u lidí s nadváhou a může také pomoci snížit riziko srdečního infarktu. Meloun je nabitý aminokyselinou zvanou L-citrulin, která pomáhá zlepšit krevní oběh, uvolňuje tepny a snižuje tak systolický krevní tlak.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button