OstatníPéče o těloZdravé tipy

Tvoří se vám snadno modřiny či vás svědí pokožka? Těchto pět známek poukazuje na problémy s játry

O játrech víme, že jde o největší vnitřní orgán a také největší vnitřní žlázu, kterou máme v lidském těle. U zdravého dospělého člověka by normální játra měla vážit 3 – 3,5 liber. Tento orgán hraje klíčovou roli v několika tělesných funkcích. Pomáhá detoxikovat krev a zlepšit tak trávicí systém. Tvoří se žluč, která pomáhá rozkládat ruky, které se mělní na malé kousky a pro střevo je tak jednodušší je absorbovat. Ovšem to není vše, játra mají mnoho dalších skvělých funkcí. Jaké?

  • Ukládá některé vitamíny
  • Ukládá glukózu
  • Převádí glukózu na cukr a tělo jí tak může využít, když hladina cukru v krvi bude nízká
  • Zpracovává hemoglobin, inzulín a celou řadu dalších hormonů
  • Přeměňuje amoniak na močovinu
  • Odstraňuje staré červené krvinky

Játra jsou tedy v lidském těle opravdu velmi důležitá, proto je také nutné, aby fungovaly správně. V případě, že to tak není, tělo vysílá signály, které vás na tyto možné problémy upozorňuje. Jaké příznaky a známky to mohou být?

Tvorba modřin

Národní institut pro diabetes, zažívací trakt a ledviny uvádí, že lidé s poškozením jater mají větší tendenci k tvorbě pohmožděnin. Snadno také mohou krvácet a to právě z důvodu ohrožení funkce jater, které inhibují produkci proteinu, které jsou pro srážení krve potřebné.

Svědění

Onemocnění jater je uváděno také jako hlavní příčina pro svědění pokožky. Uvádí to The Mayo Clinic, stejně jako rakovina, problémy se štítnou žlázou či selhání ledvin. Svědění obvykle postihuje celé tělo. Pokožka na pohled může vypadat normálně, s výjimkou opakovaného škrábání.

Otoky

Jestliže játra nejsou schopné dělat svou práci, lidé v těle mohou zadržovat vodu, nejčastěji v oblasti nohou a břicha. A to právě způsobuje otoku, uvádí The Mayo Clinic.

Kožní žloutnutí

Žloutnutí kůže je jedním z prvních příznaků poškození jater. To se děje v důsledku budování bilirubinu ((žluté krevní barvivo), játra jsou poškozena a nemají schopnost odfiltrovat správně toxiny. Bilirubin je forma žlučového barviva, které se akumuluje v krvi. Když je funkce jater ohrožena není možno jej odstranit. Volný pohyb žlučového barviva v krvi ovlivňuje pleť, která zežloutne. Mohou také žloutnout nehty, konečky prstů na rukou a nohou či oči.

Vyměšování

Podle The Health Service se mění také barva stolice a barva moči. Barva stolice je bledá a barva moči naopak tmavá.

Příznaky se objevit nemusí

Ne vždycky se však nějaké ty příznaky musí objevit, je až polovina lidí s nemocemi jater, kteří však nevykazují žádné známky nemoci. Jde-li o mírné příznaky, pak hovoříme o nadměrné únavě, občasném svědění a podobně, což jsou příznaky velmi nespecifické a nedostačující.

Onemocnění jater může být vážné, pokud tyto časné příznaky doprovodí ještě nějaký ten vedlejší účinek, mohou být škody velmi vážné. The American Liver Foundation ukazuje, že lidé mohou mít prasklinu v játrech, což pomocí krevních cév umožní dostávat toxiny do mozku. Tam se mohou hromadit a v konečném důsledku se může až narušit mentální funkce.

Jak jaterní selhání postupuje, objevují se příznaky stále vážnější a vážnější. Nemocní se mohou cítit zmatení, dezorientovaní, unavení a ospalí. Hrozí zde až riziko kómatu a smrti. V takovém případě obvykle pacienti mají jedinou a poslední možnost a to transplantaci jater.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button