Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Chia semínka podpoří metabolismus, spálí tuky a brojí proti zánětu

Semínka chia jsou v poslední době velmi moderní a hojně využívané. O co však jde? Chia semínka jsou malá, černá semínka, která najdete nejen v obchodech se zdravou výživou, ale také v běžných supermarketech. Pocházejí z Mexika, ačkoliv Aztékové, Mayové, Inkové a domorodí Američané je povětšinou už konzumovali. Získávají se z rostliny, která je známá jako Salvia Hispanica.

Proč je dobré konzumovat chia semínka?

Tato skvělá chia semínka obsahují pět gramů vlákniny na jednu plnou lžíci semínek. Vláknina pomáhá při trávení, především vaší stolici. Také jsou semínka bohatá na omega-3, fosfor, mangan a bílkoviny. Co všechno mohou chia semínka tělu poskytnout?

Jednoduché trávení

Chia semínka usnadňují trávení – vstřebávání – v trávicím traktu. Většina živin, které obsahují, se rozpouští ve vodě, takže namočit semínka je ideální variantou.

Čistěte střeva

Chia semínka se vylučují za pomocí stolice přes trávicí ústrojí. Pomáhají odstranit vše, co se může ve střevech usadit, vše, co tam může zůstat. Často se používají k udržení pravidelné stolice, umí zabránit problémům se zácpou.

Kontrola hladiny cukru v krvi

Chia semínka se často používají v dezertech. Umí snížit trávení cukrů tím, že vytváří bariéru mezi trávicími enzymy a sacharidy. Výsledkem je trvalé uvolňování energie namísto výskytu cukrů, což je skvělé a užitečné zejména pro diabetiky.

Udržuje vás hydratované

Chia semínka mohou absorbovat hodně vody, mohou pomoci tělu zadržovat vodu a elektrolyty. To je skvělé především pro sportovce a aktivní děti. Budete-li trávit den na slunci, pak si ke snídani dejte chia semínka, třeba s jogurtem, a vypijte spoustu vody.

Bez lepku

Chia semínka jsou bez lepku, což z nich dělá velmi důležitý zdroj vlákniny a bílkovin. Díky tomu jsou vhodné téměř pro všechny. Můžete je využít jako náhradu za pšenici, oves, ječmen nebo žito.

Další přínosy pro lidské zdraví

Chia semínka podporují úbytek hmotnosti, pomáhají bojovat proti inzulínové rezistenci, která je spojena se zvýšením břišního tuku. Také obsahují aminokyselinu tryptofan, která pomáhá regulovat chuť k jídlu, podporuje lepší spánek a také zlepšuje náladu. Můžete pomoci zlepšit krevní tlak u diabetiků. Chia semínka také zabraňují srdečním onemocněním, zvyšují výkon a dokonce pomáhají zvrátit metabolický syndrom.

Jaké další výhody můžou mít chia semínka?

  • Snižují LDL cholesterol, tedy špatný cholesterol
  • Zvyšují HDL cholesterol – dobrý cholesterol
  • Řídí hladinu cukru v krvi
  • Bojují proti srdečním nemocem
  • Bojují s kolorektálním karcinomem

Jak používat chia semínka?

Chia semínka jsou velmi univerzální: mohou se používat do pečiva, do salátů nebo také do dezertů či do pudingu. Mají velmi jemnou ořechovou chuť, která se skvěle hodí ke všemu, umí doplnit prakticky vše. Jsou také hydrofilní, to tedy znamená, že absorbují tekutinu a vytváří gel. Za velmi krátkou dobu, méně než deset minut, mohou chia semínka zvětšit svou vlastní hmotnost, namočíte-li je do kapaliny.

Čajový gel

Můžete si také vyrobit svůj vlastní čajový gel, který vašemu tělu dodá vše, co bude potřebovat. Jak si jej připravit?

Ingredience:

  • 1/3 šálku chia semínek
  • 2 šálky vody nebo džusu
  • Sklenice

Postup:

Vezměte sklenici, nalijte do ní vodu a nasypte chia semínka. Nádobu uzavřete a nechejte přes noc působit, následně můžete konzumovat. Uchovejte v lednici až po dobu tří týdnů.

Tento gel je skvělý v sušenkách, dezertech nebo jednoduše samostatný.

Chia semínka mohou být také rozemletá na mouku, používají se ve veganském nebo bezlepkovém pečivu. Přidat je můžete například také k ovesným vločkám pro rychlé zvýšení energie.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button