Jídlo a stravováníOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jaké jsou příznaky nedostatku důležitého vitamínu B12 a netrpíte jimi i vy? Poradíme

Vitamín B12 je jedním z nejdůležitějších vitamínu v našem těle vůbec. Plní v našem organismu řadu nezastupitelných funkcí, které jsou naprosto klíčové pro správné fungování všech životně důležitých procesů. Velkou roli hraje například v produkci krevních buněk a správné syntéze DNA. Mimo to podporuje správnou funkci nervového systému, a tím zajišťuje psychickou pohodu a zdraví. Pomáhá vašemu tělu správně distribuovat energii a zlepšuje i paměť. Tento vitamín je také zodpovědný za dobrý stav svalů a kloubů.

Řada lidí si ani neuvědomuje, že mohou nedostatkem vitamínu B12 trpět. Symptomy jsou totiž snadno zaměnitelné za jiné zdravotní problémy. Než ale vyrazíte k lékaři, zamyslete se, zda jíte dostatek potravin s obsahem B12. Zkuste takové potraviny zařadit do svého každodenního jídelníčku a možná brzy uvidíte změnu.

Únava

Trpíte konstantní únavou? Ať už spíte nebo nespíte jste pořád stejně vyčerpaní a bez energie? Důvodem může být nedostatek vitamínu B12. Jelikož podporuje tvorbu krevních buněk, je také zodpovědný za transport kyslíku po těle. Pokud je krevních buněk málo, kyslík se nedostává do důležitých částí našeho těla a my pak cítíme nepřekonatelnou únavu a apatii. Pokud jste také bledí, je dost možné, že potřebujete tělu dodat více vitamínu B12. Tento příznak v žádném případě nepodceňujte. Krevní nedostatečnost může vést až k anémii.

Kůže jako při žloutence

Máte dojem jako by vaše kůže získávala v poslední době nažloutlý nádech? A i oční bělmo už není tak bílé jako bývalo. Možná vás hned napadne, že by se mohlo jednat o žloutenku. To je samozřejmě správný závěr a neměli byste tento příznak nijak zlehčovat. S trochou štěstí ale půjde jen o nedostatek vitamínu B12. Zkuste jíst více potravin bohatých na tento vitamín a případně zvažte i doplňky stravy.

Závratě a snížená mobilita

Motá se vám občas hlava a vaše kolena se jakoby podlamují? Cítíte, že nemáte sílu v rukou ani v nohou a jakákoliv fyzická aktivita vás naprosto děsí? Když vaše tělo nemá dostatek kyslíku, je jedním z typických problémů i závrať a celková slabost. Může to také ovlivnit vaši schopnost rovnováhy a celkové koncentrace.

Pocit píchání jehliček

Pro toho, kdo to niky nezažil, se takový pocit těžko popisuje, ale mnozí z nás budou přesně vědět, o čem je řeč. Jednoduše cítíte drobná píchnutí (jakoby píchnutí od špendlíku) bez zjevné příčiny. Při takovém stavu již neodkladně navštivte lékaře, neboť to značí dlouhodobý nedostatek vitamínu B12 a s ním spojené poškození drobných nervových zakončení. Lékař vás otestuje a navrhne nejlepší způsob léčby.

Špatné vidění

Jedním z doprovodných příznaků nedostatku vitamínu B12 je i zhoršení zraku. Může se jednat o pocit, že vidíte jakoby přes mlhu nebo celkové snížení schopnosti vidět do dálky nebo na blízko. Takový stav také vyžaduje ošetření u lékaře a nasazení správné léčby včetně brýlí nebo čoček.

Jak B12 doplnit?

Nejlepším způsobem je přijímat tento vitamín přímo z potravin. Najdete jej v čerstvých rybách, mase, vejcích nebo mléce. Pokud jste vegetarián, zaměřte se na cereálie a luštěniny. Pro zrychlení účinku můžete zvážit i doplňky stravy. Neměly by ale nahradit pestrou a vyváženou stravu, protože tělo nedokáže umělý vitamín B12 zpracovat tak dobře jako ten získaný z potravin. V každém případě takové příznaky nepodceňujte a ihned hledejte příčinu a řešení.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button