Jídlo a stravováníZdravé tipy

Proč se přejídáte? Toto jsou nejčastější důvody, které se ale dají řešit

Přejídání se týká každého a kdo říká, že ne, ten lže. Čas od času se prostě neuhlídáme a sníme toho daleko více, než potřebujeme. Pokud se to děje skutečně jen jednou za uherský rok, pak není co řešit a prostě je třeba se nad to povznést. Jestliže ale máte pocit, že vás jídlo láká až příliš často a nedokážete ovládat své chutě, může být chyba někde jinde.

Důvodů, možností a výmluv, proč se přejíst, je celá řada. Pokud se to stává opakovaně, je třeba zjistit příčinu. Jím nadměrně kvůli stresu, z nudy nebo mám skutečně nedostatečný příjem živin a tělo si je proto žádá? Dozvíte se, které jsou nejčastější důvody přejídání a jak tomu zabránit.

Způsob, jak se vypořádat se stresem

Práce, škola, problémy ve vztazích apod. – to vše v nás vyvolává stres, před kterým se nejde schovat. Někteří lidé potřebují stres zajídat, jiní na něj reagují nechutenstvím a sníženým příjmem stravy. Platí ale, že ženy jsou častěji tzv. emoční jedlíci, kteří své špatné pocity zajídají. Je poměrně běžné, že ve stresových situacích často saháme po potravinách s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Cukr totiž vyplavuje dopamin – hormon, který je spojen s příjemnými pocity. My tak snadno unikneme problémům a cítíme se aspoň chvíli lépe. Návrat do reality je ale rychlý a nehezký.

Diety a omezování

Klíčem k pravidelnému a zdravému stravování je rozumný a vyvážený jídelníček. Pokud nehubneme, měl by být příjem i výdej vyvážený, v případě redukce je pak nutné stanovit si rozumný a udržitelný kalorický deficit. Pokud ze dne na den z jídelníčku vyloučíme velké skupiny potravin, není to rozhodně cesta k pozvolnému hubnutí, ale spíše k vytvoření si nezdravého vztahu k jídlu.  Velké omezování se v jídle roztáčí kruh neustálého přejídání, které se prostě nedá zastavit, protože chutě se stanou silnější než vy sami.

Chybějící bílkoviny

Tato živina hraje podstatnou roli při budování svalů, ale také udržování chutí na uzdě. Bílkoviny mají totiž výrazný sytící účinek. Platí totiž, že po snězení jídla chudého na bílkoviny máte velmi brzo zase hlad a často sáhnete třeba po nějaké cukrovince. Bílkoviny naopak působí na určité receptory v našem těle, a tím potlačují chuť k jídlu a navozují pocity sytosti.

Nuda nebo zvyk

Někdy se přejídáme jednoduše z nedostatku jiné činnosti. Čím víc máte čas na jídlo myslet, tím spíše něco spořádáte. Jezení z nudy zná určitě každý z nás – proto je také obtížnější držet dietu o víkendu, kdy máme daleko více prostoru o jídle přemýšlet a snadněji se nám vybaví chuť na potraviny, které bychom spíše jíst neměli. Dalším problémem je návyk. Třeba kupovat si jídlo na cestu – jíte pak i tehdy, když hlad nemáte, jen proto, že jste si takto navykli. Takových zlozvyků může být spousta a omezit je zabere nějaký čas.

Na jídlo se nesoustředíte

Kdy jste naposledy seděli doma u jídla a skutečně se zaměřili na to, co jíte, kolik toho sníte a jak to chutná? Většina lidí má spíše ve sledovat u jídla svůj oblíbený seriál nebo kontrolovat nejnovější příspěvky na Instagramu. Jenže konzumace jídla spojená ještě s jinou činností, často vede k vyššímu energetickému příjmu. Pokud tedy chcete jídlo omezit, vypněte všechny rušivé vlivy a zaměřte se čistě na vaše jídlo.

Restaurace a návštěvy

Ais většina z nás ráda chodí do společnosti, navštěvuje restaurace nebo zve kamarády na oslavy nebo party. To je sice skvělé, ale asi sami dobře tušíte, že tyto události se málokdy objedou bez dobrého jídla. To, že se přejíme, je při těchto událostech více než pravděpodobné. Každý totiž přinese ty nejlepší dobroty a vy jim jen těžko odoláte. Navíc většinou nejíme z hladu, ale prostě jen proto, že se to sluší a patří a neodoláte, když uzobávají i ostatní. Je potřeba zkusit tyto situace omezit, případně zkusit chystat třeba trochu zdravější občerstvení, které můžete zobat bez výčitek.

Alkohol

Na vině je samozřejmě i konzumace alkoholu. Ten totiž podporuje mimo jiné také chuť k jídlu a připravuje trávicí soustavu na příjem pokrmu. Je prokázáno, že pravidelný a vyšší příjem alkoholu je spojen s nárůstem tělesné hmotnosti.

Chybějící vláknina

Potraviny bohaté na vlákninu umí něco podobného jako bílkoviny – a to zvýšení pocitu sytosti. Při nedostatku vlákniny v jídelníčku zvyšujeme riziko přejedení. Takže ke každému jídlu se kromě přílohy hodí dát i porci zeleniny, která zmíněnou vlákninu obsahuje, a pomůže vám nepřejíst se. Zelenina přitom přidá do našeho energetického příjmu jen pár kalorií, ale ušetří nám spoustu dalších navíc.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325258

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button