Péče o těloPřírodní léčba

Esenciální oleje, které pomáhají vašemu zdraví

K léčbě mnoha druhů zdravotních problémů se využívají přírodní produkty. Věděli jste však, že některé z nich mají velmi silné účinky na potlačování bolesti? A dokonce mohou být stejně účinné nebo dokonce ještě i lepší, než moderní analgetika. A co víc, jde o přírodní produkty, které mají minimální množství vedlejších účinků.

Síla esenciálních olejů

Esenciální oleje jsou velmi užitečné při chronické léčbě bolesti jako například ischias, migrény, bolesti zad, fibromyalgie nebo artritida. Kromě zmírnění bolesti mohou esenciální oleje pomoci odstranit také některé z hlavních problémů, které danou bolest způsobují. Jaké esenciální oleje pro úlevu od bolesti využít? A jaké mají účinky?

Levandulový olej

Levandule je nepochybně jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších květin pro přípravu esenciálního oleje. Je také skvělým pomocníkem pro úlevu od bolesti. Přírodní léčba s levandulí je známa už po staletí, využívaly se ke zmírnění migrény a bolesti hlavy. Levandule obsahuje sloučeniny, které působí jako mírná sedativa, která snižují stres a úzkost. Také levandulový esenciální olej vám může pomoci zbavit se bolesti.

Chcete-li použít levandulový olej pro úlevu od bolesti, přidejte několik kapek levandulového esenciálního oleje do difuzéru. Vdechujte tyto léčebné výpary přibližně patnáct minut a to s pomocí hlubokých nádechů, dokud se vaše bolest hlavy nebo migréna nezmírní nebo úplně nezmizí. Pro bolest svalů byste měli míchat několik kapek oleje v lžíci ricinového oleje nebo kokosového oleje a vmasírovat do postižené oblasti.

Heřmánkový olej

Rmenec sličný (římský heřmánek) má analgetické vlastnosti a mohou být využity k léčbě bolesti hlavy a neuralgie, stejně jako umí pomoci od bolesti svalů a kloubů. Olej z římského heřmánku má karminační účinek a mohou zmírnit bolesti břicha, které způsobuje plynatost.

Římský heřmánkový olej je mírnější a uklidňující. Často se využívá k léčbě břišních problémů a podráždění u malých dětí. Olej z pravého heřmánku je však účinnější při léčbě bolesti, které je způsobená zánětlivými stavy. Má vynikající protizánětlivý účinek díky chamazulenu, který heřmánku dodává charakteristickou barvu. Je velmi účinný při léčbě střevních problémů, bolesti zad a při PMS u žen.

Éterický olej z máty

Éterický olej z máty se získává z přírodního hybridu máty a máty vodní. Vysoce osvěžující účinky oleje pramení z aktivní složky mentolu, což je hlavní složka oleje. Má antispasmodický účinek, využívá se k potlačení nauzey, poruchy trávení a bolesti žaludku. Pomáhá zklidňovat výstelku žaludku a střev, potlačuje bolestivé křeče. Analgetický účinek peprmintového oleje není omezen. Pomáhá lokálně uvolňovat svaly v dolní části zad, snižují bolesti hlavy a bolesti, které způsobuje fibromyalgie. Je to dekompresní látka a pomáhá zmírnit bolesti hlavy v důsledku přetížení dutin.

Esenciální olej z eukalyptu

Tento štiplavý olej je extrahován z kúry a listů stromu eukalyptu. Tento silný dekongestant má protizánětlivé vlastnosti, které přispívají k úlevě od bolesti v případě problémů se svaly. Jde o velmi silný olej, který by měl být zředěn kokosovým olejem, pokud jej budete nanášet na kůži. Výjimkou je pouze případ, kdy se tento olej využívá k léčbě bodnutí a kousnutí hmyzem.

Esenciální olej z rozmarýnu

Rozmarýn se využívá často v kuchyni avšak esenciální olej z rozmarýnu je známý jako stimulátor paměti a chuti k jídlu. Jde také o protizánětlivé analgetikum. Vdechujte výpary z tohoto oleje a ulevíte si od bolesti hlavy, můžete jej také aplikovat na tělo a snížíte bolesti kloubů a svalů. Je velmi užitečný při léčbě revmatismu.

Esenciální olej z kajenského pepře

Olej z kajenského pepře je překvapivě účinný při odstraňování nejtěžších typů bolesti, jako například pásový opar. Kvůli své síle je nutno používat olej ve velmi zředěné formě. Jedna kapka tohoto hustého oleje, smíchaného například s kokosovým olejem, usnadňuje jeho aplikaci. Použijte ho ke zmírnění artritické a revmatické bolesti a neuralgie.

Zázvorový esenciální olej

Zázvorový esenciální olej může pomoci zmírnit bolesti kloubů a také usnadnit svalovou tuhost. Protizánětlivé a analgetické vlastnosti zázvoru jsou způsobeny sloučeninou nazývanou gingerol. Tento olej je účinný při úlevě od bolesti, můžete jimi masírovat bolavé klouby a bolestivé svaly. Zázvor je skvělým přírodním lékem proti revmatoidní artritidě, menstruačním křečím, zánětem kloubů a osteoartróze. Bylo také zjištěno, že zázvor má podobný účinek jako NSAID nebo jako ibuprofen.

Esenciální olej z hřebíčku

Olej extrahovaný z hřebíčku je vysoce kořeněný a štiplavý, v nezředěné formě můžete pociťovat pálení, jestliže jej budete aplikovat na pokožku. Tento pocit však okamžitě následuje anestetický účinek, který pomáhá zajistit téměř okamžitou úlevu od akutní bolesti jako například při bolesti zubů. Několik kapek hřebíčkového oleje je možno smíchat s šálkem teplé vody a používat také při bolesti v krku. Kromě toho může působit antimikrobiálně a pomoci odstranit infekce.

Esenciální olej z řebíčku

Je extrahován z rostliny Achillea millefolium pomáhá zastavit krvácení z nosu a to kvůli své schopnosti zastavit krvácení z nosu i menších ran. Esenciální olej z řebíčku je antimikrobiální a protizánětlivý, obsahuje kyselinu salicylovou, která má analgetický účinek.

Olej z šalvěje

Olej z šalvěje je znám pro své výhody, je skvělým zabijákem bolesti, zvláště pak bolesti, která se spojuje s menstruací a menopauzou. Jestliže vás po celém dni ze stresu bolí hlava, dejte olej ze šalvěje do difuzéru. Snižuje křeče, bolestivé žaludeční křeče. Tento olej by se neměl užívat vnitřně, doporučujeme používat šetrně a opatrně.

Jak využívat esenciální oleje?

Je dobré vědět, že esenciální oleje jsou velmi silné. Proto by se neměli aplikovat přímo na kůži, vždycky zředěné s nějakým olejem. Obecně byste měli využívat čtyři kapky esenciálních olejů na jednu lžíci dalšího oleje (jojobového, kokosového a podobně). Můžete kombinovat různé esenciální oleje dohromady, pokud se budete držet pokynů.

Esenciální oleje by neměly využívat těhotné ženy a malé děti, pokud to není určeno jiným certifikovaným aromaterapeutem nebo ideálně jiným lékařem.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button