OstatníPéče o tělo

4 rané příznaky rakoviny vaječníků

V současnosti je rakovina jednou z hlavních příčin smrti po celém světě. Ve skutečnosti je například v Kanadě zodpovědná až za 30 % úmrtí. Podle Canadian and American Cancer Societies se odhaduje, že rakovina vaječníků v roce 2015 byla odpovědná za 2800 nových případů a 1750 úmrtí v Kanadě a 22 280 nových případů a 14 240 úmrtí v USA roku 2016.

Co je rakovina vaječníků?

Rakovina vaječníků se objevuje, když jsou buňky vaječníků vystaveny nádoru a stanou maligními. Rakovina vaječníků je známá jako tichý zabiják, jelikož se objevuje nedostatek příznaků. Tento typ rakoviny nejčastěji postihuje postmenopauzální ženy. Stále víc a víc se však objevuje rakovina vaječníků také u žen ve věku 30-40 let. Jestliže se rakovina odhalí včas, je výrazně vyšší šance na celkové uzdravení. Dávejte pozor, sledujte své tělo a pravidelně choďte k lékaři.

Spolehlivý test neexistuje

V dnešní době bohužel neexistuje žádný spolehlivý test. Krevní testy CA125 mohou poskytnout falešnou negativitu, zatímco testy nemusí být schopné najít zhoubné buňky. Dalším problémem, proč se tento typ rakoviny objevuje pozdě, je, že mnohé ze symptomů si lidé často pletou s jinými onemocněními jako například syndrom dráždivého střeva. V počáteční fázi je tak vždycky dobré sledovat své tělo a příznaky nezpochybňovat. Jaké 4 příznaky mohou znamenat rakovinu vaječníků?

Nadýmání

Pokud cítíte, že jste neustále nafouklá a to déle než 3 týdny, může to být znamení, že se v těle tvoří nádory a rostou. Samozřejmě pokud jste nikdy předtím na nadýmání netrpěly.

Bolesti v dolním podbřišku

Menstruační křeče a bolest během menstruace jsou normální, postihují mnoho žen. Trvá-li to však déle než 3 týdny, už to znamená problém a může to být příznak rakoviny vaječníků. Premenopauzální ženy by na sebe měly být obzvláště opatrné.

Problémy s jídlem, pocity plnosti

Jestliže zaznamenáte drastický pokles chuti k jídlu a do po dobu delší než 3 týdny, je dobré se o tom poradit s lékařem. I když to samozřejmě může mít mnoho různých vlivů, může to ukazovat na problémy se žaludkem, střevy a podobně, může to také značit rakovinu vaječníků.

Zvýšená potřeba močení

Jestliže začnete na toaletu chodit mnohem častěji než dřív, aniž byste zvýšily příjem vody nebo jiných tekutin, pak může jít pravděpodobně o příznak počátečního stádia rakoviny vaječníků. Dalším znakem, který rakovinu naznačuje, je naléhavá potřeba jít na toaletu nebo třeba neschopnost udržet moč.

Příznaky rakoviny vaječníku

Každý z těchto příznaků je poměrně snadné zaměnit s jinými nemocemi či nemocemi, které jsou spojené s gastrointestinálním traktem. Zjistíte-ly, že trpíte některým z těchto příznaků, nikdy nad nimi nemávněte rukou, je důležité sledovat jejich častost a také intenzitu. Jestliže trpíte stále těmito příznaky, pak je dobré domluvit se na schůzce s lékařem a vše mu říci.

Sledování vašeho zdraví je velmi důležité, jedině tak zjistíte, kde je ve vašem těle problém a budete jej efektivně řešit. Včasné zjištění nemoci vám zvýší šanci na brzké uzdravení. Ve vážných případech také zvyšuje šance na přežití. Nepodceňujte tedy své tělo a naslouchejte mu!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button