KrásaPéče o tělo

Pupínky ve vlasech či na intimních partiích? Nepříjemný problém, o kterém se moc nemluví

O akné už se toho namluvilo spoustu. Jenže věděli jste, že tyto nepříjemné pupínky se ani omylem netýkají jen obličeje? Není výjimkou, když se akné objeví i na zádech, hrudníku, hýždích nebo stehnech.

Pokud vás pupínky trápí nejen na obličeji, je dobré neřešit problém lokálně a zvnějšku. Vinu hledejte u hormonů a na ně se zaměřte i v léčbě. Hormony se často zblázní z mnoha důvodů. Pokud se jedná o akné, jde ve většině případů o nadbytek mužských pohlavních hormonů. Ty totiž stimulují tvorbu mazu, který pak může přispívat tvorbě vřídků. Nejjednodušším řešením je tedy zjistit, zda jsou vaše hormony v rovnováze, a to uděláte nejlépe prostřednictvím krevních testů. A jak situaci řešit? Pomoci může hormonální terapie, ale také léky na štítnou žlázu či vhodná hormonální antikoncepce s vlivem na pleť. Pozitivní dopad má i vyhýbání se stresu, životospráva s nízkým obsahem jednoduchých cukrů a udržování váhy v normě.

Proč vzniká akné?

Akné je sice především onemocnění kůže, ale velmi často má příčinu skrytou někde uvnitř těla. Může jít o hormonální nerovnováhu, ale i další důvody. Vliv na vznik a závažnost akné má řada faktorů jako i typ kůže nebo životní styl.

Jistě dobře víte, že pupínky byste neměli mačkat ani škrábat a pokud možno se co nejméně dotýkat pleti. A to platí nejen na obličeji, ale také na jiných částech těla. Pokud se vám tedy pupínky objevují na zádech či hýždích, jednoduše se snažte si na tato místa nesahat a nic nemačkat. Určitě je ale dobrým nápadem zvýšit hygienu a častěji se mýt.

Držte se těchto pravidel

  • Základem je nosit volné a prodyšné oblečení, které je vyrobeno z přírodních materiálů.
  • Oblečení perte na co nejvyšší teplotu, ať se zničí možní původci zánětů, a ložní povlečení měňte po týdnu, nejpozději po dvou týdnech.
  • Pravidelně se myjte, zbavujte postižené oblasti potu, bakterií i mazu.
  • Pořiďte si antibakteriální kosmetiku, která ale neobsahuje alkohol.
  • I když se kůže mastí, nesmí se začít zbytečně vysušovat. Proto ji pravidelně ošetřujte hydratačními krémy.
  • Zaměřte se i na životosprávu – škodí kouření a alkohol, naopak vám prospěje víc vlákniny a zinku.

Lékař pomůže nejlépe

Jestliže si nevíte rady a situace se nezlepšuje, není důvod otálet s návštěvou specialisty. Ten jediný dokáže posoudit celou situaci a určit příčiny potíží. Může vám předepsat lokální antibiotika či koupele, ale i účinnou fototerapii horským sluncem či modrým světlem nebo pulzní magnetoterapii. Je třeba počítat s tím, že léčba může trvat nějakou dobu. Není to většinou záležitost několika týdnů, ale spíše měsíců.

Ne všechno musí být akné

Zanícený pupínek může být ve skutečnosti folikulitida – zanícený vlasový nebo chlupový váček. Většinou vzniká kvůli podráždění při holení nebo zapaření ve vlhku. Vhodným řešením je používat šetrné holicí metody a samozřejmě také udržovat tyto partie v suchu. Pokud se vám pupínky dělají hodně ve vlasech, zkuste přírodní šampony bez silikonů a parabenů, další přípravky jako balzám a masku vtírejte jen do délek vlasů, nesmí přijít na kůži. Ne vše, co se tváří jako akné, také ve skutečnosti je akné.

Při léčbě akné buďte trpěliví. I když se jedná o velmi nepříjemný problém, který je samozřejmě často viditelný a může vám snižovat sebevědomí, je nutné nespěchat a nechat tělu šanci na regeneraci. Hlavně si pupínky nemačkejte, vyhnete se tak vzniku daleko nepříjemnějších zánětů a také nevzhledných jizev. Ty jsou totiž ve výsledku ještě větším problémem než samotné akné. Nedají se totiž již stoprocentně odstranit a kůži mohou hyzdit dlouhá léta. A hlavně se nesnažte řešit situaci sami – jsou zde odborníci, kteří vám mohu pomoci.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button