CvičeníJídlo a stravováníKrásaNávodPéče o tělo

Dopřejte si jídlo, které zasytí, ale nepřidá vám tukové polštářky

Většina osvědčených diet vám sice možná pomůže k vysněné postavě, ale za cenu toho, že se budete neustále cítit jaksi hladoví. Nebylo by skvělé dopřát si jídlo, díky kterému budete konečně po dlouhé době dobře najezení, a přitom nemusíte mít výčitky ohledně kalorií. Říkáte, že je to nemožné? Ale vůbec ne – taková jídla existují a my vám je dnes ukážeme.

Při dietě se nemusíte stravovat nudně a nezáživně. Dnes existuje široký výběr zdravých potravin, které vám dodají potřebné živiny, skvěle chutnají a nemusíte se bát, že po nich přiberete. Jídlo má být radost a potěšení a ne zdrojem našeho trápení.

Salát

Tak to nezačíná zrovna nejlíp, že? Salátů už máte možná po krk a stejně vás ani za mák nezasytí. Ale pozor – my neříkáme, abyste jedli salát místo hlavní jídlo, říkáme, že ho máte jíst k hlavnímu jídlu, abyste těch skutečně kalorických věcí snědli co nejméně. A zeleninou se můžete nacpat do sytosti. Na oběd si dejte normální jídlo, ale předtím snězte misku čerstvé zeleniny. Zjistíte, že hlavního chodu sníte alespoň o polovinu méně, protože už budete částečně najezení ze salátu! Zapomeňte ale na jakýkoliv dresink nebo sýr. Salát musí být složen jen čistě ze zeleniny.

Vejce

Vejce jsou nesmírně výživným jídlem, které vás taky skvěle zasytí. Navíc neobsahují tolik kalorií. Obsahují mnoho aminokyselin a jsou také bohatým zdrojem bílkovin. Díky tomu se budete cítit plní, i když toho zas tak moc nesníte. Dejte si je na snídani nebo na večeři. Dvě bohatě postačí k tomu, abyste měli žaludek plný a spokojený.

Ovesné vločky

Ovesné vločky mají vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index, takže vás nadlouho zasytí. Jsou tedy ideální snídaní, která vás nakopne a nedonutí vás myslet na jídlo až do oběda. Zapomeňte na všechny přislazované kaše a muesli. Nejlepší ovesnou snídani si uděláte vy sami z vloček, trochy vody nebo mléka a ovoce či oříšků.

Brokolice

I přesto, že je brokolice zelenina, dokáže výborně zasytit a můžete jí spořádat celé kilogramy. Obsahuje jen velmi málo kalorií v porovnání s tím, kolik má vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek pro vaše tělo. Pomůže vás hubnutím i udržením optimální hmotnosti. Navíc se dá uvařit na desítky způsobů a chutná prostě skvěle.

Tučné ryby

Nebojte se, i to, co je tučném, může být zdravé a prospívat vám i při dietě. Ryby obsahují omega 3 mastné kyseliny a zrychlují váš metabolismus. Alespoň jednou týdne si dopřejte lososa, tuňáka nebo sardinky a budete nejen skvěle najezení, ale dodáte tělu i důležité vitamíny.

Ořechy

Oříšky jsou sice velmi tučné, ale umí vás zasytit natolik, než jich opravdu nespořádáte mnoho. Na svačinku byste si měli dopřát jen malou hrstku. Ta však obsahuje tolik zdravých tuků, že vašemu mozku žaludek ihned vyšle signál, že má dost. Sníte tedy tak akorát, abyste měli dost energie, a přitom ne víc, než je potřeba.

Kuřecí maso

Kuře se rychle připravuje, skvěle chutná a je lehce stravitelné. Navíc obsahuje oproti jiným druhům masa jen malé množství kalorií, a přitom je bohaté na bílkoviny. Dopřejte si kuřecí maso s dostatkem zeleniny a zdravých příloh a kila půjdou dolů jedna radost.

Zdravá strava zní možná nudně, chudě a velice neatraktivně. Ve skutečnosti to tak ale nemusí být. I zdravá strava při dietě může být pestrá, chutná a výživná. Nemusíte hladovět a neustále si něco odpírat. Žijeme přeci jen jednou, a tak bychom si měli užívat i dobré jídlo a radost, kterou nám přináší. Existuje řada způsobů, jak to dělat a přitom nepřijít o zdravou hmotnost a krásnou postavu. V kombinaci s dostatkem pohybu můžete jíst prakticky cokoliv. Neomezujte se, ale naopak jezte chytře a s rozmyslem!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button