Ostatní

12 překvapivých použití peroxidu vodíku

Peroxid vodíku je skvělým pomocníkem, proto by vám doma jistě neměl chybět. V lékárničce najde své místo a v případě škrábanců či jiných dalších problémů může pomoci desinfikovat. A v takovém případě jde o velmi dobrou a přínosnou pomoc. Věděli jste však, že peroxid vodíku je možno využívat i jinak?

Kouzlo peroxidu vodíku

Ano, peroxid vodíku všichni známe jako desinfekční prostředek. On však ve skutečnosti toho umí daleko víc. Stejná chemická látka se vyskytuje také v některých bělících výrobcích, například v bělících krémech nebo v proužcích na zuby. Přinášíme vám dvanáct, možná překvapivých použití peroxidu vodíku.

Čistič skleněných povrchů

Peroxid vodíku velmi dobře funguje například v kuchyni na skleněné plochy – skvěle pomůže čistit zrcadla nebo kachle. Stačí malé množství peroxidu vodíku rozstříknout na povrchu a můžete čistit.

Odstranění skvrn

Všechny skvrny, včetně skvrn od krve, je možno vyčistit pomocí peroxidu vodíku. Vezměte 3% peroxid vodíku a nalijte jej přímo na skvrnu. Nechejte působit asi jednu minutu. Následně bude skvrna odstraněna, opláchněte a poté použijte studenou vodu.

Zbavte se plísní

Vezměte stříkací láhev, která bude naplněná peroxidem vodíku, a aplikujte přímo na plíseň. Tímto zabráníte dalšímu rozvoji a růstu plísní.

Vyčistěte chladničku

Čistá lednička nejen vypadá hezky, ale zajistí také, že se v ní nebudou hromadit škodlivé bakterie, které v lednici mohou žít. Nalijte do rozprašovací láhve peroxid vodíku a následně nastříkejte do vnitřních prostorů ledničky. Nechejte působit několik minut a poté utřete čistým hadříkem. Tímto odstraníte všechny nečistoty a bakterie, které by se zde mohly objevovat.

Čistící prostředek na dlaždice

V koupelně či kuchyni se mohou dlaždice často a rychle znečisťovat. Jednoduše opět využijte rozprašovací láhev, do které aplikujte peroxid vodíku, a aplikujte na injektážní maltu. Nechejte půl hodiny působit, dokud se úplně neusadí, a následně odstraňte nečistoty štětcem, který má tuhé štětiny.

Vyčistěte toaletu

Peroxid vodíku umí skvěle vyčistit toaletu. Nalijte půl šálku této látky do toalety a nechejte působit asi dvacet minut. Následně důkladně vyčistěte a máte hotovo.

Opláchněte plodiny

Překvapivé je, že peroxid vodíku může fungovat jako čištění plodin. Důkladně je vyčistíte, odstraníte všechny nečistoty, bakterie nebo chemikálie, které se na nich mohou objevovat. Namočte ovoce nebo zeleninu do peroxidu vodíku asi na jednu minutu. Následně opláchněte zcela čistou vodou.

Vytírejte podlahu

Rozhodnete-li se vytírat podlahu doma, pak místo běžného přípravku vyzkoušejte peroxid vodíku. Smíchejte půl šálku peroxidu vodíku se čtyřmi litry horké vody. Jde o jemný a bezpečný čistič, který se používá na mnoho povrchů i na podlahy.

Desinfekce pracovní desky

Sílu peroxidu vodíku můžete využívat také pro desinfekci pracovní desky. Nalijte do rozprašovače a postříkejte pracovní desku, kterou následně otřete.

Vyčistěte prkénko

Zdrojem bakterií bývají často kuchyňská prkénka, kde krájíte nejrůznější potraviny. Nečistíte-li jej dostatečně, pak je prkýnko doslova rájem pro bakterie. S pomocí peroxidu vodíku můžete vyčistit a odstranit všechny bakterie a nečistoty.

Čistění rostlin

Také nemáte rádi, když se u vašich rostlin objeví plíseň? Jak tyto své rostliny chránit? Doporučujeme peroxid vodíku: přidejte několik kapek peroxidu vodíku do vody, kterou využíváte k péči o rostliny. Snažte se udržovat poměr půl šálku peroxidu na čtyři litry vody.

Odstraňte mastnotu z kuchyňského nádobí

Mastnota a jiná špína se ráda drží na nádobí; zkuste pastu z jedlé sody a peroxidu vodíku. Tuto pastu použijte na čištění všeho, co potřebujete. Nechejte pár minut působit a odstraňte teplou vodou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button