Ostatní

Váš ušní maz dokáže prozradit, jak na tom je vaše zdraví

V uších se produkuje ušní maz, což je lepkavá látka, která je pro lidské tělo velmi důležitá. Ve skutečnosti může o lidském zdraví mnoho prozradit. Také si říkáte, že to je nepříjemné, místy až nechutné? Možná to nepůsobí jako dobrý nápad, ale věřte tomu, že když se na ušní maz podíváte blíže, můžete z něj mnoho vyčíst.

Ušní maz

Většina lidí neví, že ušní maz v našich uších není jen špinavý. Ve skutečnosti je tvořen tělem a zabraňuje vnikání bakterií a nečistot do zvukovodu. Tato lepkavá látka udržuje naše uši čisté, zdravé a plně funkční. Ušní maz je kombinací mastných kyselin a skvalenu. I přesto, že je tato látka důležitá, nechcete, aby se hromadila ve vašem uchu, nebo popřípadě, aby byla vidět.

Čištění uší

Čištění uší je tak pro mnohé důležité. Někdo si dokonce čistí uši každý den, jiný jednou týdně. A každý čistí uši jinak, někdo vezme navlhčenou látku a s její pomoci vypláchne uši, jiný zase používá vatové tyčinky či bavlněné tampony. S těmi však opatrně, protože si můžete poškodit ušní bubínek.

Přinášíme některé barvy ušního mazu a také vysvětlení, co to pro vás a vaše zdraví znamená.

Žlutá barva, mokrý a lepkavý maz

Jde v podstatě o nejběžnější ušní maz pro dospělé. Vlhká a lepkavá struktura pomáhá uchovávat zvukový kanálek před vysycháním a svěděním.

Světle žlutý ušní maz

Tato barva je nejběžnější pro dětská ouška. Ta mají tendenci produkovat mnohem více ušního mazu než dospělí. Jak děti rostou, tvorba ušního mazu postupně klesá.

Šedý ušní maz

Šedý ušní maz může vypadat neobvykle, ale pokud jej najdete na bavlněném tamponu, není třeba se obávat. Šedá barva je obvykle výsledkem procesu přírodního čištění ucha. Pokud je však ušní maz suchý a křehký a ucho vás svědí, může to být známka ekzému. Všimnete-li si těchto příznaků, je dobré zajít k lékaři a nechat své uši zkontrolovat.

Lepkavý a tmavý maz

Ušní maz, který je tmavší, než je běžné, naznačuje, že vaše tělo potí více než obvykle. Čím tmavší barva ušního mazu, tím je větší pravděpodobnost, že se tělo potí, a to může vést k tělesnému zápachu.

Tmavý a hustý ušní maz

Úzkost a stres mohou způsobit, že lidské tělo produkuje víc ušního mazu. Časté pocení může vést ke zvýšení produkce ušního mazu, který může zablokovat zvukový kanál a způsobit tak dočasné poškození sluchu. Pokud zjistíte, že ušní maz je tmavý a hustý, je dobré začít pravidelně čistit své uši, abyste se vyhnuli těmto problémům. Jde také o dobrý ukazatel, že máte v životě nadmíru stresu a je třeba jej snížit.

Suchý, bílý a šupinatý ušní maz

Jde o zcela normální a zdravý typ ušního mazu. Lidé, kteří se potýkají s tímto druhem ušního mazu, se potí méně, mají méně tělesného zápachu než lidé, kteří mají v uších tmavý ušní maz.

Černý nebo tmavě hnědý ušní maz

Ušní maz, který je tmavě hnědý nebo dokonce černý, může vypadat docela děsivě. Dobrou zprávou je, že se nemusíte ničeho bát. Tmavá barva může být pouze výsledkem nadprodukce ušního mazu. To může jednoduše znamenat, že je maz v uchu déle. Když je v kontaktu s kyslíkem, mění barvu.

Vlhký a tekutý

Je normální, že ušní maz z vašich uší bude čas od času takový, je to část procesu přírodního čištění. Když se však ušní maz vylévá z uší, a to ve velkém množství, a objevuje se hnis nebo krev, jde o jistý znak perforovaného bubínku. V takovém případě je nutno vyhledat lékařskou pomoc.

Krvavý ušní maz

Starý ušní maz může vypadat jako suchá krev. Jestliže si toho všimnete, pak je dobré navštívit lékaře, protože se může jednat o perforovaný bubínek.

Jak je možno vidět, ušní maz může mít několik barev, většina z nich je však naprosto v souladu s vaším zdravím, i když tak nemusí úplně vypadat. Takže příště, až si budete čistit uši a uvidíte jinou barvu vatového tamponku či tyčinek do uší, nemusíte plašit. Díky tomu můžete jednoduše identifikovat možný problém a co nejdřív jej vyřešit.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button