Péče o těloPřírodní léčba

5 věcí, které působí na ztrátu vlasů u žen

Vypadávání vlasů je nepříjemné. Postihuje povětšinou muže, kteří mají větší pravděpodobnost a sklony ke ztrátě vlasů než ženy. Pro některé ženy je však vypadávání vlasů častým problémem. A pro ženy je tento problém často obrovský, protože si zakládají právě na vlasech a pyšní se jimi.

Padání vlasů u žen

Existuje nespočet důvodů, proč dochází k padání vlasů. Mohou vám v těle chybět vitamíny, může to mít hlubší zdravotní problém. Padání vlasů může ovlivňovat také stres, špatná a nezdravá strava. Existuje však několik způsobů, jak je možno se ztrátou vlasů zatočit, a to v závislosti na příčině. Přinášíme pět příčin a pět přírodních léků, které pomohou.

Příčiny vypadávání vlasů

Vlasy padají každý den, v normě je asi 50 až 100 vlasů. Padají-li vám vlasy častěji, pak už se může jednat o problém a vy byste tento problém měly začít co možná nejdřív řešit. Přinášíme vám některé z možných příčin vypadávání vlasů.

Suchý šampon

Suché šampony jsou dnes velmi populární. Ve chvíli, kdy někam spěcháte a vaše vlasy už nejsou takové, jaké bývaly, stačí nasypat trošku suchého šamponu do vlasů a následně vyčesat. Jsou takovou záchranou pro vaše vlasy. Nicméně nadměrné používání suchého šamponu může vést k podráždění pokožky nebo k zanesení pórů. To může způsobovat vředy a také vypadávání vlasů. Může to také přerušit růstový cyklus vlasů a oslabit folikuly. Časté používání suchého šamponu může negativně ovlivňovat růst vlasů.

Dieta

Diety známe všichni, nejeden z nás jí už někdy držel a snažil se s její pomocí zhubnout. Ovšem některé diety nedbají na správný poměr minerálů, bílkovin, sacharidů a dalších potřebných látek. Nedostatek výživy může vést k mnoha problémům, například ke ztrátě vlasů. K padání vlasů může vést nedostatek vitamínu A, vápníku, vitamínu B, bílkovin, železa nebo biotinu.

Nedostatek slunce

Slunce pomáhá do těla dostávat vitamín D, jenž je pro růst vlasů nezbytný. Je také velmi důležitý pro zdraví vlasů. Kromě vlasů působí vitamín D také na zdraví kostí a kůže.

Vysoké teploty

Používáte řadu přístrojů na vlasy (fény, žehličky, kulmy a podobně)? To vše může poškodit vaše vlasy tím, že rozbije vodíkové vazby. Přístroje na vlasy by neměly být používány v příliš vysoké teplotě.

Antikoncepční pilulky

Pomáhají prostřednictvím estrogenu a progestinu zastavit ovulaci. Ženy, které mají predispozici k hormonální ztrátě vlasů, nebo ty, jejichž tělo je velmi citlivé na hormony, mohou mít problém. Může se objevovat ztráta vlasů.

Výše jsme si popsali, jaké mohou být příznaky padání vlasů u žen. Nyní vám přinášíme přírodní možnosti léčby, pět vitamínů, které mohou pomoci zhušťovat vaše vlasy přirozeně, bez použití chemických produktů.

Rybí tuk

Omega-3 mastné kyseliny se nachází v rybím oleji. Vyživují vlasy. Pomáhají je zahustit a snižovat záněty, které mohou vést ke ztrátě vlasů. Rybí tuk najdete například v makrelách, lososovi, tuňákovi, bílých rybách nebo sardinkách. Jestliže máte obavy, že rybí tuk nedostanete do své stravy jen pomocí jídla, pak si můžete pořídit kvalitní doplněk stravy. Snížíte zánět, který vede ke ztrátě vlasů.

B komplex

Biotin a vitamín B5 jsou alternativními prostředky pro ředění vlasů. Biotin prospívá vlasům, pomáhá revitalizovat poškozené vlasy. Vitamín B5 stimuluje růst vlasů tím, že podporuje nadledviny.

Železo

Studie naznačují, že nedostatek železa může souviset s několika poruchami vypadávání vlasů, jako například alopecie areata, difuzní ztráta vlasů, androgenetická alopecia a alogenní výpotky. Chcete-li podpořit růst vlasů, pak konzumujte potraviny, které jsou bohaté na železo. To je například špenát, vaječné žloutky, hovězí steak anebo černé fazole.

Zinek

Zinek se používá po desetiletí k léčbě různých forem vypadávání vlasů, jako například alopecie areata a felogen efluvium. Zinek je pro zdraví vlasových folikul přínosem a je klíčovým kofaktorem mnoha enzymů, které se podílejí na důležitých funkčních aktivitách vlasových folikulů. Zinek rovněž inhibuje regresi vlasových folikulů a urychluje regeneraci vlasových folikulů.

Vitamín D

Vlasy jsou na hormony velmi citlivé. Vitamín D hraje zásadní roli v homeostaze vápníku, diferenciaci buněčného růstu a imunitní regulace. Aleopecia areata se běžně vyskytuje u lidí, kteří mají nedostatek vitamínu D, mají rachity rezistentní na vitamín D nebo mají mutaci receptoru vitamínu D. Nejlépe je tento vitamín absorbován přímým slunečním zářením.

Až deset tisíc jednotek vitamínu D absorbujete, když budete sedět na slunci asi patnáct minut. Pro zvýšení hladiny vitamínu D můžete konzumovat potraviny jako halibut, úhoř, makrela, losos, žampiony Portobello či houby maitake.

Ztráta vlasů je způsobená mnoha různými důvody, existuje však mnoho léčebných prostředků, které mohou pomoci. Důležitým krokem je najít správnou a hlavní příčinu ztráty vlasů. Dozvíte se tak, co budete potřebovat změnit a doplnit ve vaší stravě. Strava bude zdravá nejen pro vaše vlasy, ale také pro celé tělo.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button