Přírodní léčbaZdravé tipy

Úzkost hromadí v těle tuk: zde je 10 bylin, které fungují jako přírodní antidepresiva

Mnoho odborníků po celém světě se shoduje v tom, že většina lidí nevěnuje svým psychickým poruchám dostatečnou pozornost. Podle nejnovějších statistik užívá léky na předpis až 70 % Američanů, z nichž polovina trvale užívá 2 i více léků.

1 ze 4 Američanů bude mít do budoucna poruchu duševního zdraví. Takto to odhadují vědci.

Antidepresiva jsou druhým nejčastějším lékem na předpis (v USA). Zejména se jedná o benzodiazepiny, ale ty jsou v závěru těmi nejnebezpečnějšími. Mohou způsobovat změny nálady včetně halucinací a myšlenek na sebevraždu, špatnou artikulaci, ztrátu koordinace, potíže s chůzí, problémy s pamětí, žloutnutí očí nebo kůže a záchvaty. Při lehkých depresivních poruchách máte možnost vyzkoušet v první řadě bylinky. Pomáhají léčit úzkostné stavy přirozenou cestou.

Mučenka

Už jste někdy slyšeli o mučence? Mučenka je exotická, sladce vonící květina se sedativními vlastnostmi. Obvykle se pije v podobě čaje a zmírňuje úzkost, nespavost, ale také záchvaty hysterie. Funguje na principu zvyšování úrovně chemické látky zvané kyselina gama-aminomáselná (GABA) v mozku. Ta snižuje aktivitu některých mozkových buněk a vy se tak cítíte mnohem uvolněnější. Podobné účinky má oxazepam, ale mučenka má menší negativní dopad na kognitivní funkce.

Rozchodnice

Rozchodnice je bylina používaná v čínské a skandinávské medicíně. Snižuje stres, únavu a podporuje pocit štěstí. S klesající aktivitou sympatického nervového systému řídí kardiovaskulární systém – zmírňuje projevy bušení srdce, dušnost, třes, závratě a nevolnost. Rovněž stimuluje uvolňování serotoninu, což je hormon ovlivňující štěstí a relaxaci.

Levandule

Všichni milujeme levandule, že? Tato úžasná bylina se používá v aromaterapii i přírodním léčitelství k utlumení mírné až středně těžké deprese a nervových poruch. Má neuroprotektivní vlastnosti, které stabilizují náladu a pomáhají řídit neurologické poruchy. Esenciální olej z levandule se může užívat nejen na kůži, ale i vnitřně. Ke zmírnění úzkostí kápněte několik kapek do koupele nebo čaje. Sušenou levandulí se plní i polštářky.

Ashwagandha (indický ženšen nebo zimní třešeň)

Obvykle se využívá v ajurvédské medicíně a je o ní specificky známo, že pomáhá při agorafobii (strachu vyvolaným velkými davy a otevřenými prostory). U 64 dobrovolníků bylo zjištěno, že bylina podstatně snižuje sérové hladiny kortizolu – silného stresového hormonu. Je pouze relaxačním doplňkem.

Heřmánek

Není nic lepšího, než šálek teplého heřmánkového čaje. Jednak po něm lépe usnete, ale pomůže vám zvládnout i záchvat úzkosti. Má významnou antidepresivní aktivitu (měřeno pomocí dotazníku Hamilton Depression Rating (HAM-D) ve srovnání s placebem. Heřmánek obsahuje účinné látky jako apigenin, luteolin a alfa-bisabolol. Tyto výkonné sloučeniny podporují uvolnění postupným snížením krevního tlaku.

Vanilka

Vanilková vůně okamžitě podporuje u většiny lidí relaxaci. Vůně je spojená se snížením úzkosti. Není se čemu divit, že je vanilka často používaná u svíček, krémů a jiných léčebných produktů.

Kozlík lékařský

Odborníci tvrdí, že kořen kozlíku lékařského v podobě pilulky nebo čaje napomáhá léčit nespavost, úzkostné poruchy a bolesti hlavy. Chuť je silná, je lepší zajíst lžící javorového sirupu nebo melasy.

Třezalka

Tato bylinka je dostupná v obchodech se zdravou výživou a může být dokonce pěstována na zahradě. Mnoho různých studií potvrdilo, že tato bylina je stejně efektivní jako Prozac, navíc s méně škodlivými vedlejšími účinky. Třezalka tečkovaná je známá svou interakcí s antikoncepcí. Měli byste se nejprve o jejím užívání domluvit s lékařem.

Citrónové listy meduňky

Znáte meduňku? Její součástí jsou citrusové listy, které se používají ke zmírnění úzkostí a zlepšení kvality života u pacientů s těžkou demencí. Zvyšuje pozornost, paměťové funkce a klid. Je to až neuvěřitelné, jak snadno tato plodina roste. Nákladově je lacinější a bezpečnější, než léky.

Rozmarýn

Je chutnou a neuroprotektivní bylinkou. Zlepšuje paměť, další kognitivní procesy a snižuje nervové napětí. Rozmarýnová silice se používá k odstavení antidepresiv nebo léků na bolest jako je morfin. Ovšem nic bez konzultace s vaším lékařem. Pokud vám bylinky on sám doporučí, je to ten nejlepší způsob, jak se zbavit úzkosti pomocí zdravého životního stylu, cvičením, meditací, ale i poradenstvím.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button