NávodPéče o těloPřírodní léčba

Sirup z jitrocele – skvělý lék pro všechny plicní nemoci

Jitrocel je zelená rostlina, která pochází ze Severní Ameriky, Evropy a Asie. Řadí se k jitrocelovitým rostlinám a jde o vytrvalou bylinu, která se vyskytuje převážně na neobdělávané půdě. Po celém světě se jitrocelové listy používají ke zmírnění několika nemocí a to již po tisíciletí.

Hlavní složky jitrocele

Hlavní složky jitrocele jsou iridoidní glykosidy (zejména aucubin), slizy a taniny. Díky tomu mohou pomáhat snížit podráždění, potlačují škodlivé organismy a projevují expektoranty. Dneska se jitrocel používá v lidové medicíně. Může se využívat k léčbě poruch urogenitálního traktu, poruch dýchacích cest, poruch gastrointestinálního traktu, kožních onemocnění, poruch krevního systému, poruch nervového systému nebo také problémy s kardiovaskulárním systémem a revmatismem.

Moderní doba právě začíná zkoumat účinky jitrocelového listu a studie potvrzují, že některé z těchto použití může velmi dobře působit na lidské tělo. Jde o lék, který může být napomocný v případě trvalých problémů s trávením, které jsou způsobeny antibiotiky, potravinovými alergiemi nebo geneticky modifikovanými organismy (GMO). Při snižování zánětu a při problémech se střevy můžete využít listy i semena jitrocele.

Nejlepší lék na plicní problémy

The German Commission E, což je podobná instituce jako úřad pro kontrolu potravin v Americe (FDA) schválila vnitřní použití jitrocelových listů, aby zmírnila kašel a podráždění sliznice, které jsou spojeny s infekcemi horních cest dýchacích.

Zjistilo se, že experimentální výzkum potvrzuje příznivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit podráždění plicních tkání. Může také pomoci stimulovat imunitní systém. Jitrocel se doporučuje zejména pro středně chronický a dráždivý kašel, je vhodný také pro děti a dětské nemoci.

Klinické studie

Dvě klinické studie, které byly provedeny v Bulharsku, dokumentovaly účinnost jitrocelových listů u chronické bronchitidy. Působí jako demulgens (pektin a glycerin), které jsou běžnými složkami v sirupech proti kašli a kapkách proti kašli. Demulgensy odstraňují bolest a podráždění. Na postižené sliznici se vytvoří uklidňují film, který pomáhá.

Tato vlastnost dělá z jitrocelových listů účinnou úlevu pro kašel, který je způsobený chřipkou, nachlazením a podrážděním. Demulgens může způsobovat hleny v plicích a proto jej můžete využívat k úlevě od suchého kašle.

Jak si vyrobit sirup z jitrocele?

Jitrocelový sirup se doporučuje užívat všem, kteří trpí onemocněním plic a těm, kteří mají problémy s dýcháním, kašlem nebo cítí bolest na hrudníku. Chcete si připravit i vy tento jednoduchý recept z jitrocele? Přinášíme vám recept!

Ingredience:

  • Čerstvé jitrocelové listy
  • Hnědý cukr

Jak postupovat:

Vezměte velkou skleněnou nádobu a na dno dejte 2,5 až 3 centimetrovou vrstvu čerstvých listů jitrocele. Nasypte trochu hnědého cukru a opět dejte vrstvu jitrocelových listů. Pokračujte v tomto vrstvení do doby, než se skleněná nádoba zcela zaplní. Nádobu nechejte na noc zakrytou a druhý den opět naplňte. Přes noc listy klesnou a vytvoří se tak místo pro další várku. Opět vrstvěte do plna a uzavřete.

Na své zahradě vykopejte díru a uložte nádobu do připraveného místa (pečlivě uzavřenou) a zakryjte. Nechejte působit po dobu tří měsíců. Jitrocel využije teplo země a cukr. Spolu s jitrocelem vytvoří šťávu ve formě sirupu. Po třech měsících vytáhněte a sirup přelijte do skleněné lahve.

Jak jitrocelový sirup užívat?

Děti by měly užívat jednu čajovou lžičku tohoto sirupu třikrát až čtyřikrát denně. Dospělí zase jednu polévkovou lžíci třikrát až čtyřikrát denně.

Nemáte-li zahradu, kam můžete láhev s jitrocelovými listy a cukrem uložit, pak tento domácí lék není možno udělat. Lék potřebuje po celou dobu být na teplém a tmavém místě. Čím je země teplejší, tím je také sirup účinnější a lepší. Poruší-li se proces, může být sirup poškozený a již nebude prospěšný pro lidské zdraví.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button