Přírodní léčbaZdravé tipy

Problémy se spaním, o kterých se nemluví. Nepostihují i vás?

Mnohým z nás to vlastně ani nepřijde divné, protože jsme si už zvykli, že moderní a rychlý život takový stav vyžaduje. Ale realita je taková, že pokud se takto cítíte dlouhodobě, děláte něco špatně. Váš spánek zjevně vůbec není takový, jaký by měl být, a vy vlastně trpíte spánkovou deprivací, i když jdete do postele pravidelně v 11 a vstáváte v 7.

Jak takový problém odhalit a co za tím vlastně vězí? Kvalitu spánku ovlivňuje řada faktorů, o kterých možná ani netušíte, protože se o nich prostě nemluví. Zjistěte, zda není možné, že vás některý z těchto problémů trápí také a právě kvůli němu jste pořád jako chodící mrtvoly.

Možná postačí malá změna a rázem se budete cítit plnější energie, než kdy dříve.

Chrápání

O chrápání se moc nemluví. Možná jen v anekdotách nebo v rámci nějakých přátelských debat. A vždy se samozřejmě zdůrazňuje, že chrápáním trpí především, ten, který s takovým člověkem sdílí jeden pokoj.

Jenže realita je jiná. Člověk, který chrápe má vlastně snížený přívod vzduchu do plic. Probudí se tedy v podstatě tak, jako by strávil několik dlouhých hodin ve vydýchaném prostoru, kde stěží popadáte dech.

Chrápání je reálný zdravotní problém, který byste měli řešit se svým lékařem. Může vás poslat na vyšetření ke specialistovi a ten vám doporučí speciální přípravky nebo spací masku, která vás chrápání zbaví a vy budete konečně spát dobře a kvalitně.

Skřípání zubů

Budíte se často s bolestí hlavy nebo čelisti? Pak je možná vašim problémem to, že ve spánku skřípete zuby. Když se to děje, zatínáte prakticky celou noc svaly ve tvářích, a ty pak ráno velmi bolí.

Větší problém ale je, že si tak obrušujete zubní sklovinu a vlastně si zcela nenávratně poškozujete zuby. A když to takhle děláte každou noc, dokážete si asi představit, jaké to bude mít důsledky.

Mnoho expertů tvrdí, že skřípání zubů je způsobena stresem a tlakem v práci nebo osobním životě. Každopádně zkuste tuto situaci konzultovat s lékařem a najít nějaké řešení. Ideálně pro začátek zkuste zmírnit stres.

Vypnuté tělesné hodiny

Zdravý organismus má jakési vnitřní hodiny, které v určitý čas dají tělu signál, aby začalo vylučovat spací hormon melatonin. Ten pak způsobí, že se začnete k večeru cítit unaveně když zalehnete do postele, během několika minut spíte.

Jenže až 10 % populace má tyto hodiny narušené. Nefungují tak, jak mají a hormon melatonin tělo neprodukuje. Nejsou pak schopni usnout ani dlouho po půlnoci. Může se vám to na první pohled zdát jako výhoda, ale ve skutečnosti je to cesta do záhuby. Nebude-li vaše tělo mít dlouhodobě kvalitní noční spánek, čekají na vás vážné zdravotní problémy.

Neklidné nohy

Existuje choroba, které se říká syndrom neklidných nohou. Jedná se o poruchu mozku, při které dochází k špatné rovnováze hormonů v některých řídících center, v důsledku čeho se vaše nohy v noci samovolně třepají, pohybují nebo napínají.

Je zřejmé, že si pak jen těžko pořád odpočinete a vždycky se budete cítit po ránu jako byste právě uběhli maraton. Za tuto chorobu je částečně zodpovědný nedostatečný přísun železa, takže zkuste preventivně zvýšit přísun tohoto důležitého minerálu. Pomůže i teplá koupel před spaním, speciální masáže a samozřejmě i návštěva lékaře. Ten vás vyšetří navrhne léčbu, která určitě zabere.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button