Jídlo a stravování

6 mýtů o kofeinu a jaká jsou opravdová fakta

Jistě všichni znáte někoho, kdo uctívá magický kofein – dokonce jste možná sami tím člověkem. Praví vyznavači milují ten uklidňující pocit, který přichází s vychutnáváním horké kávy, nebo nárůst energie po vypití černého čaje. Naneštěstí mývá kofein špatnou reputaci, takže o něm smýšlíme jako o slabosti.

Jako se vším v životě, kofein by měl být požíván s mírou, a není vhodný pro všechny jedince. Mnoho lidí však bude v šoku, když zjistí, že jejich běžné domněnky jsou nepravdivé. Zde je několik mylných domněnek o kofeinu, a skutečný příběh za vzniklým klamem.

Mýty o kofeinu

  1. Kofein je vysoce návykový

Káva a jiné kofeinové nápoje nejsou návykové. Kromě dočasných bolestí hlavy a podráždění z důsledků kofeinového absťáku, efekty jsou jemné v porovnání například s alkoholovou nebo drogovou závislostí, a navíc trvají pouze den nebo dva. A přestože je mnoho lidí, kteří jsou nevrlí bez své ranní kávičky, experti nepokládají kofein za návykový, protože abstinenční příznaky kofeinu nejsou hrozbou lidskému fyzickému nebo sociálnímu bytí.

  1. Kofein dehydratuje

Přestože je pravda, že kofein má lehký diuretický účinek, množství vody ve vaší kávě nebo čaji převažuje jakýkoli dehydratační účinek kofeinu. Popravdě, konzumace kofeinových nápojů přispívá k celkové hodnotě denního příjmu tekutin, které vaše tělo vyžaduje pro správnou funkci.

  1. Nikdy nepijte kofein před šlofíkem

Pití kávy nebo jiného kofeinového nápoje před zdřímnutím může popravdě přispět k tomu, že budete víc bdělí a ostražití, než kdybyste si pouze zdřímli nebo si jenom dali rychlý kávový povzbuzovák. Kofeinové povzbuzení nastupuje po zhruba půl hodině po konzumaci. Když si tedy dáte šlofíka na 20 až 30 minut, množství adenosinu se kterým kofein bojuje se sníží, takže budete povzbuzení hned jak se probudíte.

  1. Kofein může působit proti alkoholu

Určitě jste již někdy viděli nějaký film, kde se hrdina snaží rychle vystřízlivět tím stylem, že do sebe rychle kopne konvici černé kávy. Přesto však je to pouze filmový mýtus.

  1. Kofein je špatný pro vaše zdraví

Je tomu poměrně zcela naopak, protože kofein má několik zdravotních přínosů: posílení paměti, snížení rizika Parkinsonovy choroby, snížení zánětlivosti u běžců, a zvýšení svalového točivého momentu během posilujícího trénování.

  1. Kofein způsobuje insomnii

Vaše tělo vstřebává kofein rychle, stejně rychle ho však i vylučuje. Během pěti až sedmi hodin je z vašeho systému 50 procent pryč a 75 procent je pryč po 10 hodinách. Pozdní pití kávy váš může udržet vzhůru, pokud však omezíte svou konzumaci kávy na odpolední hodiny (alespoň 6 hodin předtím, než jdete spát), měli byste spát zcela v pořádku. Mějte však na paměti, že každý člověk je jiný a někdo může být více náchylný na sílu kofeinu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button