Jídlo a stravování

Káva může být i osvěžující! Připravte si tyto lákavé ledové drinky

Léto a s ním související horké teploty zrovna nelákají k tomu, abyste si dopřáli ještě i šálek horké kávy. Spíše toužíme po něčem osvěžujícím, co nás příjemně ochladí. Pokud se ale přeci jen nechcete vzdát svého oblíbeného letního nápoje, můžete zkusit připravit letní osvěžující varianty, které vás nadchnou.

Jaké má káva výhody?

  • Dodává energii: káva obsahuje kofein, který pomáhá proti únavě a zvyšovat hladinu energie. je to především proto, že kofein dokáže efektivně blokovat receptory adenosinu.
  • Podporuje fyzický výkon: káva je také často používána pro zlepšení výkonu při (nejen) sportovních aktivitách. Řada studií na sportovcích prokazuje, že pití kávy před cvičením dovede zlepšit vytrvalost lidí a snížit jejich pociťovanou námahu.
  • Může chránit před onemocněním jater: toto tvrzení samozřejmě není nijak potvrzené, ale existují studie, které s pitím kávy spojují menší riziko onemocnění jater.
  • Podporuje zdraví srdce: opět jsou tyto výsledky značně omezené, ale některé studie naznačují, že by zvýšený příjem kávy skutečně mohl být spojen s výrazně sníženým rizikem srdečního selhání.

Kolik kávy denně je v pořádku?

To je otázka, která trápí mnoho milovníků kávy. Nedá se říct, že by existovalo něco jako doporučená denní dávka kávy, ale je možné stanovit jakési maximální množství, které bychom neměli překračovat. Jednorázová dávka kofeinu by u zdravého člověka neměla přesáhnout 200 mg (zhruba 3 mg/kg tělesné hmotnosti pro dospělého o hmotnosti 70 kg). Maximální denní množství se pak pohybuje okolo 400 mg kofeinu denně. To je přibližný ekvivalent jednoho až dvou šálků běžné filtrované kávy.

Je však faktem, že někteří jedinci mohou být na kofein citlivější než jiní. U těchto lidí mohou i nižší dávky kofeinu způsobit nepříjemné vedlejší účinky, jako jsou nervozita, nespavost nebo žaludeční potíže. Jiná situace je pak také u těhotných nebo kojících žen, které by měly konzumaci kávy individuálně zvážit.

Je také důležité si uvědomit, že kofein se neomezuje pouze na kávu, ale může se nacházet i v dalších potravinách a nápojích, zejména pak v čaji, cole nebo čokoládě.

Osvěžující letní nápoje

1. Cold brew

Stačí vám obyčejná mletá káva a voda a osvěžující nápoj si snadno připravíte v domácích podmínkách. Zrna nejprve rozmělníte na hrubo v mlýnku a následně v poměru 1:4 smíchejte se studenou vodou. Láhev dejte do lednice a nechte louhovat, ideálně 12 až 24 hodin. Poté odstraňte kávové zrno ze směsi a hotový Cold Brew uchovejte v lednici.

2. Ledové latté

Klasické latté si samozřejmě můžete snadno dopřát i v ledové variantě – a není to nic složitého. Připravte espresso a nalijte jej společně s ledem do mixéru nebo shakeru. Pokud máte radši sladší chuť, přidejte ještě sirup nebo cukr. Vše důkladně protřepte nebo promixujte a šlehejte, dokud nedosáhnete nadýchané pěnové konzistence.  

3. Kávová limonáda

I limonáda může mít kávovou příchuť. Jak si již připravit? Nachystejte si šálek kávy, k tomu šťávu z citronu nebo pomeranče, přidejte med a led podle chuti. V mixéru smíchejte všechny ingredience a podávejte ve vysokých sklenicích s pořádnou dávkou ledu. Divili byste se, ale káva v kombinaci s ovocnými šťávami může chutnat skutečně skvěle.

4. Čokoládové mocha

Ledové mocha si připravíte tak, že si nachystáte jedno espresso (opět zhruba 30–60 ml), společně s ledem dáte do mixéru a přidáte ještě mléko a nezbytný kakaový prášek nebo čokoládový sirup dle chuti a preferované intenzity čokoládového aroma. Když budete šlehat dostatečně dlouho, vznikne vám úžasný nápoj pěnivé konzistence, který chutná famózně.

5. Dalgona coffee

Předchozí nápoje už jste asi někdy ochutnali, nebo aspoň tušíte, co obsahují, ale znáte dalgona coffee? Tato lehká kávová vychytávka vám zaručeně zachutná a pro milovníky kávy je v létě jako stvořená. Budete potřebovat stejný poměr vody, sirupu/sladidla a kávy, který nalijte do velké mísy a vše vyšlehejte elektrickým šlehačem při vysoké rychlosti, dokud nebude směs hustá a nadýchaná, v konzistenci šlehačky. Poté nalijte do sklenice studené mléko, můžete přidat i nějaký led a vrch ozdobit právě touhle nadýchanou kávovou dobrotou.

Při konzumaci osvěžujících letních nápojů pamatujte na omezení příjmu kofeinu – ani v létě bychom jej neměli ignorovat, protože nadbytek kofeinu může mít na naše tělo negativní vliv.

ZDROJ: https://coffeebeanshop.co.uk/blogs/news/a-complete-list-of-summer-coffee-drink-ideas
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Betül Nisa Çetin: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ryma-zena-piknik-drinky-17033550/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button