Jídlo a stravováníPéče o tělo

Dieta MIND: Co to je a proč jí můžete dát šanci i vy?

Ve snaze o udržení kognitivního zdraví a prevenci zhoršování kognitivních funkcí v souvislosti s věkem si dieta MIND získala značnou pozornost. Dieta MIND, což je zkratka pro Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, kombinuje prvky středomořské diety a diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), přičemž se zaměřuje především na výživu mozku. V tomto článku se seznámíme s tím, co je to dieta MIND a jaké potenciální výhody nabízí pro kognitivní zdraví.

Co je dieta MIND?

Dieta MIND je způsob stravování, který klade důraz na potraviny považované za prospěšné pro zdraví mozku a zároveň podporující celkovou pohodu. Vyvinuli ji vědci z Rush University Medical Center v Chicagu a jejím cílem je snížit riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a demence.

Klíčové složky diety MIND

Dieta MIND se vyznačuje specifickými skupinami potravin a živin, o nichž se předpokládá, že podporují zdraví mozku. Právě tyto potraviny jsou v rámci diety doporučovány a měly by tvořit základ jídelníčku. Které to jsou?

  • Listová zelenina: Tmavá listová zelenina, jako je špenát, kapusta a mangold, je bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty, které mohou pomáhat chránit mozek před oxidativním stresem.
  • Bobulovité ovoce: Borůvky, jahody a další bobulovité ovoce mají vysoký obsah antioxidantů známých jako flavonoidy, které jsou spojovány se zlepšením kognitivních funkcí.
  • Ořechy: Ořechy, jako jsou mandle a vlašské ořechy, jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin a antioxidantů. Mohou pomáhat snižovat záněty a podporovat zdraví mozku.
  • Fazole: Fazole, čočka a další luštěniny jsou dobrým zdrojem vlákniny, která je spojována s lepšími kognitivními funkcemi a nižším rizikem poklesu kognitivních funkcí.
  • Celozrnné obiloviny: Celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže a oves, poskytují komplexní sacharidy, které pomalu uvolňují energii a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Ryby: Tučné ryby, jako je losos, makrela a pstruh, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví mozku a mohou snižovat riziko poklesu kognitivních funkcí.
  • Drůbež: Drůbež, jako je kuřecí a krůtí maso, je libovým zdrojem bílkovin a dává se jí přednost před červeným masem, které by se mělo konzumovat spíše střídmě.
  • Olivový olej: Extra panenský olivový olej je základem středomořské stravy a je bohatý na mononenasycené tuky a antioxidanty, které mohou chránit mozek.
  • Víno: Předpokládá se, že červené víno, které je rovněž součástí středomořské stravy, má v umírněné míře potenciální kognitivní účinky díky obsahu resveratrolu.

Potenciální přínosy diety MIND

Strava MIND je spojována se sníženým rizikem poklesu kognitivních funkcí a nižší pravděpodobností vzniku Alzheimerovy choroby a demence. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, jak to podporuje dieta MIND, může vést k lepšímu fungování kognitivních funkcí, paměti a duševního zdraví.

Strava MIND dále klade důraz na celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu a libové bílkoviny, a proto může podpořit zdraví srdce tím, že snižuje riziko hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění. Důraz diety na potraviny s vysokým obsahem živin a kontrolu velikosti porcí může pomoci při regulaci hmotnosti, která je zásadní pro celkové zdraví, včetně zdraví mozku. Mnoho potravin obsažených v dietě MIND má protizánětlivé účinky, což může snížit riziko chronického zánětu, který je spojován s úbytkem kognitivních funkcí.

Tyto potraviny byste měli při dietě MIND omezit

Podobně jako i jiné typy diet, i tato upozorňuje na konkrétní potraviny, které byste měli ve stravě omezit, nebo zcela vynechat. Samozřejmě, podobně jako i u jiných diet je třeba brát tato doporučení MIND diety s rezervou a přizpůsobit návyky svým možnostem a potřebám.

  • Máslo: Snažte se jej nahradit kvalitnějšími zdroji tuků, jako jsou rostlinné oleje.
  • Sýr: MIND dieta doporučuje omezit spotřebu některých druhů sýrů. Například ale klasické syrečky, grana padano nebo mozzarella nejsou tolik problematické, protože mají menší obsah tuku.
  • Smažená jídla: MIND dieta důrazně odrazuje od smažených jídel, zvláště od těch, která se prodávají e fastfoodech.
  • Cukrovinky a vysoce zpracované potraviny: Asi nepřekvapí, že konzumace takových produktů není doporučena a měla by být značně střídmá.

Dieta MIND nabízí slibný přístup k podpoře kognitivního zdraví a snížení rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a demence. Zařazením různých potravin bohatých na živiny, včetně zelené listové zeleniny, bobulovitých plodů, ořechů a tučných ryb, mohou lidé vyživovat svůj mozek a podporovat celkovou pohodu. I když výzkum diety MIND stále probíhá, její zásady jsou v souladu s vyváženým a zdravým přístupem ke stravování, což z ní činí rozumnou volbu pro ty, kteří se snaží chránit a zlepšovat své kognitivní funkce ve stáří.

ZDROJ: https://aktin.cz/mind-dieta-co-je-zac-a-jak-jsou-na-tom-jeji-potencialni-benefity
ZDROj obrázku: Autor/ka fotografie: Nadezhda Moryak: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-salat-zdravy-svatek-4409271/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button